Brez Slovenk v polfinalu (V ŽIVO)

Po brezhibnih kvalifikacijah šprinta v prosti tehniki na SP v Seefeldu Alenka Čebašek, Anarija Lampič, Eva Urevc in Katja Višnar izpadle v četrtfinalu..Zlati kolajni na Norveško.
Fotografija: Katja Višnar je v kvalifikacijah dokazala, da jo zanima boj za visoka mesta. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Katja Višnar je v kvalifikacijah dokazala, da jo zanima boj za visoka mesta. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Glede na zadnje rezultate v sezoni svetovnega pokala je med slovenskimi smučarskimi tekačicami na nordijsko svetovno prvenstvo v avstrijskem Seefeldu najbolje pripravljena pripotovala Eva Urevc, ki se je konec prejšnjega tedna v Cogneju prvič v karieri prebila v veliki finale na šprinterskih preizkušnjah svetovnega pokala in s šestim mestom seveda postavila svoj najboljši dosežek doslej. Še bolje ji gre zadnje čase v kvalifikacijah, v katerih je bila v Lahtiju celo najhitrejša, v Italiji pa druga.

Eva Urevc je ta čas najbolje pripravljena Slovenka. FOTO: Barbara Gindl/AFP
Eva Urevc je ta čas najbolje pripravljena Slovenka. FOTO: Barbara Gindl/AFP


Vse Slovenke brezmadežne


Tudi na svetovnem prvenstvu je odlično prestala kvalifikacijski izziv na 1,2 kilometra dolgi šprinterski progi, saj je v prosti tehniki postavila peti najboljši čas slabi dve sekundi za najhitrejšo, Švedinjo Majo Dahlqvist. Vendar pa ni bila edina Slovenka pri vrhu, blizu sta bili tudi sedma Anamarija Lampič (+ 2,14) in osma Katja Višnar (2,36), brez težav pa si je izločilne boje, ki se bodo danes začeli ob 14.30, med kar 110 udeležnkami zagotovila tudi Alenka Čebašek (4,81) na 16. mestu. Na prejšnjem prvenstvu predlani v Lahtiju je bila naša najboljša tekačica ravno Čebaškova na 18. mestu.


Slovenca praznih rok


V moških kvalifikacijah v Seefeldu je Šved Viktor Thorn za pičlo stotinko ugnal Rusa Sergeja Ustjugova, praznih rok pa sta ostala oba slovenska zastopnika Janez Lampič (+ 8,31) in Miha Šimenc (8,44), ki sta eden za drugim, na 33. oziroma 34. mestu, za izločilnimi boji na 1,6 kilometra dolgi progi zaostala za dobro sekundo. Drugih Slovencev ni bilo med kar 150 nastopajočimi tudi iz mnogih eksotičnih držav, denimo Trinidada in Tobaga, Kirgizistana, Irana, Kolumbije in Libanona.

Miha Šimenc ni vedel, kje na progi je puščal čas. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Miha Šimenc ni vedel, kje na progi je puščal čas. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


Smuči pripravljene idealno


»Dobro je, da sem prehitel Miha, ni pa dobro, da sva oba izpadla. A žal je tako. Podlaga je še vedno trda, čeprav je toplo, smuči pa sva imela pripravljene idealno,« je po zapravljeni priložnosti zmajeval z glavo Lampič. Šimenc je dodal: »Kakršne koli že so razmere, za vse so enake. Skušal sem teči najbolje, kar je šlo, počutil sem se kar dobro, ne vem pa, kje sem izgubljal. Opraviti moram analizo, tedaj bo bolj jasno.«
 

V četrtfinalu pretirani zaostanki

Niti ena od naših tekačic pa pozneje ni preskočila četrtfinalne ovire. Z izjemo Lampičeve so vse zaostale že od uvodnih metrov za tekmicami, kratka proga pa ni dovoljevala prav vidnih zasukov. Pričakovanja so bila seveda glede na dosedanji del sezone kot tudi kvalifikacijski del v Seefeldu precej višja.
 

Dvojno norveško zmagoslavje

Prva velesila smučarskega teka se je že uvodni dan sporeda v Seefeldu veselila dveh zlatih kolajn. Ženski šprint je namreč pripadel Maiken Caspersen Falla pred veliko švedsko tekmico Stino Nilsson in drugo Norvežanko Mari Eide. V moškem šprintu pa je bil najboljši udarni norveški adut Johannes Høsflot Klæbo, 2. je bil Italijan Federico Pellegrino, 3. pa Rus Hleb Retivih.
Končne uvrstitve slovenskega tabora na šprintu; ženske: 17. Lampič, 21. Urevc, 26. Višnar, 27. Čebašek; moški: 33. Lampič, 34. Šimenc.

Preberite še:

Komentarji: