Planica kakor pekinško Ptičje gnezdo in nogometni štadion v Singapurju

Nordijski center v dolini pod Poncami na sejmu v Kölnu prejel zlato priznanje MOK in IAKS.
Fotografija: Zlati planiški center bo leta 2023 prvič gostil svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Zlati planiški center bo leta 2023 prvič gostil svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. FOTO: Leon Vidic

Ljubljana – Za izjemen arhitekturni dosežek so ustvarjalci Nordijskega centra Planica pred tednom dni na sejmu v Kölnu prejeli zlato priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) ter Mednarodnega združenja za infrastrukturo za šport in prosti čas (IAKS).

Kakor je na današnji novinarski konferenci poudaril minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, si je planiški center (pri zasnovi projekta so sodelovali arhitekturni biroji STVAR, Abiro in Akka) nagrado prislužil v hudi svetovni konkurenci, zato ima toliko večjo vrednost.

»Prejšnji teden smo norveškemu kralju in kraljici na Holmenkollnu predstavljali arhitekturo v Alpah in Nordijski center Planica je najboljši izraz te arhitekture. Na to smo lahko neizmerno ponosni, ta nagrada pa le še krepi obstoječi ponos,« je izjavil Pikalo in razkril, da sta v preteklosti zlato priznanje prejela tudi olimpijski štadion Ptičje gnezdo v Pekingu in nogometni štadion v Singapurju, ki je stal vrtoglave 1,2 milijarde evrov. Za primerjavo: planiški center, ki bo leta 2023 prvič gostil svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, je stal slabih 48 milijonov evrov.
 

Komentarji: