Kolajna cilj tako skakalnega kot tudi tekaškega tabora

Po svetovnih prvenstvih v biatlonu in alpskem smučanju je napočil tudi čas za osrednji dogodek sezone nordijskega smučanja.
Fotografija: Anamarija Lampič bo že v četrtkovem šprintu napadla kolajno na letošnjem svetovnem prvenstvu. FOTO: Adam Ihse/Reuters
Odpri galerijo
Anamarija Lampič bo že v četrtkovem šprintu napadla kolajno na letošnjem svetovnem prvenstvu. FOTO: Adam Ihse/Reuters

Komaj se je dobro spustil zastor nad svetovni prvenstvi doma v biatlonu ter v Cortini d'Ampezzo med karavano alpskega smučanja, že se bo jutri v Oberstdorfu na Bavarskem začelo prvenstvo v klasičnih oz. nordijskih smučarskih panogah. Slovenska vrsta tako med skakalci in skakalkami kot tudi v tekaškem taboru, zlasti pri Anamariji Lampič in Evi Urevc, ne skriva visokih ciljev.

Poleg te dvojice, ki je pred kratkim razveselila domače poznavalce in privržence z zmago v ekipnem šprintu na Švedskem, bodo za slovensko tekaško reprezentanco v Oberstdorfu nastopili še Anja Mandeljc, Janez Lampič, Vili in Benjamin Črv. 
Jasno, da bo pod najvidnejšim drobnogledom Anamarija, sicer vodilna v šprinterski razvrstitvi svetovnega pokala. Na prizorišču je že od četrtka, januarja je prav na tej progi prestala tudi posebne priprave. »Cilj je vsekakor kolajna. Ali jo imaš ali je nimaš. Ta kolajna šteje. Naredila bom vse, da pridem vsaj v finale, če ne na stopničke. Vem, česa sem sposobna, kaj sem v tej sezoni že vse naredila. Moram ostati mirna na tekmi. V teh razmerah moraš biti nežen s snegom in biti pozoren na korak, ne na moč,« je poudarila najboljša športnica lanskega leta pri nas.

Glavni trener Nejc Brodar pa je podobno kot stanovski kolegi pri drugih reprezentancah v teh dneh predvsem pozoren na visoke temperature in temu primerno prav posebne razmere na progi, na katero bo morala biti pozorna tako tekmovalna srenja kot tudi zasedba serviserjev.


Peter Prevc v boj za mesto v ekipi


Robert Hrgota, glavni trener pri skakalcih, je zadovoljen s sklepnimi pripravami, javno je razkril, da je cilj moške vrste ena kolajna ter da se že prav veseli prvenstva. Sicer pa sta sodeč po zadnjih dosežkih udarna slovenska kandidata za visoke uvrstitve Anže Lanišek in Bor Pavlovčič, predvsem slednji je že večkrat prav presenetil ugledne tekmece.

Bor Pavlovčič je že večkrat v tej sezoni presenetil ugledne tekmece. FOTO: Ina Fassbender/AFP
Bor Pavlovčič je že večkrat v tej sezoni presenetil ugledne tekmece. FOTO: Ina Fassbender/AFP


»Cilj mi je popraviti napake, ki sem jih naredil na svetovnem prvenstvu v poletih v Planici. Menim, da mi bo srednja skakalnica bolj ustrezala, odskok imam dober, zato morda malce raje skačem na srednji skakalnici,« je dejal na spletni novinarski konferenci, med katero je Lanišek poudaril: »Vsi vemo, kaj šteje na svetovnih prvenstvih. Cilj je definitivno kolajna. A meni je pomembno, da je zgodba celostna, da se najprej zberem za svoj skok, to potem prinaša rezultate in videli bomo, kam nas bo to potem pripeljalo.«

Peter Prevc, nekoč najboljši skakalec na svetu, bo v Oberstdorfu posebej motiviran. FOTO: Georg Hochmuth/AFP
Peter Prevc, nekoč najboljši skakalec na svetu, bo v Oberstdorfu posebej motiviran. FOTO: Georg Hochmuth/AFP


»Na prvenstvu bodo slovenske barve branili še Domen Prevc, Cene Prevc, Žiga Jelar in najbolj izkušeni med njimi – Peter Prevc. Nisem še prav pogosto na izhodišču, ko se moram boriti za mesto na tekmi. Sicer si najprej želim uvrstitev v ekipo za tekmo, sicer bom že preveč dni prost,« je dejal nekoč najboljši skakalec na svetu.
 

Skakalke merijo na vrh


Slovenske smučarske skakalke pa so na letošnjem svetovnem prvenstvu ene glavnih favoritinj za kolajne tako na posamičnih tekmah kot tudi ekipnih. Že v četrtek jih čaka prva končna odločitev, na katero bo Nika Križnar vstopila kot najboljša tekmovalka v svetovnem pokalu to zimo. Poleg Križnarjeve ima Slovenija močno ekipo, tako da je kolajna realen cilj.

Glavni trener Zoran Zupančič je v Nemčijo odpeljal še Emo Klinec, ki je minulo SP 2019 izpustila zaradi poškodbe, letos pa je prav tako v vrhu svetovnega pokala, Uršo Bogataj, ki se uspešno vrača po poškodbi, Špelo Rogelj in Jernejo Brecl.
»Zavedamo se, da so pričakovanja velika, morajo pa ostati tudi realna. Trdo smo delali in zdaj moramo opraviti svoje delo. Mislim, da smo dobro pripravljeni in smo v pravem tekmovalnem ritmu. Zaupam dekletom, da bodo opravila svojo nalogo, kot je treba, in se bomo po prvenstvu skupaj veselili,« je dejal Zupančič, ki je z zadnje postojanke svetovnega pokala v Rašnovu odpotoval neposredno v Nemčijo.

Nika Križnar prihaja na SP v vlogi vodilne skakalke sezone. FOTO: Daniel Mihailescu/AFP
Nika Križnar prihaja na SP v vlogi vodilne skakalke sezone. FOTO: Daniel Mihailescu/AFP


V Nemčiji je po nizu petih zaporednih tekem na zmagovalnem odru ena glavnih favoritinj za zmago tudi Križnarjeva, ki je bila na SP 2019 sedma. »Rumena majica je velika motivacija. Cilje imam letos zastavljene višje kot do zdaj. Vem, da se znam zbrati, da pokažem takšne skoke, kot znam,« je dejala 20-letna slovenska skakalka.


 

Preberite še:

Komentarji: