Samokritični Hrgota: Moštveno smo še precej dolžni

V Planici danes začetek finala 42. sezone svetovnega pokala. V slovenski ekipi tik pred zdajci dve spremembi zaradi pozitivnega testa na covid-19.
Fotografija: Slovenski smučarski skakalci dobro razpoloženi pričakujejo današnje kvalifikacije na letalnici bratov Gorišek. FOTO: Žiga Živulovič jr./BOBO
Odpri galerijo
Slovenski smučarski skakalci dobro razpoloženi pričakujejo današnje kvalifikacije na letalnici bratov Gorišek. FOTO: Žiga Živulovič jr./BOBO

Po incidentu na decembrskem svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Planici na relaciji Timi Zajc–Gorazd Bertoncelj je za krmilo slovenske reprezentance tako rekoč čez noč skočil Robert Hrgota. Čeprav se je prvič znašel na tako pomembnem položaju v naših skokih, povrhu šele po krajši »vajeniški« dobi v vlogi pomočnika glavnega trenerja, ni bežal od visokih ciljev. In to kljub temu, da je bilo udarno slovensko moštvo ob njegovem prevzemu precej razglašeno.

Najmlajši selektor na trenerski tribuni med svetovno elito se ni ustrašil prihajajočih izzivov in visokih pričakovanj, ki pa jih je s pomočjo sodelavcev in izbrancev z letos izjemnim Anžetom Laniškom na čelu večinoma tudi uresničil. Čeprav so se z njegovim prihodom na čelo izbrane vrste rezultati slovenskih skakalcev občutno izboljšali, 32-letni Velenjčan kljub vsemu ni povsem zadovoljen z doseženim.

»Nismo osvojili vsega, kar smo si želeli. Med drugim nam manjka tudi zmaga, planiška pa bi bila seveda še posebno dobrodošla,« se je Hrgota dotaknil ene od neuresničenih želja pred današnjimi kvalifikacijami (z začetkom ob 16. uri), v katerih se bo predstavilo kar trinajst slovenskih skakalcev.

Skakalci, ki bodo od danes do nedelje v Planici opravljali vlogo predtekmovalcev, so na včerajšnjem preizkusu postregli z devetimi poleti prek 200 metrov. Najdlje je z 225,5 metra odneslo 19-letnega Marcela Stržinarja. FOTO: Žiga Živulovič jr./BOBO
Skakalci, ki bodo od danes do nedelje v Planici opravljali vlogo predtekmovalcev, so na včerajšnjem preizkusu postregli z devetimi poleti prek 200 metrov. Najdlje je z 225,5 metra odneslo 19-letnega Marcela Stržinarja. FOTO: Žiga Živulovič jr./BOBO




Ob članih izbrane vrste A (Tilnu Bartolu, Žigi Jelarju, Anžetu Lanišku, Timiju Zajcu ter Domnu in Petru Prevcu) ter reprezentantih B (Roku Justinu, Lovru Kosu, Boru Pavlovčiču, Cenetu Prevcu in Anžetu Semeniču) sta bila za nastop predvidena tudi mladinca Tjaš Grilc in Jernej Presečnik. Ker pa je bil slednji pozitiven na včerajšnjem testiranju za covid-19 in v tveganem stiku z Grilcem, sta oba ostala brez tako želenega ognjenega krsta na letalnici bratov Gorišek. Namesto njiju sta zadnji hip vskočila »rezervista« Mark Hafnar in Žak Mogel.
 

Ni se pozabil zahvaliti »dediju« Ljubu


»Ekipe niti ni bilo težko izbrati. Skakalci, ki so na štartnem seznamu, so najboljši, ki jih imamo ta čas,« je poudaril glavni trener in pristavil, da so se tudi med zaključnimi pripravami za veliki finale svetovnega pokala prilagajali, kakor so se zaradi takšnih in drugačnih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa pravzaprav vso (predolimpijsko) sezono. Formo so pilili na Bloudkovi velikanki, na kateri je bilo sicer v minulih dneh veliko prometa, saj so se na njej pripravljali tudi številni tuji skakalci.



Rok Justin bo v soboto opravil svoj poslovilni polet. FOTO: Miha Šimnovec
Rok Justin bo v soboto opravil svoj poslovilni polet. FOTO: Miha Šimnovec


»Čeprav so imeli določeni naši reprezentanti nihanja, kar velja predvsem za nekatere udeležence nordijskega SP v Oberstdorfu, ki je pri njih pustil posledice, menim, da smo kljub vsemu dobro stopnjevali pripravljenost. Večina je v vrhunski formi in lahko meri na najvišje uvrstitve, pri tistih, ki niso optimalno pripravljeni, pa lahko marsikaj naredi tudi planiško vzdušje,« je presodil Hrgota, ki ob treh posamičnih tekmah – v četrtek (15.00), petek (15.00) in nedeljo (10.00) – veliko pričakuje tudi od sobotne ekipne preizkušnje (10.00).

»Moštveno smo ostali v tej sezoni kar precej dolžni,« se je mladi slovenski selektor, ki se ni pozabil zahvaliti »dediju« Ljubu (predsedniku zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Jasniču) za nemoteno delo, ozrl na pet ekipnih preizkušenj v iztekajoči se zimi, na katerih so bili naši »orli« vselej prekratki za stopničke. Glede na to, kako so stopnjevali svoje nastope od začetka sezone in kako v Planici ponavadi še dodatno razprejo krila, ne bi bilo presenečenje, če bi na zmagovalni oder poleteli prav za slovo od predolimpijske zime.

Optimizem vlivajo tudi spodbudne besede slovenskih asov. Anže Lanišek, ki je v skupni razvrstitvi za svetovni pokal kot šesti naš najboljši skakalec, je, denimo, svoje zadnje skoke ocenil kot vrhunske in v isti sapi opozoril, da je letalnica poglavje zase. »Na njej ničesar ne smeš izsiljevati ali preveč zahtevati od sebe,« je poudaril 24-letni Domžalčan in pribil, da se bo preizkušenj na letalnici bratov Gorišek, na kateri je na včerajšnjem preizkusu z 225,5 metra najdlje poletel 19-letni Marcel Stržinar, lotil z enako miselnostjo kakor vseh v sezoni. Šel bo iz nastopa v nastop in poskušal čim bolj uživati ...

Preberite še:

Komentarji: