Anže Lanišek in Žiga Jelar v klubu 10

Na prvi tekmi novoletne skakalne turneje se je v Oberstdorfu zmage veselil Karl Geiger, slovenska ekipna bera pa je bila spodobna.
Fotografija: Na prvi tekmi se je med Slovenci najbolje odrezal Anže Lanišek. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Odpri galerijo
Na prvi tekmi se je med Slovenci najbolje odrezal Anže Lanišek. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Zmaga je na letošnji premieri ostala v domačem taboru. Karl Geiger je vodil že po prvi seriji uvodne tekme na novoletni turneji štirih skakalnic, nato pa je z odličnim skokom, dolgim 136,5 metra, še v drugo potrdil odlično pripravljenost in tako opravil prvi korak v lovu na prestižnega zlatega orla.

Na stopničkah sta bila ob njem še Poljak Kamil Stoch in Norvežan Marius Lindvik. V drugi seriji sta precej bolje kot v prvi skočila tudi favorizirana Halvor Egner Granerud za končno 4. mesto in še drugi domači adut Markus Eisenbichler (5.).
image_alt
Anže Lanišek tihi favorit za Andreasa Goldbergerja


Slovenska ekipa bera je bila zelo solidna, izostala je le ena uvrstitev prav med omenjenimi najboljšimi. Tako je bil ob koncu Anže Lanišek deveti (drugi skok 135,5 m), Žiga Jelar pa 10. (124). V finalu so med Slovenci nastopili še Domen Prevc (12.; 126,5), Peter Prevc (17.; 129,5) in Cene Prevc (19.; 128,5).
image_alt
Zdaj ga niti tanki ne morejo več vreči iz tira


»Za nami je uspešen dan. Morda je manjkala pika na i, ta vožnja v izteku je odnesla vrhunsko uvrstitev, a tudi 9. mesto je zelo soliden rezultat. Odličen je bil tudi Žiga po včerajšnjih težavah, na tekmi je bil danes deseti, Domen dvanajsti. Skratka, pet fantov med 19. Zdi se mi, da so pokazali zelo solidne skoke. Morda je v prvi seriji kdo imel še malo težav, morda si je naložil dodatnega bremena, a na koncu mislim, da smo z izkupičkom lahko zadovoljni. V Garmisch gremo lahko mirni in res se že veselim novih tekem,« je sporočil glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota.

Karl Geiger ni skrival veselja ob zmagi. FOTO: Kai Pfaffenbach/ Reuters
Karl Geiger ni skrival veselja ob zmagi. FOTO: Kai Pfaffenbach/ Reuters


Pavlovčič prekratek za finale


Uvodna serija prve tekme v seriji prestižne novoletne turneje štirih skakalnic je postregla z nekaterimi odmevnimi presenečenji, visokih pričakovanj denimo za uvod nista potrdila prvi as zadnjih predstav Granerud, za začetek je bil le 9., in veliki nemški adut Eisenbichler na 27. mestu po prvi seriji. Obenem pa so bili takrat Nemci zadovoljni zaradi vodstva Geigerja (127 m) pred Norvežanom Lindvikom (126,5) in Avstrijcem Philippom Aschenwaldom (130).
image_alt
Primož Peterka: V zakonu je šlo, dokler je šlo, zdaj pa ne gre več


Med Slovenci so se v finalno serijo uvrstili Jelar (6. mesto; 128), D. Prevc (10.; 127), C. Prevc (18.; 125), Lanišek (19.; 120,5) in P. Prevc (25.; 123). Med 30 najboljšimi pa ni bilo Pavlovčiča (33.; 118). 

Preberite še:

Komentarji: