Kranjec tokrat brez blokade »v Ameriki ne zmorem«

Slovenski vrhunec moških tekem v alpskem smučanju v Koloradu bo jutrišnji veleslalom.
Fotografija: Žan Kranjec bo jutri poskušal preseči podpovprečne rezultate, ki jih ima v Beaver Creeku. Navsezadnje je v ZDA prišel s stopničkami in kot tretji veleslalomist sveta. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Žan Kranjec bo jutri poskušal preseči podpovprečne rezultate, ki jih ima v Beaver Creeku. Navsezadnje je v ZDA prišel s stopničkami in kot tretji veleslalomist sveta. FOTO: Reuters

Žan Kranjec je novo smučarsko sezono začel kot tretji veleslalomist sveta in že ob prvi priložnosti na uvodni tekmi za svetovni pokal v Söldnu potrdil svoj status. Čeprav je od uspeha na Tirolskem, s katerim je vknjižil četrte stopničke v karieri, minil poldrugi mesec, je prepričan, da veleslalomski premor pred jutrišnjo tekmo ne bo vplival nanj. »Na smučeh se počutim dobro. Bolje kot prejšnja leta,« je samozavesten 27-letnik.



V Söldnu ni dokazal le, kako visoko sodi med najboljšimi veleslalomisti s svojimi odličnimi predstavami, ki si jih ogleduje tudi lastnik petih globusov v tej disciplini Ted Ligety, temveč tudi mentalno zrelost. Če si je ob kateri prejšnji uvrstitvi na stopničke želel, da bi se tekma končala že po nastopu na prvi progi in mu ne bi bilo treba potrjevati vrhunske uvrstitve še v finalu, je tokrat odločno in brez tekmovalne treme izbral popoln napad tudi na drugi progi. Njegovi smučarski izvedbi in telesni pripravi ne gre v ničemer oporekati, saj boljših v svetovnem pokalu skorajda ni videti, letos pa se zdi, da je storil korak naprej še mentalno – v drznosti in psihološki pripravi.
 

Verjame, da je lahko med boljšimi


Resda je od 3. mesta na ledeniški uverturi v Söldnu minilo precej časa, toda Kranjec je ostal v tekmovalnem pogonu. Takoj po nastopu na slalomu v Leviju, kjer je v svoji drugi disciplini osvojil prve točke za svetovni pokal na tem prizorišču v karieri, pa je s Štefanom Hadalinom in trenerskim štabom odpotoval v ZDA, kjer je pilil formo za drugi veleslalom sezone. »Trenirali smo v Copper Mt. (tam je še prejšnji teden zadnje priprave za sezono hitrih disciplin opravila tudi Ilka Štuhec in druge ženske smukaške ekipe, op. p.), merili smo se s Francozi, Nemci, Avstrijci, Američani …« je veleslalomist iz Bukovice pri Vodicah povedal o zadnjih treningih.

Vodičan je na prvem veleslalomu sezone na ledeniku Rettenbach pokazal mentalno zrelost. S 3. mestom je nakazal na uspešno sezono. FOTO: Matej Družnik/Delo
Vodičan je na prvem veleslalomu sezone na ledeniku Rettenbach pokazal mentalno zrelost. S 3. mestom je nakazal na uspešno sezono. FOTO: Matej Družnik/Delo


V Beaver Creeku, kjer bo tekmoval jutri, se ni nikoli povsem udomačil; tam je nastopil štirikrat, točke je osvojil dvakrat. Najvišje se je povzpel na 14. mesto v sezoni 2017/18. »Res je, da na tej progi še nikoli nisem pretirano dobro tekmoval, a kljub temu verjamem, da sem lahko med boljšimi. Predvsem si želim najboljše predstave s treningov prenesti na tekmo, in potem verjamem, da bom zadovoljen,« je iz ZDA sporočil sogovornik.
 

V Koloradu še ni sestavil dobre tekme


Odgovorni trener reprezentance za tehnične discipline Klemen Bergant, ki je vseskozi verjel in podpiral prvega moža slovenskega moškega smučanja, se nadeja, da bo Kranjcu uspeh iz Söldna pomagal tudi pri nastopu v Koloradu.



»Kakšno dobro predstavo je na tem prizorišču že pokazal, res pa je, da nikoli ni sestavil celotne tekme. Se je pa v minuli zimi vendarle spoprijateljil z ZDA, izvedbe so bile boljše. Pogovarjali smo se o tem, zdi se, da nima v glavi več tiste blokade, da je to Amerika in on tega ne more,« je Bergant opozoril na pogost pojav pri vrhunskih športnikih, ko se jim v misli naseli pomislek, da jim določena proga in podlaga ne ustrezata. Treba je preskočiti tovrstne miselne okvirje in pokazati svoje znanje oziroma sposobnosti povsod; tudi to je tisto, kar najboljše tekmovalce loči od povprečnih. Zdi se, da je Kranjec tokrat pripravljen za novo poglavje.

Na jutrišnji veleslalomski tekmi v Beaver Creeku (ob 17.45 in 20.45) bo ob njem nastopil še Hadalin.
 

Preberite še:

Komentarji: