»Ilka je ujela zmagovalni val, a bodimo realni, vsaka tekma je zgodba zase«

Trener Grega Koštomaj pravi, da bo poslej spet lažje. Hkrati pa poudarja, da je zmaga dolžnost za nadaljnje delo.
Fotografija: Grega Koštomaj pravi, da je še bolj kot z Ilkinim nastopom zadovoljen z njenim pristopom. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Grega Koštomaj pravi, da je še bolj kot z Ilkinim nastopom zadovoljen z njenim pristopom. FOTO: Tadej Regent/Delo

Za vsakim zmagovalcem stoji močna ekipa in Ilka Štuhec pri tem ni izjema. Trener Grega Koštomaj jo dobro pozna, bdel je tudi nad njeno smučarsko pripravo v obdobju vračanja po poškodbi. Ob njeni osmi zmagi pravi, da bo poslej vsem lažje, zaveda pa se tudi, da vrhunski rezultat nalaga dolžnost za nadaljevanje sezone.
 

Ilkina zmaga je prinesla veliko olajšanje. Kako velik kamen se vam je odvalil od srca?


Verjetno je največje olajšanje začutila Ilka. Našla je, kar sem večkrat omenil, da ji še manjka – sprostitev in samozaupanje. Zmaga je prinesla potrditev dobrega smučanja, dobrega dela v pripravljalnem obdobju. Zdaj bo lažje. Hkrati pa je ta rezultat dolžnost za naprej – da je treba še naprej delati.
 

Potrditve pa ni dobila le ona, ampak vsi člani ekipe. Zdaj veste, da ste obdobje odsotnosti pravilno oddelali.


Na tej točki moram izpostaviti serviserja Aleša Sopotnika. Oprema je igrala zelo pomembno vlogo, imela je odlično pripravljene smuči. Vsem nam je padel kamen od srca, baterije so spet polne.

Ilka Štuhec se je vrnila na vrh. FOTO: Alessandro Trovati/AP
Ilka Štuhec se je vrnila na vrh. FOTO: Alessandro Trovati/AP

 

Štuhčeva je po zmagi priznala, da si je ob vrnitvi oprtala preveč bremena, tokrat pa ga je odmislila. Kaj je bilo ključno za preskok? Morda zadnji treningi – tudi s Kanadčankami in Švicarkami?


Težko je podati točen odgovor. Vprašanje je, kaj se vrti športniku v glavi, v tem primeru v njeni, je pa vsekakor k rezultatu pripomogel tudi ta dober trening. Našli smo zelo primerljive razmere, kot so bile zdaj na tekmi v Val Gardeni, pa tudi konkurenco. Z dekleti, s katerimi smo trenirali, se dobro razume, tudi malo sprostitve in druženja po večerji je bilo. Verjamem, da se je vse skupaj sestavilo v mozaik, ki je prinesel rezultat.
 

Zdi se, da se je s progo Saslong ujela na prvi pogled. Je bila psihološko olajševalna okoliščina tudi ta, da nobena od tekmic tam še ni nastopila?


Vsekakor! Imel sem dober občutek že na prvem treningu. Odsmučati novo progo s številko ena brez pravih informacij tako suvereno, kot jo je ona, ni enostavno. S tem je že nakazala, da je tista prava Ilka, takšna, kot smo je navajeni. To je potem iskala tudi na tekmi.
 

Vas je z nastopom spomnila na svojo sanjsko sezono?


Pravzaprav ne toliko z nastopom kot pa s pristopom. Bil je takšen, kot mora biti.
 

Kaj vam pomeni podatek, da se je po številu zmag izenačila z Bojanom Križajem in da ima pred sabo le še Tino Maze?


S statistiko se ne ukvarjamo. Osredotočeni smo na naslednjo tekmo, pred nami je še celotna sezona. Je pa Ilka verjetno zopet ujela val, na katerem lahko zmaguje. Kje se bo ta val ustavil ... S tem bodo imeli več dela statistiki in zgodovina.

Že na prvem treningu v Val Gardeni je Štuhčeva nakazala, da je tista prava Ilka, takšna, kot smo je navajeni, je iz Val Gardene sporočil trener Grega Koštomaj. FOTO: Jure Eržen/delo
Že na prvem treningu v Val Gardeni je Štuhčeva nakazala, da je tista prava Ilka, takšna, kot smo je navajeni, je iz Val Gardene sporočil trener Grega Koštomaj. FOTO: Jure Eržen/delo

 

Časa za poglabljanje vtisov ne bo, sledi že nova tekma. V superveleslalomu ji še malo manjka. Koliko zagona ji bo dal smukaški rezultat?


Vsekakor je lažje na štartu, ko imaš v žepu potrditev dobrega dela, rezultat, sproščenost. Že zdaj se čuti tudi večja samozavest. Je pa vsaka tekma zgodba zase. Bodimo realni, naj odsmuča brez velikega nahrbtnika pričakovanj, ampak po najboljših močeh. Potem rezultati pridejo sami.


 

Preberite še:

Komentarji: