Eva Urevc na šestem mestu najbolje doslej

Slovenski smučarski tekači Alenka Čebašek, Vesna Fabjan in Miha Šimenc so na šprintu v Italiji končali v četrtfinalu.
Fotografija: Eva Urevc tako visoko v svetovnem pokalu še ni bila. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Eva Urevc tako visoko v svetovnem pokalu še ni bila. FOTO: Matej Družnik/Delo

Cogne – Na novem prizorišču preizkušenj svetovnega pokala v smučarskem teku, v italijanskem Cogneju, je tekmovalno karavano danes čakal šprint v prosti tehniki, jutri pa jo bo še distanca v klasičnem koraku. V Italiji ne nastopa Katja Višnar, na seznamu prijavljenih je bila tudi obolela Anamarija Lampič, a ni nastopila v dopoldanskih kvalifikacijah na 1,65 kilometra dolgi progi, ki pa so se vseeno razpletle povsem po slovenskih željah, saj sta dve naši zastopnici krojili vrh.


Le Lampiču se ni izšlo


Eva Urevc je v kvalifikacijah na drugem mestu premoč priznala zgolj z naskokom najhitrejši Švicarki Nadine Fähndrich, ki je bila dve sekundi in pol boljša, še slabo sekundo več je zamudila tretjeuvrščena Alenka Čebašek. Da je bila mera polna, se je v izločilne boje – kljub kar dvanajstim sekundam in pol zaostanka – prebila tudi Vesna Fabjan. Pri moških si je kvalifikacijsko konkurenco pokoril Italijan Federico Pellegrino, sreča pa je spremljala Miho Šimenc, ki je s 30. časom (+ 8,72) izločilne boje ujel kot zadnji. Janezu Lampiču se na 52. mestu ni izšlo (+ 13,46).


POTEK IZLOČILNIH BOJEV


Od štirih slovenskih zastopnikov, ki so preskočili kvalifikacijsko sito, se je zgolj Evi Urevc posrečilo prebiti v polfinale. Tokrat ni ponovila razpleta s prejšnje postaje v Lahtiju, ko je bila v kvalifikacijah najhitrejša med vsemi, nato pa se ni znala prekopati skozi četrtfinale. Danes je nastopila v zadnji, peti skupini, v kateri je bila daleč najprepričljivejša, prvo zasledovalko je pustila več kot sekundo in pol za seboj. Vesna Fabjan je odpadla že davno pred ciljem in naposled zasedla zadnje mesto v skupini.


Peti najboljši čas četrtfinala


Urevčeva je v četrtfinalu postavila peti najboljši čas, hitrejše so bile zgolj štiri tekmice iz prve skupine, ki so se vse – dve po mestih in dve po času – prebile v polfinale, najhitrejše smuči pa je imela Nemka Sandra Ringwald. Tretja Slovenka Alenka Čebašek je bila najpočasnejša v četrti skupini in ostala praznih rok, ravno tako kot Miha Šimenc, ki je v izjemno izenačeni drugi skupini, v kateri je bila prva trojica strnjena v devet stotink in četverica v tri desetinke, zasedel peto mesto z dvema sekundama in pol zaostanka.


Prvič v finalu


Tudi v polfinalu je bila Eva najhitrejša, ne zgolj v svoji skupini, v kateri je prvo zasledovalko, Norvežanko Ane Appelkvist Stenseth, ugnala za skoraj sekundo, temveč tudi med vsemi, saj je bila prva skupina resda bistveno bolj izenačena, toda tudi počasnejša. S tem se je seveda prvič v karieri prebila v veliki finale, v katerem pa je bilo takoj očitno, da ji je zmanjkalo moči, saj je hitro zaostala in ni v njem prehitela nobene tekmice. Šesto mesto je vseeno odličen dosežek, zmage pa se je veselila Američanka Jessica Diggins, ki je v izjemnem obračunu za enajst stotink odpravila Ringwaldovo.

Preberite še:

Komentarji: