Peterica Slovencev na tekmi, Domen za desetinko prekratek

S kvalifikacijami v nemškem Oberstdorfu se je začela novoletna turneja, na prvi tekmi bo skakalo pet Slovencev, Domen Prevc pa je ostal praznih rok. 
Fotografija: Stefan Kraft je za zmago na prvih kvalifikacijah prejel 5000 evrov. FOTO: AP
Odpri galerijo
Stefan Kraft je za zmago na prvih kvalifikacijah prejel 5000 evrov. FOTO: AP

Smučarski skakalci so dočakali prvi vrhunec sezone 2018/19 - v Oberstdorfu se začenja tradicionalna novoletna turneja. V slovenskem taboru so jo dočakali z mešanimi občutki, pred turnejo se je v karavano skakalcev končno vrnil Peter Prevc, ki pa še ni stoodstotno pripravljen, največ tako obetajo letošnji skoki njegovega brata Domna. 

Ob bratih Prevc sta si na nedavnem državnem prvenstvu v Planici mesto v reprezentanci izborila še Bor Pavlovčič in Anže Semenič, mesto v ekipi sta imela že pred tem zagotovljeno še Timi Zajc, ki je v Planici ubranil naslov državnega prvaka, in Jernej Damjan, najbolj izkušen v slovenskem taboru. 

Bor Pavlovčič ima v kvalifikacijah številko sedem, Semenič številko 24, Peter Prevc 34, Jernej Damjan 40, Domen Prevc in Timi Zajc pa številki 58 oziroma 59. Zadnji se bo v današnjih kvalifikacijah po zaletni mizi spustil prvi favorit za končno zmago na turneji Rjoju Kobajaši, ki tudi nosi rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu. 


V Oberstdorfu je vse pripravljeno za začetek novoletne turneje. FOTO: AFP
V Oberstdorfu je vse pripravljeno za začetek novoletne turneje. FOTO: AFP

 

Potek kvalifikacij


Skakalci iz nemškega nacionalnega paketa so na začetku tekme letvico postavili zelo visoko in se približali drugi rdeči črti. Za šesterico domačinov je na vrsto prišel Pavlovčič, razmere so bile pred njegovim nastopom zelo ugodne, rahlo je pihal tudi vzgonski veter. Pavlovčič se je moral dvakrat umakniti z zaletnega mesta, pred tretjim poizkusom pa so za mesto znižali naletno mesto. Čakanje 20-letnika ni zmedlo, pristal je pri 128 metrih, kar bo na koncu dovolj za uvrstitev na tekmo in (vsaj) en nedeljski skok. 

Anže Semenič je v zadnjih skokih kazal vzpon v formi, tudi na treningih se je odrezal dobro, v kvalifikacijah pa je pokazal manj in pristal pri 119 metrih in pol. Semenič je imel nekoliko slabše razmere od konkurentov, z manj kot 120 metri pa bo še nekaj časa trepetal za uvrstitev na tekmo. 

Tretji slovenski predstavnik je bil Peter Prevc, ki je skočil bolje kot na treningih in pristal pri 120 metrih. Prevc je bil na mizi nekoliko prezgodenj, v skoku mu je ostalo še nekaj rezerv, ki jih bo lahko izkoristil na tekmi, saj sta tako Peter kot Semenič že med tistimi, ki se bodo uvrstili na tekmo, a bosta dobila zahtevne nasprotnike. 

Izkušeni Jernej Damjan v kvalifikacijah ni imel težav, s 129 metri in pol se je povsem približal najboljšim in se zanesljivo uvrstil na tekmo, tudi v njegovem skoku pa je bilo še nekaj rezerv, ki jih bo lahko jutri odpravil. 

Mini slovenski paket je odprl Domen Prevc s številko 58, ki je imel v zraku zelo veliko težav, čeprav razmere niso bile slabe. Domen je pristal pri 122 metrih, kar je zaenkrat premalo za uvrstitev na tekmo, Domen je na 41. mestu in lahko le upa, da ga bo kdo od prve deseterice polomil. 

Takoj za Domnom je skočil Timi Zajc, ki je bil precej bolj razpoložen, pristal je pri 129 metrih in pol in se zelo zanesljivo uvrstil na tekmo, kjer bo tudi Slovenec z najboljšim izhodiščem in bo zagotovo med nosilci. Domen rešitelja v prvi deseterici ni našel in na koncu je za desetinko točke ostal brez uvrstitve na prvo tekmo turneje. S tem je možnost za Domnov vidnejši rezultat, morda tudi za končno uvrstitev v deseterico, splavala po vodi, še preden se je novoletna turneja zares začela. 

Med najboljšimi je imel največ težav Johan Andre Forfang, ki pa se je vseeno prebil na tekmo. Kamil Stoch je še enkrat več pokazal, da je na novoletno turnejo prišel v izvrstni formi, domači adut Karl Geiger je prenesel pritisk zelo visokih pričakovanj nemške javnosti, Piotr Zyla je poletel proti dnu skakalnice, Rjoju Kobajaši pa je v rumeni majici potrdil, da bo imel Stoch zelo veliko dela, če želi priti do tretje zaporedne zmage na novoletni turneji. Kvalifikacije je dobil Stefan Kraft, ki je pred turnejo prav tako precej dvignil svojo formo. 
 

Pari nedeljske tekme:


Jernej Damjan (21) - Markus Eisenbichler (30)
Viktor Polašek (19) - Bor Pavlovčič (32)
Timi Zajc (15) - Moritz Baer (36)
Roman Koudelka (6) - Anže Semenič (45)
Daniel Huber (5) - Peter Prevc (46)
 

Komentarji: