Za uvod odkljukal deseterico, v nadaljevanju pogled še višje

Timi Zajc novoletno turnejo začel na 9. mestu, do uvodne zmage po pričakovanju Rjoju Kobajaši.
Fotografija: Timi Zajc ima za zdaj odlično statistiko v dvobojih novoletne turneje, saj je dobil vse (5), včeraj pa se je prvič v tem tekmovanju tudi prebil v najboljšo deseterico.
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Timi Zajc ima za zdaj odlično statistiko v dvobojih novoletne turneje, saj je dobil vse (5), včeraj pa se je prvič v tem tekmovanju tudi prebil v najboljšo deseterico. FOTO: Reuters

Rjoju Kobajaši je položil temeljni kamen za osvojitev zlatega orla na novoletni skakalni turneji. Čeprav je bila njegova zmaga na uvodni postaji v Oberstdorfu veliko manj prepričljiva od pričakovanj, saj je drugouvrščenega Markusa Eisenbichlerja ugnal le za štiri desetinke točke, je vendarle potrdil vlogo prvega favorita. Tako kot je Timi Zajc potrdil status najboljšega Slovenca, saj je bil včeraj deveti, edini preostali naš finalist je bil Peter Prevc ...

Že 67. novoletna turneja se je za slovensko reprezentanco začela na način, ki si ga glavni trener Gorazd Bertoncelj nikakor ni želel – z veliko napako, saj je (za pičlo desetinko točke) brez nastopa na tekmi v Oberstdorfu ostal Domen Prevc, z izjemo Timija Zajca (15.) pa je spodbuden vtis v kvalifikacijah pustil le še Jernej Damjan (21.), ki pa je imel nato veliko smolo, da je pristal v paru z Einsebichlerjem. Ostala slovenska trojica se je znašla v vlogi izzivalcev in jasno je bilo, da je tudi pred njimi težka naloga. In res so Bor Pavlovčič (Viktor Polašek), Anže Semenič (Roman Koudelka) in tokrat veliko slabši Damjan ostali brez finala, v katerega se je kot srečni poraženec prebil Peter Prevc (pomeril se je z Danielom Huberjem), edini Slovenec, ki je dobil dvoboj, je bil Zajc ...

Čeprav je najmlajši član naše reprezentance v zadnjih dneh pred odhodom na turnejo zbolel, je ohranil raven forme, ki ga pelje med deseterico, kar je tudi njegov cilj v skupnem seštevku štirih postaj. Zajc je imel v zahtevnih razmerah med najboljšimi tudi največ nesreče z vetrom (v hrbet), v prvi petnajsterici nihče ni imel takšnega skupnega pribitka kot prav naš skakalec, ki je imel še posebno smolo v prvi seriji, a jo je kljub temu končal na 7. mestu. V finalu je nato dve mesti izgubil. »S tekmo sem kar zadovoljen. V prvi seriji sem naredil res dober skok, razmere pa so bile zelo težke. V drugi seriji sem naredil manjšo napako. Zadovoljen sem z uvrstitvijo med deseterico in z dvignjeno glavo grem lahko naprej. To, da sem začel z devetim mestom, torej med deseterico, je bil moj cilj pred novoletno turnejo in upam, da bom rezultate stopnjeval skozi celotno turnejo,« je ocenil Zajc, ki je tako še naprej stoodstoten v dvobojih na novoletni turneji, saj je na prejšnji, ko je bil novinec, dobil vse štiri. Za člana SSK Ljubno BTC je to tudi prva uvrstitev med deseterico v tem tekmovanju.
 

Pozitivna ocena le še Petru Prevcu


Veliko višje kot tokrat je seveda že posegal Prevc, ki je imel v Oberstdorfu precej težav s počepom in posledično ravnotežjem, napako so v ekipi odpravili in prav na tekmi je pokazal svoja najboljša skoka ta konec tedna, kar je bilo dovolj za 18. mesto. »S Timijem sem zelo zadovoljen, sploh glede na razmere, v kakršnih je skakal, na koncu pa mu ni veliko manjkalo do 5. mesta. Prav tako sem zadovoljen s Petrom, saj mu je za tekmo uspelo spremeniti določene stvari, da se ni več vrtel po zraku, kar je težko popravljati, prav tako se je v takšnem položaju težko sprostiti,« je ocenil Bertoncelj pozitivni del ekipe, medtem ko je jasno, da od preostalega pričakuje velik korak naprej že na naslednji postaji. Za začetek vso šesterico na tekmi – kot ocenjuje, je Domen precej dobro prenesel poraz – in čim bolj ugodne tekmece v prvi seriji.

Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Rjoju Kobajaši je tudi novoletno turnejo začel z zmago.<br />
FOTO: AFP
Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Rjoju Kobajaši je tudi novoletno turnejo začel z zmago.
FOTO: AFP


Tekma je sicer poskrbela z zelo zanimivim razpletom (med enajsterico so bili skakalci kar sedmih držav), četudi je slavil prepričljivo najboljši v tej zimi Rjoju Kobajaši. Japonec je namreč v drugi seriji (prav tako v težkih razmerah) zapravil skorajda vso prednost iz prve, Eisenbichlerja je ugnal za 0,4 točke. »To je le prvi korak, zdaj moram nadaljevati v takšnem slogu. Ponosen sem na dva dobra skoka, prav tako pa izjemno vesel, da sem do zmage prišel v takšnem vzdušju,« je dejal prvi japonski zmagovalec Oberstdorfa po 21 letih in Kazjošiju Funakiju, ki je tedaj tudi osvojil zlatega orla. Pred Kobajašijem je za to nagrado še veliko dela, saj so se denimo najboljši štirje danes zvrstili v manj kot štirih točkah, so pa iz igre že odpadla nekatera znana imena, denimo Andreas Wellinger, ki je na 39. mestu celo ostal brez finala, Johann Andre Forfang je bil 25., Karl Geiger 12., zadnji zmagovalec turneje Kamil Stoch pa osmi.

Jutri se bo turneja nadaljevala s kvalifikacijami v Garmisch-Partenkirchnu (14.), kjer bo v torek druga preizkušnja (14.).

Rezultati Oberstdorfa:
1. Rjoju Kobajašii (Jap) 282,3 točke (138.5, 126.5 m)
2. Markus Eisenbichler (Nem) 281,9 (133, 129)
3. Stefan Kraft (Avs) 280,5 (131, 134.5)
4. Andreas Stjernen (Nor) 278,2 (132.5, 131)
5. Dawid Kubacki (Pol) 269,8 (128.5, 133.5)
6. Piotr Žyla (Pol) 268,3 (133, 126.5)
7. Robert Johansson (Nor) 268,0 (129, 125)
8. Kamil Stoch (Pol) 267,6 (127, 131)
9. Timi Zajc (Slo) 266,0 (127, 125.5)
10. Daniel Huber (Avt) 265,2 (129, 124)
18. Peter Prevc (Slo) 247,5 (120.5, 122.5)
brez finala: 36. Anže Semenič, 40. Bor Pavlovčič, 47. Jernej Damjan

Skupni vrstni red v svetovnem pokalu:
1. Rjoju Kobajaši (Jap) 656
2. Piotr Žyla (Pol) 485
3. Kamil Stoch (Pol) 397
4. Karl Geiger (Nem) 349
5. Johann Andre Forfang (Nor) 327
6. Stephan Leyhe (Nem) 275
7. Jevgenij Klimov (Rus) 249
8. Robert Johansson (Nor) 238
9. Stefan Kraft (Avs) 211
10. Timi Zajc (Slo) 208
14. Domen Prevc (Slo) 160
25. Anže Lanišek (Slo) 53
33. Peter Prevc (Slo) 28
. Jernej Damjan (Slo) 28
39. Žak Mogel (Slo) 18
54. Anže Semenič (Slo) 5

Preberite še:

Komentarji: