Noel zmagal v spomladanskem Chamonixu, Hadalin 18

Francoz Clement Noel je zmagovalec devetega moškega slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v domačem Chamonixu.
Fotografija: Štefan Hadalin bo v finalu nastopil s 15. časom. FOTO: Damir Sencar/Afp
Odpri galerijo
Štefan Hadalin bo v finalu nastopil s 15. časom. FOTO: Damir Sencar/Afp

Chamonix na francoski strani Mont Blanca in meje s Švico gosti deveti moški slalom za svetovni pokal alpskih smučarjev. Najboljše izhodišče je imel Švicar Daniele Yule, ki je uprizoril najhitrejšo prvo vožnjo na progi La Verte des Houches. V finalu, z začetkom ob 13. uri, je nastopil en Slovenec, Štefan Hadalin s 15. časom (+1,54).

V finalu je Švicar Yule storil veliko napako in tako zapravil idealno priložnost za prevzem vodstva v slalomskem seštevku. Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je odstopil že na prvi progi, je tako ubranil mesto vodilnega, čeprav se ni boril v finalu.

Noel se je s še tretjo slalomsko zmago v sezoni, pred Chamonixom je slavil tudi v Zagrebu in Wengnu, zavihtel na drugo mesto v slalomskem seštevku. Ima že 550 točk in je za 55 točk prehitel Yula, za Kristoffersenom pa zaostaja zgolj dve točki. Za edine slovenske slalomske točke v Chamonixu je poskrbel Štefan Hadalin z 18. mestom (+2,16). Na prvi progi je bil 15. Žan Kranjec je bil prepočasen za finale.

Po Chamonixu so do konca sezone na sporedu le še trije specialni moški slalomi. Na Japonskem v Naebi 23. februarja, v Kranjski Gori 15. marca in finalni v Cortini d'Ampezzo 22. marca.

Za Yulom je izjemni januarja, zmagal je v Madonni di Campiglio, doma v Adelbodnu in v Kitzbühelu. Kristoffersen je letos dobil dva slaloma. Uvodnega v Leviju in januarski spektakel pod žarometi v Schladmingu. Dve zmagi ima tudi Noel (Zagreb, Wengen), njegov rojak Alexis Pinturault pa je dobil domači Val d'Isere.

Medtem ko je letošnja veleslalomska sezona povsem v znamenju izjemnega Žana Kranjca, ki vodi v seštevku discipline, pa v slalomu še ni bilo velikega slovenskega preboja. Kranjec je odličen na veleslalomskih progah, pri slalomskih zavojih pa ima še veliko rezerv za napredek. Njegov zaostanek 2,74 sekunde je bil več kot sekundo počasnejši od finala, zasedel je 39. mesto od 49 uvrščenih.

Na devetih slalomih se je dvakrat uvrstil v najboljšo trideseterico z 19. mestom v Zagrebu in 21. v Leviju. Na zadnjih petih slalomih je ostal brez uvrstitve, Schladming pa je izpustil zaradi priprav na veleslalom v Garmischu.

Štefan Hadalin je na slalomskih progah boljši od moštvenega kolega, a še ne kaže predstav, s katerimi bi si zagotovil stalno članstvo v prvi jakostni skupini. Najboljši preblisk je imel v Madonni di Campiglio s sedmim mestom, le še v Adelbodnu je bil v najboljši petnajsterici s 14. mestom.

Vrhničan se na prvi progi v Chamonixu ni ujel v nobeno od pasti na postavitvi slovenskega trenerja Janija Hladnika, ki trenira Ruse, vendar pa bo v finalu za vrhunski dosežek moral pokazati še več. Njegov zaostanek 1,54 sekunde je zadoščal za 15. čas. V prvi vožnji je odstopilo kar 18 tekmovalcev.

Preberite še:

Komentarji: