Tamara Zidanšek drugič v družbi 32 najboljših na velikih slamih

Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je brez oddanega niza dobila dvoboj drugega kola OP Avstralije proti Britanki Heather Watson s 7:6 (4) in 6:4.
Fotografija: Zadovoljna Tamara Zidanšek med obračunom s Heather Watson. FOTO: James Gourley/Reuters
Odpri galerijo
Zadovoljna Tamara Zidanšek med obračunom s Heather Watson. FOTO: James Gourley/Reuters

Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je napredovala v tretje kolo odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. Štiriindvajsetletna Konjičanka je v drugem kolu premagala Britanko Heather Watson s 7:6 (4), 6:4 in se prvič v Avstraliji ter drugič v karieri prebila med 32 najboljših na turnirjih velike četverice.

V prvem nizu sta obe igralki precej grešili, skupaj pa napravili kar 40 neizsiljenih napak. Zidanškova, sicer 29. nosilka turnirja je imela dvakrat prednost odvzema servisa v prvem nizu, a je 29-letna Britanka obakrat takoj izenačila. V enajsti igri je imela 94. igralka sveta celo priložnost za zmago v prvem nizu, a se je najboljša slovenska igralka ubranila in izsilila podaljšano igro. V njej je odločilni korak napravila po izenačenju Watsonove na 4:4 ter s tremi zaporednimi točkami osvojila prvi niz.

Druga zmaga nad Britanko v devetih dneh

V drugem je Watsonova prva povedla z »brejkom« prednosti. Zidanškova je takoj vrnila udarec, nato pa z odvzemom servisa povedla s 5:3. Tekmici sta si v končnici še po enkrat vzeli servis, posledično pa je po uri in 48 minutah napredovala 29. igralka sveta ter vknjižila še drugo zmago v devetih dneh proti Watsonovi. Premagala jo je že na pripravljalnem turnirju v Adelajdi, takrat z 2:1 v nizih.

»Na začetku sva obe igrali dobro. Res je, da sva igrali že pred tednom dni, ampak danes je bila povsem drugačna tekma. Obe sva držali visok nivo od prve točke, iskali sva prave udarce in na koncu so spet odločale malenkosti. Vesela sem, da sem v teh trenutkih ostala zbrana. In to je bilo potem tudi odločilno pri zadnji igri,« je za Teniško zvezo Slovenije dejala 24-letnica.

Konjičanki je preboj v tretje kolo turnirja za grand slam uspel drugič v karieri. Ob prvem tovrstnem uspehu je prišla vse do polfinala na lanskem odprtem prvenstvu Francije. V Avstraliji v glavnem delu žreba nastopa četrtič, v letih 2019 in 2020 je igrala v drugem, lani pa je izpadla v prvem krogu. A tudi na betonskih igriščih se Zidanškova znajde vse bolje.

Odrasla je na pesku, zato ima še veliko prostora za napredek

»Ni res, da mi ne ustreza podlaga, ampak odrasla sem na pesku. Večina pa jih že celo življenje trenira največ prav na trdi podlagi. Sama sem se morala tega naučiti. Veliko smo delali na tem, imam pa še veliko prostora za napredek. Za zdaj pa sem zelo zadovoljna s tem, kako stojim na betonskih igriščih,« je dejala Zidanškova.

Za preboj med 16 najboljših se bo v soboto presenetljivo pomerila s Francozinjo Alize Cornet, s katero doslej še ni igrala. Izkušena 31-letna Francozinja, na lestvici WTA zaseda 61. mesto, je ponoči izkoristila slab dan tretje nosilke, Španke Garbine Muguruza, ki jo je ugnala s 6:3, 6:3.

FOTO: James Gourley/Reuters
FOTO: James Gourley/Reuters

»Gre za izkušeno igralko. Ve, kako je igrati na takšnem nivoju. Proti njej še nisem igrala, približno pa poznam njeno igro. Več pa ne. Vem, da se bodo trenerji pripravili na njo, in mi bodo potem to tudi predstavili. Jutri imam dan za pripravo,« je zaključila 29. igralka sveta.

Cornetova velja za stalnico na največjih turnirjih, nenazadnje je letošnje OP Avstralije že njen 60. zaporedni nastop na velikih slamih, s čimer lovi absolutni rekord Japonke Ai Sugijama (62). Enaintridesetletnica se še nikoli ni prebila dlje kot do četrtega kroga, v izjavah za francosko tiskovno agencijo AFP pa je po četrtkovem dvoboju dejala, da bi to utegnila biti njena zadnja sezona.

Klepačeva že končala nastope v ženskih dvojicah

Andreja Klepač je v paru s Hrvatico Darijo Jurak izpadla v prvem kolu turnirja dvojic. Slovensko-hrvaško navezo sta ustavili Čehinji Tereza Martincova in Marketa Vondroušova s 6:4, 6:3. Dvoboj je trajal vsega eno uro. V prvem nizu je bil dovolj en odvzem servis Čehinj v tretji igri, Klepačeva in Jurakova, sicer sedmi nosilki turnirja, pa sta šele v drugem strnili vrste in takoj povedli z 2:0. Hitro pa je sledil padec v igri, tekmici sta takoj izenačili in nato še povedli z brejkom prednosti. Za nameček sta v deveti igri še enkrat odvzeli servis Slovenki in Hrvatici ter se zanesljivo uvrstili v drugo kolo.

Klepačevo čaka še nastop v konkurenci mešanih dvojic. Z Belgijcem Joranom Vliegnom se bo v petek pomerila proti drugima nosilcema, Kitajki Shuai Zhang in Avstralcu Johnu Peersu. Tam bosta od slovenskih predstavnic igrali Zidanškova in Kaja Juvan, ki sta združili moči na začetku sezone in v sredo ugnali ukrajinsko-indijsko navezo Nadija Kičenok/Sania Mirza s 6:4, 7:6 (5).

V drugem kolu tekmic še nimata. To bosta bodisi Simona Halep in Gabriela Ruse iz Romunije bodisi Jaqueline Cristian iz Romunije in Andrea Petković iz Nemčije. Ta dvoboj bo na sporedu v petek ponoči.

Preberite še:

Komentarji: