Zmore na stopničke, a jih ne napoveduje

Žan Kranjec pred uvodom v Söldnu treniral z Alexisom Pinturaultom. Ledeniško uverturo bi lahko ogrozilo vreme.
Fotografija: Na jutrišnjem veleslalomu bo nastopila četverica slovenskih deklet, na nedeljskem pa se bodo v moški merili (z leve) Žan Grošelj, Žan Kranjec in Štedan Hadalin. Če jim bo le streglo vreme. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Na jutrišnjem veleslalomu bo nastopila četverica slovenskih deklet, na nedeljskem pa se bodo v moški merili (z leve) Žan Grošelj, Žan Kranjec in Štedan Hadalin. Če jim bo le streglo vreme. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Sedem mesecev je minilo od zadnje tekme v alpskem smučanju. Konec je dolgega pripravljalnega obdobja, karavana je napolnila baterije, jutri se na ledeniku Rettenbach nad Söldnom z ženskim veleslalomom začenja zares. Uverturo bi lahko skazila narava, saj vremenoslovci napovedujejo pol metra snega, moški preizkušnji pa v nedeljo poleg snežne pošiljke grozi še veter.
 

Kranjec prvi slovenski adut


Poolimpijska sezona, ki jo bodo smučarji sklenili konec marca v Andori, bo zadnja za ameriško zvezdnico Lindsey Vonn, ugiba pa se, da se bo za enak korak odločil tudi norveški as Aksel Lund Svindal zaradi preglavic s kolenom.

V tekmovalni ritem bo slovenska vrsta štartala brez poškodovane Tine Robnik in povratnice po poškodbi Ilke Štuhec, ki bo sezono začela v hitrih disciplinah konec novembra. Največ pozornosti je v Söldnu tako usmerjene na Žana Kranjca, člana elitne sedmerice, ki v sezono vstopa kot četrti veleslalomist sveta. Na ledeniku Rettenbach bo nastopil šestič.
 

Samozavestno na štart


»Malo negotovosti je prisotne, tekmovalni premor je bil dolg, zato je pomembno, da na zadnjih pripravah dobro smučaš, si hiter, zaupaš vase in opremo. Na treningih sem se približal svojim najboljšim nastopom, morda mi bo tudi to pomagalo, da bom enako raven prenesel na tekmo. Fizično se dobro počutim, v kakšni podrobnosti sem boljši kot lani in upam, da bom to lahko unovčil. Vsekakor je lažje tekmovati, če imaš realno možnost za vrhunsko uvrstitev, kakor pa če se prebijaš,« je razmišljal prvi slovenski adut.

Žan Grošelj (levo) je prejšnji petek izvedel, da bo štartal. Na ledeniku Rettenbach ga čaka krstni nastop, enako velja za Štefana Hadalina (desno), medtem ko bo za Žana Kranjca (v sredini) to šesti nastop na tem terenu. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Žan Grošelj (levo) je prejšnji petek izvedel, da bo štartal. Na ledeniku Rettenbach ga čaka krstni nastop, enako velja za Štefana Hadalina (desno), medtem ko bo za Žana Kranjca (v sredini) to šesti nastop na tem terenu. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Ta teden vadi na smučišču zraven tekmovalne proge v Söldnu, enako bo do preizkušnje. »Samozavestno grem na tekmo. Vem, da dobro smučam in lahko premagam marsikoga, želim si stopničke, menim, da zmorem nanje, jih pa ne napovedujem, saj ne vem, kako so pripravljeni drugi in kako se bo odvijala tekma. Rad bi predvsem pokazal, kaj znam,« je povedal Kranjec, ki je včeraj vadil s francoskim asom Alexisom Pinturaultom.
 

Hadalinove učne ure


Na štartu nedeljske tekme bosta še Štefan Hadalin in Žan Grošelj, za oba bo to krstni nastop na ledeniku Rettenbach. Hadalin je v minuli sezoni osvojil premierne veleslalomske točke v karieri. Na progo se bo podal s številko okrog 45. »Pravzaprav je moj pristop podoben tistemu iz minule zime. Na obe tehnični disciplini gledam enako, treniral sem ju količinsko enako in od obeh si obetam enako,« je razpredal sogovornik, ki bi si rad med sezono priboril mesto med trideseterico najboljših.

»Predvsem si želim napredovati v smučanju in biti konstanten skozi vso sezono, kar mi še ni uspelo,« je dejal. V minuli je imel precej vprašanj pri opremi, prav zaradi te izkušnje ima zdaj več podatkov, poudarja pa, da se vseskozi uči. Tudi od Kranjca.
 

Na treningih lovita drug drugega


»Včasih pride kakšen težji dan, ko mi ne gre po načrtih, a iz takšnih se naučim največ. Z Žanom sva oba napredovala. Če se izboljšuje on, se tudi jaz. Trudim se, da bi ga premagal na treningih, to je zame motivacija. Verjetno tudi njemu koristi, če ga kdo lovi in se mora ves čas izboljševati, da bi ohranil varno razdaljo. Oba to žene naprej in super je tako delati,« je zadovoljen 23-letnik.

Dekleta (Ano Bucik, Meto Hrovat, Ano Drev in Nejo Dvornik, ki manjka na fotografiji) danes čaka uradni trening na strmini. Tako kot fantje so ta teden trenirale na smučišču zraven tekmovalne proge. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Dekleta (Ano Bucik, Meto Hrovat, Ano Drev in Nejo Dvornik, ki manjka na fotografiji) danes čaka uradni trening na strmini. Tako kot fantje so ta teden trenirale na smučišču zraven tekmovalne proge. FOTO: Tomi Lombar/Delo


V zadnjih dneh je na treningu nihal, zato si želi, da bi se za nedeljsko tekmo vse sestavilo. »Proga je zahtevna, zelo dolga, ima eno najdaljših strmin v svetovnem pokalu in še ledeniška je, tekmujemo na 3000 m nadmorske višine. Treba bo stiskati zobe,« je napovedal.

Grošelj je prvič na tem terenu treniral lani. »Žan je eden mojih najboljših prijateljev in vseskozi mu postavljam vprašanja, skušam se od njega čim več naučiti,« je razkril. Štartna številka bo visoka (nad 60), a poudarja, da se ne gre na tekmo učiti, temveč tekmovati.

Komentarji: