Skoki: Kobajaši zmagal z velikansko prednostjo, Semenič deseti

Smučarski skakalci so se po novoletni turneji preselili v Predazzo, kjer je Rjoju Kobajaši zmagal še šestič zapored, najboljši Slovenec pa je bil Anže Semenič. 
Fotografija: Rjoju Kobajaši tudi po novoletni turneji ne popušča. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Rjoju Kobajaši tudi po novoletni turneji ne popušča. FOTO: Reuters

Novoletna turneja je v slovenski tabor prinesla veliko razočaranje, še posebej, ker se je na zadnji postaji v Bischofshofnu zalomilo še do takrat edini svetli točki ekipe Timiju Zajcu. Slabi rezultati so prinesli tudi težke besede in velik pritisk na ramena selektorja Gorazda Bertonclja, ki ima po besedah prvega moža slovenskih skokov Ljuba Jasniča na voljo še dve postaji svetovnega pokala, da popravi rezultate. 

V Predazzu je čast slovenske reprezentance reševal Anže Semenič, ki je bil zelo razpoložen že na treningu in v kvalifikacijah, v prvi seriji je bil celo šesti, v drugi pa je z nekoliko slabšim skokom izgubil štiri mesta in končal na še vedno zelo dobrem desetem mestu. 

Timi Zajc je bil dvanajsti, v drugi seriji je pridobil pet mest, Anže Lanišek je ostal na 18. mestu, Jernej Damjan pa je prvo tekmo v Predazzu končal na 27. mestu. Vnovič je bil razred zase Rjoju Kobajaši, ki je imel že v prvi seriji 16 točk naskoka pred tekmeci, na koncu pa je zmagal s kar 25 točkami prednosti. To je bila za Japonca šesta zaporedna zmaga, skupno pa že deveta v tej sezoni!

Na stopničke sta stopila še dva Poljaka, Dawid Kubacki je bil drugi, Kamil Stoch pa je v drugi seriji napredoval s petega na tretje mesto. 


 

POTEK PRVE SERIJE


Prvi del skakalne tekme se ni razpletel povsem po slovenskih željah, v finale so se uvrstili Anže Semenič, Jernej Damjan, Anže Lanišek in Timi Zajc. Spet je imel ogromno težav Peter Prevc, ki je bil takoj po pristanku pri le 110 metrih zelo razočaran, na koncu je za deset mest zgrešil finale, prekratek pa je bil tudi Timi Bartol.

Anže Semenič je tudi v prvi seriji potrdil, da mu naprava v Predazzu zelo ustreza, s šestim mestom je še vedno povsem v igri za stopničke, za katerimi zaostaja za dobrih šest točk, razlike v prvi deseterici pa so zelo majhne. Odskočil je le izjemni Kobajaši, ki je tudi v kratki prvi seriji pristal pri kar 135 metrih in ima velikih 16 točk prednosti pred drugim Dawidom Kubackim, pred tretjim Stefanom Kraftom pa še točko več. 

Timi Zajc je v prvi seriji osvojil 17. mesto, takoj za njega se je uvrstil Anže Lanišek, Jernej Damjan pa je pristal na 23. mestu. 
 

POTEK DRUGE SERIJE


Tudi v drugem nastopu so slovenski skakalci solidno opravili svoje delo in bodo na koncu morda še nekaj pridobili v primerjavi z uvrstitvami prve serije. Jernej Damjan je pristal pri 123 metrih in pol, Anže Lanišek je bil še tri metre in pol daljši, Timi Zajc pa je s 130 metrih dokazal, da je še vedno v zelo dobri formi. Anže Semenič na svoj drugi nastop še čaka. 

Semenič je pristal pri 128 metrih in pol, doskok ni bil najlepši, imel pa je tudi dobre vetrovne razmere, zato se je ob njegovem imenu posvetila številka pet, Semenič pa bo tekmo zagotovo končal v prvi deseterici. 

V boju za stopničke se je najprej izkazal Kamil Stoch, ki je s 133 metri in pol resno napadel stopničke. Roman Koudelka za njim je prišel zelo visoko nad skakalnico, nato pa je imel ob doskoku nekaj težav in izpadel je iz boja za oder za zmagovalce. Stefan Kraft za njim je bil veliko bolj miren v zraku, pristal je pri 129 metrih in pol in za las zaostal za Stochom, ki bo na stopničkah. 

Dawid Kubacki je s 131 metri in pol gladko prevzel vodstvo, na vrhu skakalnice pa je bil le še Kobajaši, ki je v tem trenutku razred zase. Japonec je s 136 metri gladko potrdil zmago, svojo šesto zapored, skupno pa že deveto v tej sezoni. 

Preberite še:

Komentarji: