Največja mlekarna v slovenski lasti bolje kot lani

Letos bodo od 600 slovenskih kmetij odkupili skupno okoli 70 milijonov litrov mleka.
Fotografija: Mlekarna Celeia je dobila več nagrad za svoje sire. FOTO: arhiv Mlekarne Celeia
Odpri galerijo
Mlekarna Celeia je dobila več nagrad za svoje sire. FOTO: arhiv Mlekarne Celeia

V Mlekarni Celeia so letos načrtovali 76 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, vendar jih bodo presegli, je danes dejal direktor Vinko But. Napovedal je tudi dobiček, vendar še ne ve, kolikšen bo. Največ, 86 odstotkov izdelkov, prodajo v Sloveniji.

Mlekarna Celeia je v lasti 15 kmetijskih zadrug, mleko odkupuje od 600 kmetij iz savinjske, šaleške, koroške, širše celjske in kozjanske regije. To je območje, kjer so letos najhuje pustošile poplave, a je direktor Vinko But dejal, da nobenega njihovega rejca niso prizadele. Nekaj dni pa so imeli težave s prevzemom mleka. Dodal je, da bodo letos odkupili okoli 70 milijonov litrov mleka, ki je v celoti brez gensko spremenjenih organizmov. To sicer niso najvišje številke, včasih so odkupili tudi že več kot sto milijonov litrov mleka. A kot je dejal But, je konec leta 2021 koroška zadruga, ki je bila ena večjih dobaviteljic, odšla in se letos vrnila z določeno količino mleka, ki jo bodo prihodnje leto še povečali. But je še povedal, da se je odkupna cena letos malo znižala, a je še vedno višja kot v drugih slovenskih mlekarnah.

image_alt
Vsak kmet mora podpirati enega medveda ali volka

Lani so v mlekarni ustvarili 67,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in dobrih 192.000 evrov čistega dobička. But je za letos napovedal še višje prihodke: »Povezujemo kmetije in zadruge, naše mleko je samo slovensko in zavedamo se, da je na nas odgovornost ohranjanja slovenske tradicije kmetovanja.« Nosilni trg je slovenski, kjer prodajo 86 odstotkov izdelkov.

Kot je dejal vodja komerciale Aleš Robek, so njihovi največji kupci trgovci, osnovne in srednje šole, domovi za ostarele in bolnišnice. Najmočnejši tuji trgi so Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Makedonija, Črna gora in Italija. Dve tretjini prodanih izdelkov so izdelki njihove blagovne znamke, tretjina pa je izdelkov trgovskih blagovnih znamk.

Jogurti LCA so med najbolj prodajanimi izdelki Mlekarne Celeia. FOTO: arhiv Mlekarne Celeia
Jogurti LCA so med najbolj prodajanimi izdelki Mlekarne Celeia. FOTO: arhiv Mlekarne Celeia

Letos so najbolj ponosni na ementalec, je pojasnila vodja razvoja in tehnologije Aleksandra Zajc: »Produkt smo v naši sirarni, ki je največja v Sloveniji, razvijali dve leti.« Edini pripravljajo sire iz senenega mleka, zanje so dobili tudi več priznanj.

Prihodnost

Mlekarna Celeia zaposluje 209 delavcev. But je dejal, da delajo vse dni v letu, saj mleko prihaja vsak dan. Poudaril je, da želijo zadržati zaposlene in čim lažje pridobivati nove: »Ves čas iščemo zaposlene. Največje težave so v proizvodnji, pa tudi za druga delovna mesta ne stojijo v vrsti«. Dodal je, da so lani in letos zvišali plače, v povprečju za 14 odstotkov. Imajo še okoli deset zaposlenih, ki jim doplačujejo do minimalne plače, But pa pravi, da je njihov cilj, da bi zaposlovali nad minimalno plačo.

image_alt
Za hrano, ki jo zavržemo, porabimo za tri Ženevska jezera vode

Delovne pogoje bodo izboljšale tudi posodobitve, ki jih načrtujejo v mlekarni. Prihodnje leto v višini do 2,5 milijona evrov, prioriteta bodo tehnološke posodobitve, v načrtu imajo zlasti avtomatizacijo in digitalizacijo, načrtujejo tudi energetsko sanacijo. Letos so zgradili tudi sončno elektrarno, ki bo zadostila petim odstotkom potreb po energiji, posodobili so še čistilno napravo. Obe naložbi sta stali 600.000 evrov. V teh dneh prenavljajo trgovino pri mlekarni, v kateri bodo prodajali tudi izdelke zadrug, lastnic mlekarne.

Preberite še:

Komentarji: