Štefan Hadalin svetovni podprvak v kombinaciji! (VIDEO)

Vrhničan je bil po smukaškem delu kombinacije 30., a je s prvim časom slaloma skočil na oder za zmagovalce.
Fotografija: Štefan Hadalin je imel obilo razlogov za zadovoljstvo. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
Odpri galerijo
Štefan Hadalin je imel obilo razlogov za zadovoljstvo. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP

Na svetovnem prvenstvu v Åreju se dan po veliki smukaški zmagi Ilke Štuhec slovensko slavje nadaljuje. Zanj je nenadejano poskrbel Štefan Hadalin, ki je v alpski kombinaciji osvojil srebrno kolajno. Na oder za zmagovalce se je povzpel po 30. času v smuku, v slalomu pa je bil najhitrejši. Svoj prvi naslov svetovnega prvaka je osvojil Francoz Alexis Pinturault. Do danes je bil najboljši slovenski moški kombinacijski dosežek peto mesto Mitje Kunca iz Sierre Nevade leta 1996.

Štefan Hadalin je premoč priznal le Alexisu Pinturaultu. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Štefan Hadalin je premoč priznal le Alexisu Pinturaultu. FOTO: Denis Balibouse/Reuters


To je 23. kolajna na svetovnih prvenstvih za slovensko smučanje, a šele 5. moška. Suša med našimi smučarji je na SP trajala kar od leta 2001, ko je bil Mitja Kunc na slalomu v St. Antonu bronast. Kolajne so osvajali še srebrni Bojan Križaj v slalomu v Schladmingu 1982, kjer je bil Boris Strel bronast v veleslalomu, Tomaž Čižman pa je bil 3. na superveleslalomu v Vailu 1989. To je bilo do danes tudi edino prvenstvo, na katerem je Slovenija osvojila kolajno tako v moški kot ženski konkurenci, Mateja Svet je bila zlata v slalomu.




POTEK TEKME


Ob 11. uri bi se moral začeti skrajšani kombinacijski smuk, a so ga prireditelji zaradi močnega vetra prestavili za eno uro. Tekma se je začela opoldne. Po progi so se pognali štirje slovenski predstavniki: Klemen Kosi (s številko 4), Štefan Hadalin (6), Boštjan Kline (24) in Miha Hrobat (31). Najboljši rezultat je na prejšnjem SP v St. Moritzu 2017 dosegel Martin Čater na 13. mestu, ki pa je že zapustil Švedsko, poškodoval si je koleno na smukaškem treningu. Tekmovalec s Celjske koče je končal sezono in se že vrnil v domovino.

Štefan Hadalin je bil na slalomskem delu hitrejši tudi od Marca Schwarza. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
Štefan Hadalin je bil na slalomskem delu hitrejši tudi od Marca Schwarza. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP


Kosi, ki se je hitro vrnil po hudem decembrskem padcu na smuku v Bormiu, je med Slovenci najbolje opravil smukaški del, za vodilnim Italijanom Dominikom Parisom je na 17. mestu zaostal dobro sekundo, še pol sekunde več je zaostal Kline (26.), Hadalin, ki je lahko med našimi smučarji največ pridobil v slalomu (kot 30. po smukaškem delu je odprl slalomski del), pa je po prvem delu zamujal 1,88 sekunde. Hrobat (34.) je bil hiter v zgornjem delu, a je po napaki, zaradi katere je komajda ostal na progi, zaostal za dve sekundi.

Štefan Hadalin je osvojil prvo slovensko moško kolajno po letu 2001. FOTO: Leonhard Föger/Reuters
Štefan Hadalin je osvojil prvo slovensko moško kolajno po letu 2001. FOTO: Leonhard Föger/Reuters


Hadalin je dobro izkoristil prvo štartno pozicijo v slalomu in z najhitrejšim časom drugega dela silovito napredoval po razpredelnici. Prehitel ga je le Francoz Alexis Pinturault, na štartu pa nato ni bilo več veliko slalomskih specialistov, tako da je bilo hitro jasno, da se lahko povzpne zelo visoko. Ko je za njim zaostal tudi avstrijski slalomski specialist Marco Schwarz, se je kolajna še bolj lesketala, naposled pa končala okrog njegovega vratu, in to srebrnega leska. Boštjan Kline je odstopil, Klemen Kosi zaostal več kot dve sekundi, Miha Hrobat še več.

Dominik Paris je bil najhitrejši v kombinacijskem smuku. FOTO: Leonhard Föger/Reuters
Dominik Paris je bil najhitrejši v kombinacijskem smuku. FOTO: Leonhard Föger/Reuters

Preberite še:

Komentarji: