Slovenski košarkarji iz Tokia brez kolajne

Na tekmi za bron avstralska izbrana vrsta od uvodnih minut bolj zbrana kot Slovenija, povrh pa je imela sijajnega Pattyja Millsa, ki je zbral kar 42 točk.
Fotografija: Za slovensko reprezentanco je ta sobota prav posebna, žal pa je ni kronala s kolajno. FOTO: Brian Snyder/Reuters
Odpri galerijo
Za slovensko reprezentanco je ta sobota prav posebna, žal pa je ni kronala s kolajno. FOTO: Brian Snyder/Reuters

Zadnja četrtina: preprečljiva zmaga Avstralcev


Uvod v sklepni del ni obetal ničesar dobrega, košarkarji iz dežele »tam spodaj« so zvišali na prednost na 14, toda kmalu zatem se je vendarle zbudila tudi Slovenija: s trojko je Čančar napovedal novi lov za tekmecem, sledile so tri izjemne poteze Blejca Jake Blažiča, po uspešnem Prepeličevem prodoru pa se je tekmečeva prednost stopila spet na znosnih šest točk.  

Odtlej so po dolgem času naši košarkarji postali bolj čvrsti v obambi, sledila je vrhunska Dončićeva poteza za novi točki in šest minut pred koncem zaostanek le še treh točk (80:83). Toda Avstralci so vnovič premaknili svoje vozilo v višjo prestavo, spet pobegnili na deset točk prednosti, sledil je strelski festival, tudi z dvema trojkama Luke Dončića (86:92), toda sledil je že tolikokrat viden scenarij te tekme, po katerem Slovenija nikakor ne najde ključa za popolni zasuk in svoje vodstvo.



Avstralija je bila na tej tekmi preprosto boljša, bolj zbrana, občasni prebliski z vrhunskimi potezami in zadetimi meti za tri točke proti tako kakovostnemu moštvu, kot je avstralsko, niso zadostovali. To si je dve minuti pred koncem priigralo že odločilno prednost 16 točk, upanje je splahnelo. Slovenija se od svojega prvega košarkarskega turnirja poslavlja z visokim 4. mestom, a kot vedno ob takšni uvrstitvi na kateremkoli športnem tekmovanju tudi z okusom zapravljene priložnosti za kolajno.

Avstralski košarkarji so se veselili zaslužene zmage s 107:93, med njimi je blestel sijajni Patty Mills (42 točk), pri naših sta bila najučinkovitejša Luka Dončić (22) in Klemen Prepelič (18).


Tretja četrtina: Avstralija zvišala svojo prednost


Prva polovica zadnjega dela tako želenega novega zasuka, podobnega tistemu iz sredine druge četrttine, Sloveniji ni prinesla. Preveč je bilo živčnosti in zgrešenih metov naših igralcev, le občasno so se ti približali, tako kot denimo Mike Tobey z uspešnim metom za tri točke na polovici tega tretjega dela (52:59). Toda veselje je bilo kratko, bolj zbrani avstralski košarkarji so v lovu na svojo prvo olimpijsko kolajno pobegnili že na +12!



Prepeličeva trojka je tri minute pred koncem vrnila upanje, nato je zadel še prosti met, prej omenjeni zaostanek so naši košarkarji razpolovili – 6 točk minusa vendarle predstavlja precej bolj znosno zgodbo. Toda žal tega izbranci Aleksandra Sekulića spet niso kronali. Privoščili so si preveč zgrešenih metov, dodane vrednosti vsaj doslej za res pravi zasuk na tej tekmi v naših vrstah nismo videli. Prednost po treh četrtinah so Avstralci na koncu zvišali – 78:67.


Druga četrtina: naše moštvo v zaostanku -8


Izenačen boj se je nadaljeval, naš selektor Aleksander Sekulić se je za nekaj minut odločil spočiti Dončića, Slovenija pa je prvič na tekmi povedla za tri točke, in sicer 28:25, kmalu pa zatem po Dragićevi trojki z 31:28. Toda Avstralci se ne dajo, nadaljuje se tekma malih zasukov in tesne prednosti zdaj za ene zdaj za druge. Točno na polovici te četrtine spet za naše tekmece (35:37). Predvsem je razpoložen Patty Mills, pri omenjenem izidu je prispeval kar 21 točk. In v svojem slogu nadaljuje, Avstralija pa najbolj po njegovi zaslugi dobre tri minute pred polčasom vodi že za 10 točk!

Patty MIlls je bil v 1. polčasu s 26 točkami za Slovence neustavljiv. FOTO: Aris Messinis/AFP
Patty MIlls je bil v 1. polčasu s 26 točkami za Slovence neustavljiv. FOTO: Aris Messinis/AFP


Resda so se slovenski košarkarji približali, toda prav ob koncu spet močno popustili in dovolili tekmecem izdatnejšo prednost kot ob koncu prve četrtine. Boleča je predvsem statistika izgubljenih žog: Slovenija je teh zbrala kar 11, Avstralija pa 5. Slednja ob polčasu vodi že s 53:45 (Mills 26; Dončić 9, Blažič, Prepelič po 7).


Prva četrtina: točka prednosti za Avstralijo


Napočil je tako novi veliki trenutek izbrane vrste slovenskih košarkarjev. Izjemnega izziva, bronaste olimpijske kolajne, se bo naše moštvo lotilo z naslednjo prvo peterko: Aleksej Nikolić, Mike Tobey, Zoran Dragić, Vlatko Čančar in Luka Dončić.

Uvodne minute niso bile za slovensko vrsto kaj prida obetavne, vodstvo tekmecev z 9:2 je prineslo prve skrbi, toda vsaj za hip jih je s čudovito akcijo odgnal Dončić, za njim je zadel še Tobey, toda zasuka na polovici uvodne četrtine še ni.

Luka Dončić je igral na OI vrhunsko, tudi za konec je bil naš najučinkovitejši košarkar, vendar pa Tokio zapušča brez kolajne. FOTO: Aris Messinis/AFP
Luka Dončić je igral na OI vrhunsko, tudi za konec je bil naš najučinkovitejši košarkar, vendar pa Tokio zapušča brez kolajne. FOTO: Aris Messinis/AFP


Dve minuti in 50 sekund pred koncem prvega dela pa je Klemen Prepelič zadel met za tri točke in tako za prvo slovensko vodstvo na tekmi – 15:13. Sledil je izenačen boj in tako bo očitno tudi v nadaljevanju. Avstralija vodi z 20:19.

 

 

Odštevanje do tekme: Avstralija že na 15. igrah


Tekmec slovenskih košarkarjev bo tretja reprezentanca na lestvici Mednarodne košarkarske zveze, Avstralija, ki ima v svojih vrstah pet igralcev iz lige NBA. Tekma za bron bo zadnje dejanje olimpijskega košarkarskega turnirja za moške, saj so naslov že osvojili Američani, ki so premagali Francijo s 87:82.

Avstralija je doslej sodelovala na petnajstih olimpijskih igrah, od 1972 je bila vselej med udeleženkami, še vedno pa čaka na svojo prvo kolajno v košarki. Štirikrat je igrala tekmo za tretje mesto in vsakokrat izgubila. V Rio de Janeiru je bila za točko boljša Španija, 1996 in 2000 ji je bron speljala Litva, 1988 pa ZDA.

Klemen Prepelič je bil na tekmi za 3. mesto drugi najučinkovitejši med našimi košarkarji. FOTO: Aris Messinis/AFP
Klemen Prepelič je bil na tekmi za 3. mesto drugi najučinkovitejši med našimi košarkarji. FOTO: Aris Messinis/AFP


Čeprav je Avstralija izkušena reprezentanca, ki v podobni postavi že vrsto let igra na največjih tekmovanjih – svetovno prvenstvo 2019 je prav tako končala na četrtem mestu, ji športne stavnice pripisujejo manj možnosti za osvojitev tretjega meta kot Sloveniji. Bwin na primer ima za Slovenijo kvoto 1,72, za Avstralijo pa 2,15.
 

Tekmeci bodo motivirani


Tako Slovenija kot Avstralija sta predtekmovanje v Tokiu končali brez poraza. Slovenci so bili boljši do Argentincev, Japoncev in Špancev, Avstralci pa so nastopili v skupini z Nemci, Italijani in Nigerijci. V četrtfinalu je nato Slovenija ugnala Nemčijo, Avstralija pa prav tako prepričljivo Argentino.

»Avstralci gojijo 'poletno igro', agresivno v obrambi in hitro v napadu. Veliko mečejo za tri, ogromno se vrti okoli Pattyja Millsa, ki bo kar izziv za nas. Imajo veliko izkušenih igralcev, ki imajo izkušnje z vseh velikih tekmovanj, lige NBA in evrolige. Tudi oni imajo veliko motivacijo, saj do zdaj še nimajo kolajne na olimpijskih igrah,« je pred zgodovinskim izzivom dejal slovenski selektor Aleksander Sekulić.

Po tekmi za tretje mesto bodo organizatorji razglasili najkoristnejšega igralca olimpijskih iger, ki ga izbirajo obiskovalci spletne strani Fiba. Po koncu finalne tekme med ZDA in Francijo je še vedno premočno vodil Luka Dončić; zbral je 65 odstotkov glasov. Na drugem mestu je bil Američan Kevin Durant (10 %), sledijo pa še Španec Ricky Rubio (6 %), Francoz Nando de Colo (4 %) in Avstralec Mills (3 %). Dva odstotka glasov je do zaključka finalne tekme dobila možnost »nekdo drug«.

Preberite še:

Komentarji: