Švedinje zmagujejo na Finskem

V Ruki na 10 km Ebba Andersson prva, Eva Urevc 35., Slovenca nad 50. mestom.
Fotografija: Ebba Andersson je bila najhitrejša v finski zimi s temperaturami pod -10 stopinj Celzija. FOTO: Markku Ulander/AFP
Odpri galerijo
Ebba Andersson je bila najhitrejša v finski zimi s temperaturami pod -10 stopinj Celzija. FOTO: Markku Ulander/AFP

Švedska smučarska tekačica Ebba Andersson in Norvežan Johannes Klæbo sta zmagala na tekmi za svetovni pokal v Ruki na Finskem na 10 km klasično. Klæbo brani veliki kristalni globus, najboljši je bil na lanski novoletni turneji, slavil pa je tudi na sobotni uvodni tekmi nove sezone. Slovenka Eva Urevc je bila 35. (+1:54,3). Za Ebbo Andersson je bila druga njena rojakinja Frida Karlsson, ki je zaostala 5,7 sekunde, tretja pa Nemka Katharina Hennig s 13,3 sekunde zaostanka. Že včeraj je v sprintu v klasični tehniki slavila Švedinja Emma Ribom.

Med tekači je bil tako kot v sprintu dan prej prvi Klæbo za svojo petdeseto zmago v svetovnem pokalu. Tudi na naslednjih dveh stopničkah zmagovalnega odra sta bila njegova rojaka. Drugi je bil z 20,5 sekunde zaostanka Paal Golberg, tretji na sprintu, 28 sekund počasnejši je bil Martin Løwstrøm Nyenget. Izmed obeh Slovencev je bil boljši Miha Šimenc na 51. mestu (+1:44,1), na 75. mestu je bil med 84 tekači, ki so prišli do cilja, Vili Črv (+2:38,7).

»Nisem tako razočarana kot včeraj. Za klasično razdaljo je to super rezultat, mislim, da boljša sploh še nisem bila. V redu uvod v sezono na razdalji. Odločam pa se še, ali bom jutri na startu ali ne. Tudi če bom, pa imam v redu izhodišče. S trenerjem se morava dogovoriti. Jutri je 20 in ne 10 kilometrov, gledamo pa že naprej proti Lillehammerju in glede tega se moramo še odločiti,« je povedala Eva Urevc. V nedeljo bosta v Ruki še tekmi v zasledovanju v prostem koraku na 20 km.

Komentarji: