Aljaž Bedene sanjsko, Kaja Juvan ponovila uspeh kariere

Naš vodilni teniški igralec je v 2. kolu Wimbledona odpihnil višje rangiranega tekmeca iz Japonske, Kaja Juvan pa je bila boljša od Francozinje Clare Burel.
Fotografija: Kaja Juvan (na fotografiji) se ne ustavlja. FOTO: William West/AFP
Odpri galerijo
Kaja Juvan (na fotografiji) se ne ustavlja. FOTO: William West/AFP

Vodilni slovenski teniški igralec Aljaž Bedene se je imenitno odrezal v 2. kolu najbolj slovitega turnirja v tej panogi na svetu in se nad pričakovanji tako poznavalcev kot privržencev prav zlahka uvrstil v nadaljevanje Wimbledona 2021, torej med 32 najboljših.

Japonca Jošihita Nišioko je s 6:1, 6:0, 6:2 ugnal po uri in 23 minutah, v vsem tem času pa se odrezal s precej bolj zrelo in zbrano predstavo. Povrh je Nišioka šest mest višje na lestvici kot naš adut (58.; 64.), toda potem ko že v uvodnem nastopu ni kaj prida blestel in je tako takrat njegov tekmec John Isner pravzaprav premagal samega sebe, je bil tokrat povsem nekonkurenčen odlično razpoloženemu Slovencu.

image_alt
Ruski medved prilomastil med 32 najboljših, zanesljiv tudi švicarski as


Ob koncu tega sijajnega nastopa Bedene še ni poznal tekmeca v naslednjem kolu, kmalu pa je postalo jasno, da bo njegov naslednji tekmec odlični Italijan Matteo Berettini, 9. na svetovni lestvici, ki je bil s 6:3, 6:4 in 7:6 (4) boljši od Nizozemca Botica van de Zandschulpa.
 

Potrdil dobro pripravljenost


Bedene, ki je pred tretjim turnirjem za veliki slam govoril o dobri pripravljenosti, je to potrdil proti 58. igralcu sveta. 64. s svetovne lestvice je tako v prvem nizu hitro povedel s 3:1, nato pa je nanizal zmage v naslednjih 11 igrah. Popoln nadzor nad dvobojem je potrdil z zmago v drugem nizu v le 23 minutah igre. Na dvoboju je kar sedemkrat dobil igro na nasprotnikov začetni udarec, za to pa porabil le devet »brejk« žogic. V tretjem nizu je po vodstvu z 2:0 nasprotniku oddal šele drugo igro, nato pa pri 5:1 še tretjo, a brez težav potrdil prevlado na igrišču in uvrstitev v tretji krog. 

»Današnji dvoboj je bil precej podoben prejšnjemu; oba igralca sta levičarja, nizke rasti in brez pravih orožji. Zato sem se osredotočil na svojo igro, bil zelo zbran in vseskozi imel stvari pod nadzorom. Dobro mi je šel forehand, prav tako začetni udarci, predvsem pa sem bil fokusiran. Zdaj me čaka povsem nasproten tip igralca. Z Berrettinijem sem se srečal že dvakrat. Ima odličen servis, dober forehand in slice, tako da bom moral dati vse od sebe, da ga presenetim,« je iz Londona za Teniško zvezo Slovenije sporočil Bedene.
 

Sledi nov obračun z ameriško senzacijo


Kaja Juvan je bila po veliki zmagi nad favorizirano Švicarko Belindo Bencic tokrat uspešnejša od Francozinje Clare Burel, ki jo je ugnala v dveh nizih s 6:3 in 6:4. Najmlajša slovenska udeleženka turnirja v Wimbledonu, 20-letna Ljubljančanka, se je tako uvrstila v tretji krog. Potem ko je v sredo izločila deveto nosilko, je bila v četrtek boljša še od kvalifikantke iz Francije. Juvanova, ki je s tem izenačila svoj najboljši dosežek na velikih slamih – v tretjem krogu je nastopila tudi letos na odprtem prvenstvu Avstralije –, se bo za uvrstitev med šestnajst najboljših pomerila z 20. nosilko, 17-letno Američanko Cori Gauff.

Doslej sta se srečali dvakrat; 2019 v Roland Garrosu je zmagala Juvanova, letos v Adelaidu pa Američanka. Juvanova je za zmago potrebovala uro in osem minut. V prvem nizu, ki je trajal pol ure, je enkrat odvzela servis vrstnici iz Francije, v drugem pa je po zaostanku 1:3 dobila naslednje štiri igre, povedla 5:3 in nato na svoj začetni udarec prišla do zmage. Ljubljančanka je še edina slovenska predstavnica v glavnem žrebu med posameznicami. Tamara Zidanšek in Polona Hercog sta izpadli v prvem krogu.
 

Zidanškova do zmage v dvojicah


Doslej sta se Kaja Juvan in Cori Gauff srečali dvakrat; 2019 v Roland Garrosu je zmagala Juvanova, letos v Adelaidu pa Američanka. Juvanova je za zmago nad Burelovo potrebovala uro in osem minut. V prvem nizu, ki je trajal pol ure, je enkrat odvzela servis vrstnici iz Francije, v drugem pa je po zaostanku 1:3 dobila naslednje štiri igre, povedla 5:3 in nato na svoj začetni udarec prišla do zmage.

»Zelo sem vesela, da sem se prebila v naslednji krog, saj tu v Wimbledonu zelo rada igram. Komaj čaka naslednji dvoboj, a prej se moram dobro spočiti in čim bolje pripraviti na zahtevno tekmico,« je povedala Juvanova. Uspešnemu slovenskemu dnevu v Wimbledonu se je pridružila še Zidanškova, ki je med dvojicami napredovala v drugi krog, neuspešna pa je bila Andreja Klepač, ki se je poslovila že po prvem dvoboju.

Preberite še:

Komentarji: