Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Za branilko naslova je bilo breme pretežko

Na Roland Garrosu v moški konkurenci zmanjkuje srečnih poražencev kvalifikacij
Katerina Kozlova je v 1. kolu Roland Garrosa ugnala branilko naslova Jeleno Ostapenko. Foto AFP
Katerina Kozlova je v 1. kolu Roland Garrosa ugnala branilko naslova Jeleno Ostapenko. Foto AFP
Saša Verčič
28. 5. 2018 | 09:00
4:27
Pariz – Če so nekatere turnirje za veliki slam v preteklosti zaznamovale tudi res številne vdaje v uvodnem kolu, se je v tej sezoni z novimi pravili slika povsem spremenila. Na OP Avstralije je bil tako predčasno končan zgolj en dvoboj, na Roland Garrosu pa je prišlo do drugega ekstrema – odpovedi v zadnjem hipu, kar je dalo priložnost številnim srečnim poražencem kvalifikacij, tudi Dalili Jakupović.

Na nekaterih velikih slamih je v zadnjih letih prihajalo že kar do bizarnih situacij, saj so nekateri dvoboji trajali zgolj nekaj iger – Polona Hercog je denimo leta 2014 na OP Avstralije odigrala le eno –, predčasno so se končali z vdajami, ker igralci niso bili nared za turnir, saj so še celili stare poškodbe. Nove so bile le redko vzrok. Nagradni skladi so se pač v zadnjem obdobju tako povečali, da so zaslužki zelo lepi že samo za prihod na turnir, brez dobljenega dvoboja. To je še posebej pomembno za tiste igralce, ki se borijo za svojo eksistenco, ti so se vedno zagovarjali, da so si denar za nastop v 1. kolu velikega slama prigarali.

A stvari so šle na koncu vendarle že predaleč in zato so se odgovorni odločili za spremembo pravil. Ta predvidevajo kazni za tiste, ki se vdajo v 1. kolu zaradi stare poškodbe, če igralec odpove nastop že za tem, ko je opravljen žreb, a pred prvim dvobojem, pa mu še vedno pripade polovica denarne nagrade za 1. kolo, druga polovica gre srečnemu poražencu, ki ga nadomesti v turnirski razpredelnici. Na Roland Garrosu je nastop v uvodni partiji vreden 40.000 €… In komaj se je turnir v Parizu dobro začel, že je bilo pri moških kar osem odpovedi, glede na to, da je 1. kolo raztegnjeno na tri dni, bi jih bilo lahko še več. Novega tekmeca je tako dobil tudi prvi nosilec Rafael Nadal (namesto Aleksandra Dolgopolova Simone Bolelli), Viktor Troicki je svoje mesto v dvoboju z Grigorjem Dimitrovom včeraj tik pred zdajci prepustil Mohamedu Safwatu, ko je nastop odpovedal še Nick Kyrgios, je poražencev kvalifikacij v Parizu že zmanjkalo. Naslednji na vrsti Prajnesh Gunneswaran je bil že na challengerju v Vicenzi in se kot prijavljeni na drugi turnir ni mogel vrniti v Pariz, Marco Trungelliti je bil že v Barceloni, a se je odločil, da se vrne, danes ob 11. uri ga čaka uvodni dvoboj z Bernardom Tomićem. Prvotni predvideni dvoboj je bil namreč prava poslastica Tomić – Kyrgios.
 

Poraz Ostapenkove in Williamsove


Pri ženskah sta srečni poraženki za zdaj le dve, ena od njiju je Dalila Jakupović, ki je tudi nekoliko nesrečno izgubila zadnje kolo kvalifikacij, saj je zapravila zaključno žogico. V 1. kolu se bo danes pomerila z Georgino Garcia Perez. V ženski konkurenci pa ni trajalo dolgo, da je prišlo do prvih velikih presenečenj. Že včeraj sta se tako poslovili branilka naslova Jelena Ostapenko in Venus Williams. Ostapenkova je lani šokirala teniški svet z zmago na Roland Garrosu, čeprav odtlej na največjih turnirjih ni dosegala takšnih rezultatov, je bila še vedno dovolj stanovitna, da je OP Francije začela kot peta igralka sveta. A breme branilke naslova je bilo za dvajsetletnico pretežko, več kot očitno je bilo, da se v novi vlogi ne počuti najbolje. To je izkoristila Katerina Kozlova, 66. igralka svetovnega zaporedja, ki po januarju ni dobila nobenega dvoboja …

»Od tega dvoboja nisem pričakovala veliko. Skušala sem le uživati in pokazati svoj najboljši tenis,« je priznala Ukrajinka, tudi že dopinška grešnica. Ostapenkova je postala šele druga branilka naslova na Roland Garrosu (v obeh konkurencah), ki je izpadla v 1. kolu, po Anastasji Miskini leta 2005. Od Williamsove pa je bila boljša 85. s svetovne lestvice Wang Qiang, kar pomeni, da je Američanka prvič v dolgoletni karieri na dveh zaporednih slamih izpadla v 1. kolu. Ker sta v spodnjem delu žreba poraz doživeli tudi Sara Errani in Francesca Schiavone, je že po nekaj urah turnirja postalo jasno, da bo Roland Garros dobil novo finalistko.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine