Ilka Štuhec na peklenskem treningu na morju

Svetovna prvakinja v smuku ima za sabo dva snežna kampa, zdaj je v 6-tedenskem sklopu kondicijske vadbe
Fotografija: Ilka Štuhec se je s Pohorja premaknila v Dalmacijo, kjer nadaljuje najdaljši kondicijski sklop poletnih priprav. Foto A. Š.
Odpri galerijo
Ilka Štuhec se je s Pohorja premaknila v Dalmacijo, kjer nadaljuje najdaljši kondicijski sklop poletnih priprav. Foto A. Š.

Ljubljana – Svetovna prvakinja v smuku in lastnica dveh malih globusov Ilka Štuhec, ki je izpustila olimpijsko sezono zaradi poškodbe kolena, ima za sabo dva smučarska kampa. Po dopustu na Maldivih je štartala v najtežje obdobje, ki ga zaznamuje neprekinjen kondicijski trening. Cikel šestih tednov vadbe nadaljuje na Hrvaškem.

Kot umetnik kleše svoj kip, tako Anja Šešum, kineziologinja v Ilkini ekipi, ki je od poškodbe naprej tudi njena kondicijska trenerka, kleše Mariborčanko za novo zimsko sezono. Desetdnevni predah, ki ga je smučarska šampionka namenila počitniškemu pobegu na tropski otok v Indijskem oceanu, je Šešumova izkoristila za finiširanje magistrske naloge na fakulteti za šport. V ponedeljek pa je 24-letnica s Štuhčevo in njeno mamo Darjo odpotovala v južno Dalmacijo, kjer bo v telovadnici na prostem, tj. v naravi, trenirala naslednje tri do štiri tedne.
 

Ilka pozna svojo mejo


»Formulo poznamo iz preteklih pripravljalnih obdobij. Zdaj smo na točki, ko Ilka lahko razvija, kar ji je še manjkalo. Bolečina je ne ovira, poškodbe nismo pozabili, smo pa jo potisnili v ozadje. Cilj najdaljšega kondicijskega sklopa je povečati moč, jo narediti bolj vzdržljivo in hitrejšo,« je najpomembnejše obdobje ustvarjanja kondicijske baze za zimo komentirala Šešumova. »Hkrati je to obdobje tudi najtežje, ker je edino nepretrgano. Ni več prekinitev s smučarskim vložkom. Zdaj gremo do maksimuma, do meje, pa tudi malo čez njo,« je povedala.

Čeprav je Štuhčeva, zmagovalka sedmih tekem za svetovni pokal, ki je prestala kar šest operacij kolena, znana po svoji vztrajnosti in osredotočenosti, pa pridejo v natrpanem kondicijskem urniku tudi krizne minute. Kako jih premaga? »Pove, kar ima povedati, in delamo naprej. Dobro pozna svojo mejo in ve, kdaj je bolje, da se na določeni točki ustavi in kdaj jo – čeprav je težko –, lahko prekorači,« je dejala nekdanja veslačica, ki je s Štuhčevo pred odhodom na Hrvaško redno veslala na Dravi.
 

Zadovoljna z opaženo spremembo


Na treninge na morje se odpravlja ženski del ekipe, trenerja Grego Koštomaja in novega serviserja Aleša Sopotnika pa nove naloge čakajo na naslednjem snežnem treningu na Norveškem. Najdaljši in najobsežnejši bo konec avgusta v Čilu. »Super je, da malo spet zamenjamo okolje in imamo zaradi bližine morja občutek, da smo na dopustu, čeprav nismo. V prvi vrsti pa sta Ilka in Darja skozi leta ugotovili, kaj Ilki najbolj ustreza, morski zrak je dober tudi za dihala. Pa tudi vaje so v takšnem okolju malo drugačne kot doma,« je dodala Šešumova, ki bo s Štuhčevo kolesarila, veslala na ergometru in supu, tekla ...

Prav gotovo je najpogostejše vprašanje v ekipi Štuhčeve v zadnjih devetih mesecih, v kakšnem stanju je operirano koleno. »Sklep je v redu. Mišice so počasi na tisti ravni, na kateri si želimo, da so. Vse gre v pozitivno smer,« odgovarja Šešumova, za katero je prav to obdobje kondicijske vadbe najlepši del poletnih priprav. »Imam povsem proste roke. Cilj je Ilko narediti boljšo. Vsakič, ko na treningu opazim majhno spremembo, sem vesela, saj je to potrditev, da delamo v pravi smeri. Ko vidim, da so se treningi prijeli in so uspešni, sem zadovoljna,« optimistično zre proti zimi.
 

Komentarji: