Konec pariške pravljice za sijajno Zidanškovo

Slovenka je izgubila v polfinalu OP Francije proti Anastasiji Pavljučenkovi. Drago so jo stale napake in slab drugi servis. Druga finalistka Barbora Krejčikova.
Fotografija: Tamara Zidanšek se je poslovila v polfinalu. FOTO: Martin Bureau/AFP
Odpri galerijo
Tamara Zidanšek se je poslovila v polfinalu. FOTO: Martin Bureau/AFP

Tamara Zidanšek se je od zanjo prelomnega OP Francije poslovila s porazom v polfinalu proti Anastasiji Pavljučenkovi. Bilo je 7:5 in 6:3 za izkušeno Rusinjo, 31. nosilko, ki je prvič prišla v finale turnirja za grand slam. Dvoboj je trajal uro in 34 minut. Zidanškova, ki je presenetila vse na pariškem pesku, se je dobro upirala, toda naredila preveč nevsiljenih napak, drago jo je stal slab drugi servis. To bo morala popraviti, če želi narediti še en korak višje.

Današnja dvoboja:

Anastasija Pavljučenkova (Rus, 31) : Tamara Zidanšek (Slo) 7:5, 6:3  STATISTIKA

Barbora Krejčikova (Češ) : Maria Sakkari (Grč, 17) 7:5, 4:6, 9:7

image_alt
Luka, Gogi, Rogla, Tina ... odprt natečaj za Tamaro


Začelo se je odlično za 23-letno Konjičanko. Šest let starejši tekmici je takoj vzela igro na njen servis in po nekaj minutah je bilo 2:0. Toda Rusinja se je zbrala in kmalu sta sledila re-break za 2:2 ter preobrat na 2:3. Zidanškova se je zbrala, dobila svojo servisno igro na 15 in prekinila niz 0:3. Tudi Pavljučenkova ni imela težav ob svojem servisu in ga dobila na 30 – 3:4. Ob prvem premoru je bilo 6:6 pri winnerjih in 7:7 pri nevsiljenih napakah.


 

V osmi igri od 40:0 do izgube servisa in re-break


Zidanškova je v osmi igri na svoj servis vodila s 40:0, toda tekmica je izenačila. Po dvojni napaki Slovenke pa imela žogico za break in jo po novi napaki tekmice izkoristila – 3:5. Pavljučenkova je servirala za zmago v prvem nizu, toda Zidanškova se ni dala, z agresivno igro je izenačila na 30:30 ter po čudežnem lobu v izgubljenem položaju, ko je žoga pristala na črti, prišla do žogice za break. Ni je izkoristila, a priigrala si je novo na mreži ter si prislužila aplavz in simpatije gledalcev. Pavljučenkova je ostala trdna, novo grožnjo odpravila z neubranljivim prvim servisom. Toda Zidanškova je pritiskala na polno. Priložnost št. 3 za odvzem servisa je bila izkoriščena in po 36 minutah je bilo 4:5, servis pa je šel na slovensko stran.

Anastasija Pavljučenkova se je prvič uvrstila v finale. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP
Anastasija Pavljučenkova se je prvič uvrstila v finale. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP

 

Dvojna napaka vzela prvi niz


Zidanškova je ujela ritem in tekmico, ki je imela v prejšnjih dneh težave s koleni, pošiljala na eno in drugo stran, to ji je prineslo izenačenje na 5:5. Rusinja je imela več težav na svoj servis in zaostala s 15:40 po novem izjemnem udarcu Slovenke, ki je imela dve žogici za break. Prvo je poslala v mrežo, pri drugi ni imela možnosti. Pavljučenkova se je rešila in si priigrala najmanj podaljšano igro. Enajsta igra je v vročem in vlažnem vremenu trajala šest minut. Zidanškova je zatem servirala, da bi ostala v prvem nizu. Rusinja je ušla na 40:15 in imela dve žogici za osvojitev niza. Takoj je bila uspešna zavoljo nove dvojne napake Zidanškove. Po 52 minutah je bilo 1:0 za Pavljučenkovo, ki je storila manj nevsiljenih napak (11:19) in imela manj neubranljivih žog (7:17). 

Tamara Zidanšek je v Parizu dosegla vrhunec kariere. FOTO:  Martin Bureau/AFP
Tamara Zidanšek je v Parizu dosegla vrhunec kariere. FOTO:  Martin Bureau/AFP

 

Rusinja na 2:0, slabo serviranje Zidanškove


V drugem nizu je Zidanškova pokazala, da se ne bo kar tako sprijaznila s polfinalom, po zaostanku s 15:40 je prišla do priložnosti za break. Toda v veliki želji je delala tudi preveč napak in Rusinja je ubranila servisno igro. Zidanškova se je mučila na svoj servis, težave je imela z drugim servisom in naredila že tretjo dvojno napako. Tokrat je Pavljučenkova ušla na 2:0 v nizu. Tudi športna sreča je bila na njeni strani. Delni izid je bil 4:0 za izkušenejšo igralko iz Samare. ki je do takrat naredila 14 napak, Zidanškova 26.V tretji igri drugega niza je Zidanškova spet našla občutke in naredila break na 15 ter znižala na 1:2. Toda servisa, zlasti drugega, še ni začutila in se vedno znova znašla v obrambnem položaju ter ob tem delala napake. Te so jo stale nove igre za rusko vodstvo s 3:1. Pavljučenkova je začutila priložnost, da konča zgodbo in z dobrim serviranjem ušla na težko ulovljivih 4:1.
 

Slovenka pokazala zobe, a spet popustila


Zidanškova je pokazala zobe in brez izgubljene točke na svoj servis za 2:4 poslala tekmici sporočilo, da se bo še morala znojiti. Še bolj, ko je povedla s 30:0 in 40:15. Takrat so živci izdali Rusinjo, ki je storila prvo dvojno napako in izgubila servisno igro, 3:4 po uri in pol dobrega in zanimivega tenisa. Zidanškova se je spet mučila s servisom in tekmici, ki je sicer začela malce popuščati, omogočila servisno igro za zmago. Priložnost je zagrabila z obema rokama in zmagala s 6:3.

Dvoboj je trajal uro in 34 minut. Zidanškova je bila samo 38-odsotno uspešna na drugi servis (6:16). Izkoristila je 4 od 11 žogic za break, Pavljučenkova 6:10. Imela je več winnerjev (27:19) in izgubljenih žog (33:22).

Obe igralki sta prvič prišli tako daleč na turnirjih za grand slam.

Anastasija Pavljučenkova se je prvič uvrstila v finale. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP
Anastasija Pavljučenkova se je prvič uvrstila v finale. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP


image_alt
Nad slovensko junakinjo očaran tudi legendarni Wilander


Zidanškova je na pariškem pesku premagala pet tekmic, na lestvici WTA se bo povzpela s 85. mesta na 47. mesto in bo najvišje uvrščena Slovenka. Prislužila si je 375.000 evrov denarne nagrade.

Preberite še:

Komentarji: