Po sedmih mesecih znova v zraku

Urša Bogataj je okrevala po hudi operaciji kolena.
Fotografija: Urša Bogataj je le dočakala vrnitev na skakalnico. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Urša Bogataj je le dočakala vrnitev na skakalnico. FOTO: Mavric Pivk

Planica – Slovenska smučarska skakalka Urša Bogataj, ki si je konec minulega leta poškodovala koleno, je po sedmih mesecih okrevanja danes v Planici v družbi reprezentančnih kolegic opravila prve skoke na 80-metrski napravi.

»Najprej bi pohvalil ekipo za rehabilitacijo, zdravnika, fizioterapevta Urbana Komaca in Anžeta Lavtižarja, ki je izvajal fizioterapevtske treninge. Čeprav je bila poškodba kolena resna, poleg strganih vezi so bile načeti tudi površine in meniskusa, se je rehabilitacija zelo dobro odvijala. V primerjavi s poškodbo Eme Klinec je bilo okrevanje nekako bolj čisto, Urša je hitro pridobivala na moči, tudi po treningih je bilo manj reakcij,« je uvodoma dejal glavni trener slovenske ženske skakalne reprezentance Zoran Zupančič.

Zoran Zupančič se je razveselil uspešnega okrevanja 25-letne skakalke. FOTO: Mavric Pivk
Zoran Zupančič se je razveselil uspešnega okrevanja 25-letne skakalke. FOTO: Mavric Pivk


»Urša je zdaj nekako na pol poti, na vrsti je specialna vadba. Moramo biti previdni in postopni, ne smemo siliti z glavo skozi zid. Današnje skoke je opravila z rezervo in nekaj več pozornosti. A že zadnji je bil povsem normalen, saj imajo tekmovalci tudi po poškodbi skoke v nogah in gibalni spomin,« je prve štiri skoke Bogatajeve ocenil Zupančič.
 

Sredi avgusta na Češko


»Po 50 do 100 skokih je pričakovati padec, zato bomo morali biti potrpežljivi s treningi. Naredili bomo več skokov na majhnih skakalnicah, potrpežljivi pa bomo morali biti tudi s tekmovanji in upoštevati njene želje,« pravi Zupančič, ki je pohvalil svojo varovanko.

»V času rehabilitacije se vsega lotila stoodstotno, čeprav je bila sezona prekinjena zaradi epidemije. Maja in junija se nam je pridružila na treningih telesne priprave, danes še na skakalnici. Nekaj bo še posamičnih treningov, a le v naslednjih štirinajstih dnevih. Nato bo skakala na 90-metrski skakalnici, tudi za ostale v ekipi bomo izbirali te velikosti, saj nas sredi avgusta čaka tekma v češkem Frenštatu,« je še dodal glavni trener.

Ekipa ima za seboj tudi nekaj dni dopusta, nov skupni trening oziroma priprave za tekmo na Češkem pa so na sporedu v ponedeljek. Dekleta bodo najprej skakala v Beljaku, nato pa še v Kranju.

Komentarji: