Ženski veleslalom: Hrovatova znova odstopila

Clement Noel kljub napaki dobil zadnji moški slalom sezone, Štefan Hadalin brez točk.
Fotografija: Meta Hrovat je tokrat ostopila. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Meta Hrovat je tokrat ostopila. FOTO: Reuters

Slovenska alpska smučarka Meta Hrovat je z odstopoma na finalu sezone v Soldeuu v Andori končala sezono 2018/19 svetovnega pokala alpskih smučark. Enaindvajsetletna tekmovalka iz Podkorena je odstopila na prvi progi zadnjega slaloma, z odstopom pa se je končal njen finalni nastop v veleslalomu, v katero je napredovala z 11. časom prve proge.

Zmagala je Mikaela Shiffrin, ki je ubranila prednost s prve proge ter slavila na zadnjem ženskem veleslalomu sezone. Američanka je pri svojih 24 letih starosti vpisala svojo jubilejno 60. zmago v svetovnem pokalu. Za senzacijo na zadnji ženski tekmi sezone je poskrbela 17-letna Novozelandka Alice Robinson, aktualna mladinska svetovna prvakinja v disciplini, ki je 8. marca s 16. mestom na veleslalomu v Špindlerjevem mlinu prvič osvojila točke v svetovnem pokalu.

Mikaela Shiffrin je blestela tudi v tej sezoni. FOTO: Reuters
Mikaela Shiffrin je blestela tudi v tej sezoni. FOTO: Reuters


Hrovatova je v dveh disciplinah, v katerih je tekmovala v tej sezoni, končala v najboljši petindvajseterici ter si prislužila finalna nastopa v Andori. V iztekajoči se sezoni svetovnega pokala so manjkale zgolj stopničke. Najvišje je posegla s 5. mestom na veleslalomu v Špindlerjevem mlinu, sedma je bila na veleslalomu na Kronplatzu ter osma na slalomu v Špindlerjevem mlinu in veleslalomu za Zlato lisico v Mariboru.

Sezono so zaznamovale težave z zdravjem oziroma gležnjem. Bolečine v gležnju so se ponovile tudi v Soldeuu.
»Stanje njenega gležnja ni rožnato. Praktično še v petek nismo vedeli, ali bo lahko nastopila ali ne, vendar je njena želja tako močna, da si želi tekmovati,« je gorenjsko trmo, ki krasi mlado tekmovalko, opisal glavni trener slovenske ženske ekipe Denis Šteharnik.

Američanka Mikaela Shiffrin pa je sezono še tretjič po vrsti končala na vrhu seštevka svetovnega pokala in tako osvojila tretji veliki kristalni globus, hkrati pa je sezono dominirala tudi na slalomu, za še šesti slalomski mali kristalni globus, in v superveleslalomu. Tudi v tej disciplini, tako kot v veleslalomu, je prvič v karieri osvojila mali kristalni globus.
 

Hadalin z velikim zaostankom 20.


Francoz Clement Noel je zmagovalec zadnjega moškega slaloma v sezoni 2018/19 svetovnega pokala. Drugi je Avstrijec Manuel Feller (+0,18), tretji Švicar Daniel Yule (+0,83). Edini slovenski predstavnik na tekmi Štefan Hadalin je bil z zaostankom 2,18 sekunde 19., kar ni bilo dovolj za točke.

Štefan Hadalin na prvi progi ni bil med najhitrejšimi. FOTO: Reuters
Štefan Hadalin na prvi progi ni bil med najhitrejšimi. FOTO: Reuters


Hadalinu, ki si je svoj nastop na premiernem finalu sezone svetovnega pokala priboril kot 18. slalomist sezone, se prva vožnja ni posrečila, na prelomnici se mu je pripetila napaka, po kateri je izgubil ritem ter pristal na 20. mestu. V finalu je bil agresivnejši, vpisal je četrti čas finala, kar pa še vedno ni bilo dovolj za uvrstitev v najboljšo petnajsterico, ki je na finalnih tekmah sezone upravičena do točk svetovnega pokala in do točk za štartno listo. Hadalin je v slalomskem seštevku sezono končal na zanj odličnem 19. mestu.

Kljub zadnji ničli je za 23-letnim Vrhničanom najboljša sezona v karieri, v kateri je prvič stopil na oder za zmagovalce v članski konkurenci. Na svetovnem prvenstvu v Areju je osvojil srebro v alpski kombinaciji, dosežek, ki ga je po prvenstvu dopolnil s tretjim mestom, prav tako v kombinaciji, v Banskem. Decembra v Saalbachu je z osmim mestom osvojil najboljši dosežek na klasičnih slalomih v svetovnem pokalu. Dolga sezona je pustila svoj davek, tako da je tudi sam že pred Kranjsko Goro tožil, da mu forma popušča.

Komentarji: