Najprej po kolajno na Tirolsko, nato pa seveda tudi doma

Uradni proračun slovenskega tabora za sezono bo 800.000 evrov – Oktobra na ledenik Dachstein
Fotografija: Anamariji Lampič program še naprej sestavlja italijanski trener Stefano Saracco,
FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Anamariji Lampič program še naprej sestavlja italijanski trener Stefano Saracco, FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – V taboru slovenskih smučarskih tekačev že odštevajo dneve do tradicionalnega oktobrskega pripravljalnega zbora v Avstriji, prvega temeljitega na snegu pred novo sezono, obenem se privajajo na drugačen način dela kot v prejšnji zimi, saj pri naši reprezentanci ni več dosedanjega glavnega trenerja Stefana Saracca. Zamenjal ga je Nejc Brodnik.

Že kmalu po koncu olimpijske sezone je bilo jasno, da Italijan ne bo več nadaljeval dela pri slovenski izbrani vrsti. Resda sta Anamarija Lampič in Alenka Čebašek najvišjo raven tekmovalne pripravljenosti dosegli na najpomembnejšem dogodku športne zime, olimpijskih igrah v Koreji, toda do tako želenega šprinterskega finala se Lampičeva, nedvomno največji up slovenske tekaške prihodnosti, ni prebila, pa tudi sicer med sezono ni bilo tistih najvišjih uvrstitev, o kateri sta javno govorila tako Saracco kot Simon Jan, prvi mož panoge.

Večino dosedanjih priprav so v slovenskem taboru opravili v Planici, saj si boljših razmer za vadbo v bližnji okolici ne morejo predstavljati, tam imajo tudi pokrito progo za trening z umetnim snegom. Ta jasno ne more povsem nadomestiti običajnega zimskega štadiona na prostem, a za popestritev poletne vadbe ali denimo prvo testiranje opreme je nadvse spodobna.
Predvsem pa se zdi, da se je vrnil mir. V primeru Saracca, trenerja z nespornim znanjem o smučarskem teku, sta bili moteči, kot so pokazale analize po olimpijski sezoni, pogosta odsotnost iz Slovenije ter pretirana specializacija zgolj za šprinterske preizkušnje.


Končna etapa bo SP doma


Reprezentančno vodstvo je prenovljeno, ob Brodarju je Norvežan Ola Vigen Hattestad, predsednik strokovnega sveta je Robert Kerštajn, sicer zdaj že v tretjem mandatu ravnatelj jeseniške osnovne šole Prežihovega Voranca. Nekdanji dolgoletni reprezentant se dobro zaveda visokih ciljev reprezentance, pri kateri se najprej ozirajo k nordijskem SP, februarja 2019 v Seefeldu na Tirolskem, dolgoročno pa seveda k šampionatu na domačem snegu, leta 2023. Seveda bo obakrat napad na kolajno močno podčrtan: Lampičeva bo v Planici predvidoma na vrhu svoje športne poti, vprašanje je, če bosta dotlej vztrajali zdaj 33-letna Vesna Fabjan in leto starejša Katja Višnar. Prva še vedno ostaja pri Marku Gracerju – po odhodu Saracca, s katerim nista našla skupnega jezika, naj bi mu spet pripadla vidnejša vloga pri strategiji slovenskega teka na smučeh –, Višnarjeva dela z omenjenim Hattestadom, tudi srčnim izbrancem, omenjeni nekdanji glavni trener pa še naprej sestavlja program treninga za Anamarijo Lampič.

"Usklajevali smo smernice, da bi bilo delo uspešno, verjamem, da zdaj med trenerji doma ne bo težav, obenem pa je bila Anamarija trikrat poleti pri Saraccu, sicer vadi skupaj z ekipo. Prvih priprav na snegu, oktobra na ledeniku Dachstein, naj bi se udeležili vsi reprezentančni kandidati," napoveduje Jan in potrdi, da bo tekaški proračun v sezoni, ko ne bo tekme za svetovni pokal na domačem snegu, okrog 800.000 €, a poskusili se bodo prebiti s 720.000: "Takšen je dogovor s predsednikom zveze Enzom Smrekarjem, da bi pri vsaki od panog poskusili prihraniti 10 odstotkov od skupnega zneska."

Preberite še:

Komentarji: