Smuk odpovedali, še en mali globus švicarskemu asu

Močno sneženje je v noči pred sklepno tekmo sezone v alpskem smučanju botrovalo odpovedi. Marcu Odermatt veliki globus in trije mali.
Fotografija: Marco Odermatt je vnovič junak smučarske sezone. FOTO: Joe Klamar/AFP
Odpri galerijo
Marco Odermatt je vnovič junak smučarske sezone. FOTO: Joe Klamar/AFP

Prireditelji zadnje tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju v Saalbachu-Hinterglemmu so zaradi vetra, nočnih padavin ter del na progi odpovedali zadnji smuk sezone. Mali kristalni globus je tako pripadel Švicarju Marcu Odermattu, tudi absolutnemu zmagovalcu sezone ter dobitniku malih globusov za seštevka veleslaloma in superveleslaloma.

Na zadnjem smuku bi moral nastopiti tudi Slovenec Miha Hrobat. V skupnem seštevku discipline je zasedel 22. mesto. Točko je od Slovencev osvojil tudi Martin Čater, 55. smukač sezone.

V smukaškem seštevku je šestindvajsetletni Odermatt prvič slavil, potem ko je lansko, prav tako šampionsko sezono, sklenil kot tretji. Do zadnje tekme je imel možnosti za mali kristalni globus še Francoz Cyprien Sarrazin, ki je ostal 42 točk prekratek (552:510). Tretji je bil v seštevku Italijan Dominik Paris (342).

Za Odermatta je to šesti mali kristalni globus v karieri, že pred časom si je zagotovil tudi tretji veliki kristal zapovrstjo.

Sezono je izjemni Švicar kljub številnim odpovedim tekem končal s 13 zmagami, od tega devetimi veleslalomskimi ter po dvema v superveslalomu in smuku. Po 35 izpeljanih preizkušnjah je na koncu zbral 1947 točk. Drugi je bil njegov rojak Loic Meillard s 1073 točkami, tretji pa Avstrijec Manuel Feller, sicer dobitnik malega slalomskega globusa, z 952.

Od Slovencev je sezono najvišje sklenil Žan Kranjec, ki je s 347 točkami, vse je zbral na veleslalomih, tekmovalno obdobje 2023/24 končal na 19. mestu. Točke sta osvojila le še Miha Hrobat (80/80. mesto) in Martin Čater (6/137. mesto).

Ženska sezona se je v Saalbachu končala dan prej, z drugim mestom v smuku pa jo je zaznamovala tudi Slovenka Ilka Štuhec. Z 242 točkami je smukaško razvrstitev končala na osmem mestu (242 točk). Smukaški globus je po drami na zadnji tekmi pripadel Avstrijki Cornelii Hütter.

Veliki kristalni globus je prejela Švicarka Lara Gut-Behrami pred Italijanko Federico Brignone in Američanko Mikaelo Shiffrin. Gut-Behrami je osvojila veleslalomski in superveleslalomski seštevek sezone, slalomski pa je pripadel Shiffrin.

V skupnem seštevku je bila od Slovenk najvišje Štuhec (302 točki) na 29. mestu, sledijo ji tekmovalke v tehničnih disciplinah, Neja Dvornik (214 točk/42.), Ana Bucik (164 točk/52.) in Andreja Slokar (114 točk/61.).

V seštevku slaloma je bila Dvornik 18., Slokar 22., Bucik pa 28., v veleslalomskem je bila Bucik 26., Dvornik pa 32. V superveleslalomu je Štuhec zasedla 26. mesto.

Preberite še:

Komentarji: