Lanišek vrgel rokavico izziva Granerudu

Domžalski skakalni as v kvalifikacijah za jutrišnjo posamično tekmo na nordijskem SP zaostal le za norveškim nosilcem rumene majice.
Fotografija: Anže Lanišek je napovedal boj za kolajne. FOTO: Janek Skarzynski/AFP
Odpri galerijo
Anže Lanišek je napovedal boj za kolajne. FOTO: Janek Skarzynski/AFP

Domžalski skakalni as Anže Lanišek se je odlično odrezal v kvalifikacijah za jutrišnjo posamično tekmo na srednji napravi na 53. nordijskem SP v Oberstdorfu. Z imenitnim skokom, dolgim 103 metre, je osvojil odlično drugo mesto.

»Žaba«, kakor pravzaprav vsi kličejo 24-letnega člana SSK Mengeš, je zaostal le za norveškim zvezdnikom Halvorjem Egnerjem Granerudom, ki je pristal pri 105,5 metra. Razlika med njima je znašala 6,8 točke. Tretje mesto si je priskočil avstrijski šampion Stefan Kraft (101,5 m), ki so ga od Laniška ločile tri točke.

»S kvalifikacijskim nastopom sem lahko zadovoljen, toda potrebno se bo pripraviti za tekmo. Jutri je nov dan, vemo, kaj bodo delili po tekmi,« je izjavil Lanišek, ki je tako vnovič potrdil vrhunsko pripravljenost.

Skozi kvalifikacijsko sito so se prebili tudi preostali trije slovenski smučarski skakalci. Cene Prevc, ki je moral zaradi spremenljivega vetra dolgo čakati na svoj nastop, je s 96,5 metra zasedel 20. mesto.

Cene Prevc je dodal še eno kljukico na svetovnem prvenstvu. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Cene Prevc je dodal še eno kljukico na svetovnem prvenstvu. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters


»Kvalifikacije so za nami. Še ena kljukica na svetovnem prvenstvu. Vem, da na tekmi ne smem komplicirati. Na štart moram iti z umirjeno glavo, to bo prineslo tudi najboljši možni rezultat,« je dejal srednji od bratov Prevc.

Žiga Jelar (94 m) je izvlekel 27. mesto, Bor Pavlovčič (93,5 m) pa 31. mesto. »Kvalifikacije sem oddelal z oceno dobro. Upam, da bom jutri malo stopil na plin in odpravil še tiste manjše napake. Veselim se že tekme,« je omenil Jelar, medtem ko je Pavlovčič dodal: »Moj kvalifikacijski skok ni bil najboljši, toda vem, kje sem storil napake. To bom na tekmi popravil, tako da bo super.«

Nemški prireditelji bodo jutri zeleno luč za začetek tekme na 106-metrske skakalnice pod Senčno goro prižgali ob 16.30.


Zlato pričakovano Riiberju, Vrhovnik 35.


Na uvodni preizkušnji nordijskih kombinatorcev se je zmage veselil favorizirani Norvežan Jarl Magnus Riiber, ki je v ciljnem šprintu za pičle 0,4 sekunde prehitel srebrnega Finca Ilkko Herolo. Norveško slavje je z bronasto kolajno dopolnil Jens Luraas Oftebro (+ 0,9).

Norveški šampion Jarl Magnus Riiber (levo) je v finišu strl odpor Finca Ilkke Herole (desno). FOTO: Odd Andersen/AFP
Norveški šampion Jarl Magnus Riiber (levo) je v finišu strl odpor Finca Ilkke Herole (desno). FOTO: Odd Andersen/AFP


Slovenca Vid Vrhovnik (+ 4:07,3) in Gašper Brecl (+ 5:05,2) sta v teku na 10 kilometrov izgubila nekaj mest in tekmo med 56 kombinatorci iz 17 držav končala  na 35. oziroma 40. mestu.

Jutri bo v Oberstdorfu na sporedu premierna ženska preizkušnja v nordijski kombinaciji na članskih SP. Od Slovenk bosta nastopili Silva Verbič in Ema Volavšek.

Preberite še:

Komentarji: