Anamarija na razdalji v top 20, sanjski dan finske družine

Finska smučarska tekačica Kerttu Niskanen zmagala na 10 km v Švici, Lampičeva 19.
Fotografija: Anamarija Lampič se je na novoletni turneji v Lenzerheideju preizkusila na 10 km. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Odpri galerijo
Anamarija Lampič se je na novoletni turneji v Lenzerheideju preizkusila na 10 km. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Finka Kerttu Niskanen je zmagala na tekmi za svetovni pokal v smučarskem teku v švicarskem Lenzerheideju. To je njena tretja zmaga med elito po letih 2014 in 2019. Na drugi tekmi novoletne turneje je na 10 km v klasični tehniki drugo mesto osvojila Švedinja Ebba Andersson, ki je zaostala za 18,2 sekunde, tretja pa je bila Rusinja Natalija Neprjajeva (+ 30,5). Anamarija Lampič je zasedla 19. mesto (+ 1:16,2), kar je njen najboljši dosežek na razdalji v tej sezoni. Med 81 tekačicami sta bili na štartu še dve Slovenki, Anja Mandeljc si je v sneženju pritekla 74. mesto (+ 4:21,9), Anita Klemenčič pa je pristala na 78. mesto (+ 5:10,0).

Med moškimi je na 15 km v klasičnem koraku prepričljivo zmagal Kerttujin brat Iivo Niskanen. Za sedmo zmago v svetovnem pokalu je 29-letni finski as kar za 19,3 sekunde prehitel Rusa Aleksandra Boljšunova, tretji pa je bil Norvežan Paal Golberg (+25,2). Miha Ličef (+ 4:18,2) je v cilj pritekel na 81. mestu. V skupnem seštevku novoletne turneje je vodstvo prevzela Niskanenova pred zmagovalko sprinta v torek ter branilko naslova Jessie Diggins iz ZDA. Ta je bila danes 16. Tretja je na turneji Neprjajeva, šesta pa Lampičeva z 52 sekundami zaostanka.

Iivo Niskanen je včeraj v Švici dopolnil zmago sestre Kerttu. FOTO: Heikki Saukkomaa/Reuters
Iivo Niskanen je včeraj v Švici dopolnil zmago sestre Kerttu. FOTO: Heikki Saukkomaa/Reuters

Štirje kilometri več

Lampičeva se je na drugi tekmi tour de skija gibala okrog 16 mesta, na cilju pa se ji je uspelo zadržati med dvajseterico. »Mislim, da moram biti zadovoljna. Razmere so bile danes težke, to je bila dolga desetka, mislim, da v povprečju nekje tri minute daljša kot običajno. Ocenjujem, da smo imele dobre smuči, prijelo je in steklo. Suvereno sem šla od štarta do cilja. Nisem imela kaj za izgubiti. Poznalo se je, da sem včeraj štirikrat tekla. Lahko rečem, da je za šprinterje tour veliko težji kot za specialiste za razdaljo. Slednji po navadi oddelajo le kvalifikacije v šprintu in nato že počivajo in imajo tako skoraj dva prosta dneva. Drugi, ki pridemo do finala, se nam poznajo tisti štirje kilometri več,« je povedala Lampičeva.

Ocenila je, da je največ časa danes izgubljala ob drugem prihodu na štadion in potem na najdaljšem vzponu. »Zagotovo sem tam izgubljala največ, vsak krog po 20 sekund. Preostali deli so mi ustrezali, proga je razgibana in mi leži. Nisem bila tako daleč zadaj, najmanj letos. Lahko grem pozitivno naprej. Štartam vse naslednje tekme na turneji. Jutri je dan za počitek. Najprej nas čaka vožnja na drugo prizorišče, nato malo regeneracije, popoldne pa bomo šli na smuči in pogledati progo v Oberstdorfu. Ena, dve, tri bo tu še desetka v prosti tehniki in potem še šprint. Hitro bo šlo,« se je v nadaljevanje novoletnega programa ozrla Lampičeva.

Komentarji: