Poredni deček spet v središču, tokrat ne povsem po lastni krivdi

Kyrgiosu med dvobojem s Herbertom na pomoč z motivacijskim govorom priskočil kar glavni sodnik.
Fotografija: Seznam kazni zaradi neprimernega vedenja je pri Nicku Kyrgiosu dolg. Foto AFP
Odpri galerijo
Seznam kazni zaradi neprimernega vedenja je pri Nicku Kyrgiosu dolg. Foto AFP

New York – Nick Kyrgios je najbolj kontroverzni teniški igralec zadnjega obdobja, tokrat pa se je na OP ZDA znašel v središču pozornosti bolj zaradi drugih. Natančneje glavnega sodnika Mohameda Lahyanija, ki se je v drugem nizu odločil, da bo Avstralcu priskočil na pomoč, potem ko je ta spet kazal enega svojih najbolj prepoznavnih obrazov, saj je bilo jasno, da igra povsem brez volje. Kje so meje sodnikov, je bilo najpogostejše vprašanje po tej nenavadni peripetiji.

Seznam, ko se je Kyrgios na igrišču vedel neprimerno, je dolg, začenši z »razkrivanjem« ljubezenskega življenja Donne Vekić njenemu partnerju Stanu Wawrinki, nedavno simulacijo samozadovoljevanja, da o vseh samodestruktivnih dvobojih, v katerih se mu preprosto ni ljubilo igrati, česar ni nato skrival na novinarskih konferencah, niti ne govorimo. A tokratna prigoda sicer izjemno nadarjenega Avstralca, ki odkrito priznava, da mu je od tenisa ljubša košarka, je bila vendarle nekaj posebnega. Njegovo vedenje v prvem in delu drugega niza proti Pierre-Huguesu Herbertu je bilo dobro znano, težko je bilo gledljivo in Lahyani, najbolj znani teniški sodnik, za nekatere tudi najboljši, za druge preveč samovšečen, se je odločil, da je pri 4:6, 0:3 čas za ukrepanje.

Da sodniki opozorijo igralce, da se premalo trudijo (ne nazadnje za to sledijo tudi kazni), ni nič nenavadnega, a tokrat je šlo vendarle za veliko več. Lahyani je namreč sestopil s stola in začel spodbujati Kyrgiosa: »Rad bi ti pomagal, rad bi ti pomagal. Videl sem veliko tvojih dvobojev, odličen si za tenis. To, kar vidim, nisi ti.« Seveda je v teniškem svetu v hipu završalo, je šlo za pomoč na igrišču (on-court coaching), ki je pri moških prepovedana, pri ženskah pa dovoljena na turnirjih WTA? »To je smešno. Ni mi dajal trenerskih nasvetov. Trenerja nimam že leta, o čem sploh govorite? Rekel mi je, da sem mu všeč, ne vem, če je to ravno spodbuda. V bistvu ga sploh nisem poslušal, je pa dejstvo, da se nisem dobro počutil,« se je branil poredni deček tenisa, ki se je nato odločil za zdravniško pomoč, predvsem pa zaigral v skladu s svojimi sposobnostmi ter izgubil do konca dvoboja le še šest iger (4:6, 7:6 (6), 6:3, 6:0) …

Da je Lahyani prečkal mejo dovoljenega, ni dvoma, a prireditelji so mu stopili v bran, v svoji izjavi so zgolj opisali, kaj se je dogajalo, da je sodnika skrbelo njegovo zdravstveno stanje, sestop s stola pa upravičili s tem, da je pač na vseh igriščih velik hrup … »To, kar je storil, ni njegovo delo, bilo je povsem neprimerno. Je sodnik in svoje zadolžitve mora opravljati na stolu, jezen sem nanj. Še bolj pa na ameriško zvezo, ki se norčuje iz nas. Nick pri tem ni nič kriv, saj ni prosil za pomoč, je pa dejstvo, da je odtlej prevladoval na igrišču,« je dejal Herbert. V naslednjem kolu se bo Kyrgios pomeril z Rogerjem Federerjem. Kako bi se Švicar odzval v takšnem primeru? »To se ne bo zgodilo. Sodnikova naloga ni, da zapušča stol in nagovarja igralce. Tega se ne dela,« je zelo jasen Federer.
 

Pokopališče šampionov


Zelo hitro pa se je na novo odprtega igrišča Louis Armstrong oprijel vzdevek pokopališče šampionov. Ali natančneje šampionk. Potem ko se je že v uvodnem dvoboju poslovila prva nosilka Simona Halep, sta v 2. kolu na njem izgubili še dve zmagovalki velikih slamov. Najprej Garbiñe Muguruza in nato še druga igralka sveta Caroline Wozniacki. Danko je ugnala Lesja Curenko, pričakovanja, da se ji bo po prvi zmagi za grand slam na začetku leta na OP Avstralije, odprlo, se za zdaj niso uresničila. V Parizu je izpadla v osmini finala, v Wimbledonu in OP ZDA v 2. kolu. »Zdaj ni nič lažje, kot je bilo pred Avstralijo. Mislim, da se to nikdar ne spremeni. Lesja je igrala pametneje od mene, igrala je tako, kot bi morala sama,« je po presenetljivem porazu ocenila Wozniackijeva.

Komentarji: