Meta Hrovat kot Mikaela Shiffrin, Alexis Pinturault in tudi Marcel Hirscher

Pri alpski smučarski reprezentanci so zarisali smernice sezone, vodja ekipe bo Janez Slivnik, v trenerski vlogi ženske vrste pa ga je nasledil gorenjski rojak Sergej Poljšak.
Fotografija: Meta Hrovat se je takole veselila 3. mesta na domači podkorenski progi v veleslalomu za Zlato lisico, ki si ga je razdelila s Švicarko Wendy Holdener (desno). FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Meta Hrovat se je takole veselila 3. mesta na domači podkorenski progi v veleslalomu za Zlato lisico, ki si ga je razdelila s Švicarko Wendy Holdener (desno). FOTO: Matej Družnik/Delo

Slovenskih alpskih smučarjev dolgo ni bilo na spregled. Ukrepi proti koronavirusu so jim za začetek odgnali največjo domačo prireditev moške karavane, pokal Vitranc, nato ni bilo niti finala sezone v Cortini 'Ampezzo, pisarna zbora panoge pri zvezi pa se je nato prepustila analizam in iskanju smernic za sezono, v kateri bo med vodilnimi trenerji v dosedanji vlogi ostal le Klemen Bergant, glavni in odgovorni za ekipo A tehničnih disciplin z Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom.

Pod posebnim drobnogledom je že dolgo slovenska zasedba hitrih disciplin, v kateri je bilo v mesecih zadnje zime ob izidih krepko več razočaranja kot pa nasmejanih obrazov. »Če je Boštjan Kline že zmagal nekoč na tekmi najvišje ravni (Kvitfjell 2017, o. p.), potem seveda z drobtinicami te sezone ne more biti zadovoljen,« je bil na prvem srečanju z novinarji po dobrih dveh mesecih jasen Janez Slivnik, po novem vodja vseh alpskih smučarskih reprezentanc. Njegovo dosedanjo vlogo glavnega trenerja ženske ekipe v tehničnih disciplinah pa zdaj prevezema gorenjski rojak, nekoč jeseniški gimnazijec in reprezentančni kandidat Sergej Poljšak. Trenersko je po koncu akttivne smučarske poti deloval na tujem, Slivnik je v predstavitvi svojega naslednika poudaril: »V tujini si je nabral pomembne izkušnje, pri svojih 51 letih je dejansko že dolgo v smučanju, precej sva tudi delala skupaj, verjamem, da se bo dobro lotil svojih nalog.« Trenerja smuka in superveleslaloma pri ženski reprezentanci uradno ne bo. »Vsaj zaenkrat to ni potrebno, saj je zdaj naša edina specialistka za smuk Ilka Štuhec, ki pa ima svojo samostojno strokovno-tehnično ekipo,« sta poudarila tako Slivnik kot tudi Miha Verdnik, ki pa še naprej ostaja vodja alpskega smučanja pri SZS.

Janez Slivnik bo odslej pristojen za vse smučarske reprezentance. FOTO: Roman Šipić/Delo
Janez Slivnik bo odslej pristojen za vse smučarske reprezentance. FOTO: Roman Šipić/Delo


Glede hitrih disciplin v moški izbrani vrsti pa je zdaj tako, da bo v novo sezono kot glavni trener vstopil Grega Koštomaj, pomagal mu bo Aleš Gorza, cilji vsekakor še naprej ostajajo višji od dosežkov v zadnjih dveh bledih zimah. Mimogrede, nekdanji smukač in nato šest let trener pri svojih naslednikih Peter Pen se je že lotil novega osebnega izziva pri cenjeni avstrijski reprezentanci, skupaj z kineziologinjo Anjo Šešum delata s smukačicami rdeće-belo-rdečega tabora, v teh tednu sta tako z njimi že v Söldnu na Tirolskem, tradicionalni oktobrski uvodni postaji tekmovalne sezone, kjer so bile vsaj v prvih treh dneh imenitne razmere za spomladansko vadbo na snegu.

Boštjan Kline v zadnji sezoni ni uresničil svojih ciljev. FOTO: Matej Družnik/Delo
Boštjan Kline v zadnji sezoni ni uresničil svojih ciljev. FOTO: Matej Družnik/Delo


Tako Štuhčeva kot tudi Ana Bucik in Meta Hrovat pa so si v svoji organizaciji in izvedbi izbrale za prvi sneg po daljšem času kaninsko smučišče. Slednji bodo sicer v novi sezoni pod streho SZS namenili še več pozornosti kot v preteklosti. "Po številu točk je naša najuspešnejša v zadnji zimi, omogočili ji bomo svojo ekipo znotraj reprezentance, podoben pristop smo zaznali pri Alexisu Pinturaultu, Mikaeli Shifrin, še prej Marcelu Hirscherju. Jasno, da se po denarni plati ne moremo kosati z omenjenimi, a vsaj smernicam lahko sledimo," je poudaril Verdnik in dodal, da bosta z njo delala Matija Grašič in Jure Hafner, smuči ji bo pripravljal izključno serviser Robi Kristan.Sicer pa je za Verdnikom v zadnjih tednih precej neprespanih noči, tudi shujšal je, kot pravi. Premetavanje številk po odpadlem Vitrancu in krepko skrajšani sezoni ni bilo preprosto. V bližnji prihodnosti tako ne bo uresničitve želje o 3,5 milijona evrov letnega proračuna za slovensko alpsko smučanje, ta bo takšen kot nazadnje – 2,8 milijona.

Preberite še:

Komentarji: