Prevc tudi zaradi tehničnih pregledov za starostnike vadi v Kranju

Novo sezono svetovnega pokala bodo od nordijcev prvi odprli smučarski skakalci. V Vislo Bartol, Jelar, Lanišek, Pavlovčič, P. Prevc, Semenič in Zajc.
Fotografija: Od članov slovenske skakalne reprezentance A bodo novo sezono v Visli odprli Tilen Bartol, Anže Lanišek, Žiga Jelar, Peter Prevc in Timi Zajc (na fotografiji od leve). Na poti proti Poljski se jim bosta pridružila tudi Bor Pavlovčič in Anže Semenič. FOTO: Matevž Peršin/SZS
Odpri galerijo
Od članov slovenske skakalne reprezentance A bodo novo sezono v Visli odprli Tilen Bartol, Anže Lanišek, Žiga Jelar, Peter Prevc in Timi Zajc (na fotografiji od leve). Na poti proti Poljski se jim bosta pridružila tudi Bor Pavlovčič in Anže Semenič. FOTO: Matevž Peršin/SZS

Ljubljana – Najboljši slovenski športniki v nordijskih panogah že nestrpno – nekateri bolj, drugi manj – odštevajo dneve do štarta predolimpijske sezone svetovnega pokala 2020/21. V novo tekmovalno zimo bodo prvi vstopili smučarski skakalci, ki se bodo čez teden dni zbrali v Visli, kjer bodo 21. in 22. novembra opravili z uvodnima tekmama. Od Slovencev se bodo na Poljsko odpeljali Tilen Bartol, Žiga Jelar, Anže Lanišek, Bor Pavlovčič, Peter Prevc, Anže Semenič in Timi Zajc.

V strokovnem vodstvu naše reprezentance pred štartom niso spreminjali visokih ciljev, ki so si jih zastavili že spomladi. »V svetovnem pokalu bomo v posamični konkurenci z najboljšim skakalcem v skupni razvrstitvi merili med najboljšo šesterico, v pokalu narodov pa do tretjega mesta. Na obeh svetovnih prvenstvih, planiškem v smučarskih poletih (od 10. do 13. decembra) in nordijskem v Oberstdorfu (od 22. februarja do 7. marca), pa bomo napad(a)li kolajno,« je na novinarski konferenci na daljavo (prek spletne aplikacije) poudaril glavni trener slovenske skakalne vrste Gorazd Bertoncelj in pohvalil svoje izbrance, rekoč da bolj ali manj vsi skačejo na visoki ravni, vendar tokrat nikogar ni želel posebej izpostavljati.


Za Vislo tehniko pilijo na ledenih smučinah v Kranju (Žiga Jelar in Peter Prevc) in Planici (Tilen Bartol, Anže Lanišek in Timi Zajc). »Odločili smo se, da bodo tisti, ki jim bolj ustreza kranjska naprava, zaključne priprave opravili pod Šmarjetno goro, tisti, ki se bolje počutijo na veliki skakalnici v Planici, pa na tamkajšnji Bloudkovi velikanki,« je razložil slovenski selektor, najizkušenejši v našem udarnem moštvu Peter Prevc pa je dodatno pojasnil, da v Kranju lažje preizkuša opremo (»Je, kakršna pač je.«), za povrh mu bolj ustreza zaradi bližine terapij.
image_alt
V vsakem primeru bodo v minusu, vprašanje je le, v kolikšnem

image_alt
V rokavu ima še kakšnega skritega asa


»Z njimi sem mislil tehnične preglede za starostnike. Višji ko je EMŠO, bolj je treba skrbeti, da so vsi sklepi redno pregledani in podmazani,« je malce za šalo, malce zares razkril 28-letni as iz Dolenje vasi v Selški dolini, ki je bil v prejšnji sezoni kot skupno osmi v svetovnem pokalu najvišje uvrščeni Slovenec. V Visli si želi prikazati čim boljše predstave, za začetek pa bi bil zadovoljen z uvrstitvijo do 15. mesta. Kar zadeva sezono, pa je poudaril, da je najpomembnejše biti v dobri formi vse od 20. novembra do finala svetovnega pokala konec marca v Planici.


»Pomembno bo zimo zdržati brez padcev. Na treningih sem veliko pozornosti posvetil tudi piljenju doskoka v telemark, pri čemer nisem pretirano pazil nog. Bomo videli, kako bom natrenirano realiziral na tekmah,« je radoveden kapetan slovenske »eskadrilje«. Na vprašanje, kakšno je zdaj v ekipi vzdušje, je odvrnil, da je odvisno od treninga. »Kadar uspe, je dobro, ko ne, pa je tudi takšno, da bi ga lahko v 'slačilnici' rezal. No, v mojem primeru so v zadnjem obdobju potekali umirjeno in z izboljšavami,« je zaupal novopečeni ambasador za šport, strpnost in ferplej. »Očitno so v meni prepoznali predstavnika teh vrednot, da so me nominirali. Zdaj jih bom moral prenašati še na druge in čim bolj ozaveščati ljudi,« se nove odgovornosti zaveda najstarejši od bratov Prevc.
Luka Markun, Eva Urevc, Anamarija Lampič in Janez Lampič (na fotografiji od leve) bodo že jutri odleteli na sever Evrope. FOTO: Matevž Peršin/SZS
Luka Markun, Eva Urevc, Anamarija Lampič in Janez Lampič (na fotografiji od leve) bodo že jutri odleteli na sever Evrope. FOTO: Matevž Peršin/SZS

 

Če bodo ljudje od nje želeli več, jim bo pač odgovorila


V smučarskem teku bodo zeleno luč za novo sezono svetovnega pokala prižgali 27. novembra začela v Ruki na Finskem, naša reprezentanca pa se bo s prvo zvezdnico Anamarijo Lampič na čelu proti severu Evrope odpravila jutri. »Zadnja testiranja so pokazala, da sem dobro pripravljena. A to še nič ne pomeni; kakšna je dejansko moja forma, bodo pokazale tekme. Želim si začeti čim bolje in še izboljšati dosežke iz prejšnje zime,« je dejala Lampičeva (ob njej bodo v Skandinavijo odleteli še brat Janez Lampič, Luka Markun in Eva Urevc), ki si ne namerava naložiti prevelikega bremena pričakovanj. »Če pa bodo drugi želeli več od mene, bom poskušala odgovoriti,« je v smehu pripomnila v prejšnji sezoni tretja najboljša šprinterka na svetu.
image_alt
Najprej moraš biti prvi na vasi in v državi, da si lahko tudi na svetu

image_alt
Bertoncelj je dal Timiju najboljšo možno spodbudo


Isti konec tedna kot tekači bodo na istem prizorišču pri Kuusamu novo tekmovalno zimo odprli tudi najboljši nordijski kombinatorci, a na Finskem še ne bo slovenske ekipe, ki se bo zaradi velikih stroškov med svetovno elito z Vidom Vrhovnikom in Rokom Jelenom predstavila šele v Ramsauu (med 18. in 20. decembrom). Smučarske skakalke, med katerimi bodo od naših najvišje merile Ema Klinec, Nika Križnar in Urša Bogataj, bodo sezono začele 5. in 6. decembra v Lillehammerju.

Komentarji: