Proračunski presežek v osmih mesecih skopnel na slabih 23 milijonov

Do konca avgusta so proračunski odlivi porasli za dobrih sedem, prilivi pa le za 2,8 odstotka, presežek je zato bistveno manjši kot v istem obdobju lani.
Fotografija: Državni proračun je imel lani po osmih mesecih za skoraj 300 milijonov, letos pa le še 22,9 milijona evrov presežka, izhaja iz podatkov ministrstva za finance, ki ga vodi Andrej Bertoncelj. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Državni proračun je imel lani po osmih mesecih za skoraj 300 milijonov, letos pa le še 22,9 milijona evrov presežka, izhaja iz podatkov ministrstva za finance, ki ga vodi Andrej Bertoncelj. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Državni proračun je v prvih osmih mesecih letošnjega leta zabeležil 22,9 milijona evrov presežka, kar je bistveno manj kot v istem obdobju lani, ko je znašal 299,7 milijona evrov, izhaja iz podatkov ministrstva za finance.

V državno blagajno se je do konca avgusta steklo nekaj manj kot 6,58 milijarde evrov prihodkov, kar je 2,8 odstotka več kot v istem obdobju leto prej, na drugi strani pa so odhodki narasli za 7,4 odstotka na dobrih 6,55 milijarde evrov.


Več od dobička podjetij, manj od dohodnine


Glavni proračunski vir, davčni prihodki so se v prvih osmih mesecih glede na isto lansko obdobje zvišali za 4,9 odstotka na nekaj manj kot 5,66 milijarde evrov. Rekordno so porasli prilivi iz naslova davka od dohodkov pravnih oseb, zahvaljujoč dobremu poslovanju podjetij so se namreč zvišali za kar 21 odstotkov na nekaj manj kot 704 milijone evrov. Rast domače potrošnje je za 3,8 odstotka okrepila prilive iz naslova DDV, ki so se zvišali na dobrih 2,5 milijarde evrov.

Proračunski prilivi iz naslova dohodnine so se zvišali za pičlih 0,5 odstotka, kar je predvsem posledica davčne razbremenitve regresa za letni dopust. Skupaj so prihodki iz dohodnine dosegli dobrih 807 milijonov evrov. Na drugi strani so se prihodki od trošarin znižali za 1,4 odstotka na nekaj manj kot 1,01 milijarde evrov.


Porast pri plačah in transferjih


In kje je država letos trošila več? Predvsem pri plačah in transferjih. Sredstva za plače in prispevke delodajalcev za socialno varnost zaposlenih v ožji državni upravi so se zvišala za 9,4 odstotka na nekaj manj kot 902 milijona evrov, sredstva za plače in prispevke zaposlenih v širši javni upravi v okviru tekočih transferjev v javne zavode so narasla za 6,7 odstotka na dobrih 1,14 milijarde evrov. Za transferje posameznikom in gospodinjstvom je bilo v prvih osmih mesecih namenjenih nekaj manj kot 972 milijonov evrov, kar je 11,3 odstotka več kot v istem obdobju lani, ugotavljajo na ministrstvu za finance.

Na strani odlivov pa so v primerjavi z istim obdobjem lani manjši izdatki za poplačilo domačih in tujih obresti; zaradi aktivnega upravljanja javnega dolga so se znižali za 13,5 odstotka na nekaj manj kot 626 milijonov evrov.

Komentarji: