Druga zaporedna zmaga Italijanke, nov mejnik Polone Klemenčič

Italijanska biatlonka Dorothea Wierer je zmagovalka tekme s skupinskim štartom za svetovni pokal v švedskem Östersundu.
Fotografija: Italijanka Dorothea Wierer med sobotno štafetno preizkušnjo v Östersundu. FOTO: Anders Wiklund/AFP
Odpri galerijo
Italijanka Dorothea Wierer med sobotno štafetno preizkušnjo v Östersundu. FOTO: Anders Wiklund/AFP

Drugo mesto je osvojila Francozinja Lou Jeanmonnot, tretja je bila še njena rojakinja Julia Simon. Edina Slovenka Polona Klemenčič je bila 13. Najboljša slovenska tekmovalka v tej sezoni je pravico za nastop na nedeljski tekmi s skupinskim startom dobila po četrtkovem desetem mestu na individualni preizkušnji. Priložnost je dobro izkoristila in prišla do druge najvišje uvrstitve v svetovnem pokalu, najvišje v zasledovanju. Višje je bila v karieri le na svetovnem prvenstvu v nemškem Oberhofu, ko je bila v šprintu osma.

Tokrat je na strelišču napravila tri napake. Najprej na prvem streljanju, ko je v drugi krog krenila kot 25. Drugo streljanje leže je opravila brezhibno in se prebila do 12. mesta. Streljanji stoje je opravila obakrat s po eno napako in končala 1:28,9 minute za zmagovalko.

»Res sem vesela, da sem se uvrstila na tekmo s skupinskim startom. To je res dobra tekma, si skupaj z najboljšimi. Ponovno top 15, malce pa me jezijo ti zadnji streli, stoje zopet dve napaki z zadnjim strelom. Za boljši rezultat se bo potrebno še malce bolj zbrati. Sem pa vesela, da mi je uspelo na koncu v šprintu prehiteti še dve tekmovalki in sem še izboljšala svojo uvrstitev,« je za Smučarsko zvezo Slovenije dejala Klemenčičeva.

Zmagovalka Dorothea Wierer je z brezhibnim strelskim nastopom slavila 16. v karieri, na stopničkah pa je stala 50. Ciljno črto je prečkala 6,3 sekunde pred Jeanmonnotovo. Še slabih pet sekund več je zaostala vodilna v skupnem seštevku Julia Simon.

Francozinja je doslej edina presegla mejo 1000 točk. S 1003 točkami ima tri preizkušnje pred koncem 144 točk naskoka pred Wierer. Tretja je še ena Italijanka Lisa Vittozzi z 818 točkami. Polona Klemenčič je napredovala na 28. mesto, osvojila pa je 184 točk.

Christiansen do prve zmage v sezoni

Norvežan Vetle Sjåstad Christiansen je zmagovalec moške tekme s škupinskim startom za svetovni pokal v švedskem Östersundu. Na zadnji tekmi ta konec tedna je ugnal rojaka Johannesa Daleja in mladega Francoza Erica Perrota. Slovencev na 15-kilometrski preizkušnji ni bilo na štartu. Christiansen je izkoristil odsotnost rojaka in vodilnega v skupnem seštevku Johannesa Thingnesa Bøja, ki je na Švedskem tako kot njegov brat Tarjei Bø manjkal zaradi okužbe z novim koronavirusom. Slavil je prvo zmago v sezoni, potem ko je pred tem še petkrat stal na odru za zmagovalce.

Za norveške biatlonce je to že 16. zmaga na 18 tekmah v tej sezoni svetovnega pokala. Johannes Thingnes Bø ima 13 zmag, po enkrat pa so slavili Christiansen, Sturla Holm Lægreid in Dale. Edini nenorveški zmagi sta vpisala Šved Martin Ponsiluoma na prvi tekmi sezone v Kontiolahtiju konec novembra ter Nemec Benedikt Doll v četrtek v Östersundu.

Danes je Christiansen po brezhibnem nastopu na strelišču za 9,1 sekunde ugnal rojaka Daleja, tretji pa je bil Francoz Eric Perrot. Za prve stopničke v karieri je zaostal 12,3 sekunde. Tako Dale kot Perrot sta na strelišču zadela 19 od 20 strelov. Zadnja postaja biatlonske sezone bo Holmenkollen. Tam se bodo od četrtka naprej tako v moški kot v ženski konkurenci merili v šprintu, zasledovanju in na tekmi s skupinskim startom.

Preberite še:

Komentarji: