Razvijajoči trgi vabijo vlagatelje, naklonjene tveganju

Svetovni trg: Ameriški indeks S&P 500 je poskočil, delnice razvijajočih trgov pa vodi medvedji trend
Fotografija: sp Foto Delo
Odpri galerijo
sp Foto Delo

V zadnjem tednu je bilo razpoloženje ameriških in evropskih vlagateljev večinoma pozitivno. Številni delniški indeksi so se okrepili, izstopal je ameriški indeks S&P 500, ki je v zadnjih petih mesecih presegel mejo 2800 točk, točko odboja. Tako je postal, tehnično gledano, zelo pozitiven, medtem ko so se v medvedjem trendu znašle številne delnice razvijajočih trgov s skupno tržno kapitalizacijo, večjo od sedmih bilijonov dolarjev.

Skrbi vlagateljev glede razpleta trgovinskih vojn so vplivale predvsem na vrednotenja delnic na razvijajočih trgih, še posebno na kitajskem trgu. Indeks Hang Seng je v prvih štirih dneh tedna izgubil kar dva odstotka vrednosti, od letošnjih vrhov pa je oddaljen kar 18 odstotkov. Odlivi denarja vlagateljev z razvijajočih trgov so v zadnjih desetih tednih znašali 17 milijard dolarjev. Negativno razpoloženje vlagateljev do delnic razvijajočih trgov potrjuje tudi Risk-Love indikator ameriške banke BofAML, ki kaže, da je pesimizem vlagateljev največji v zadnjih 23 letih.


Različna stališča


Zanimivo anketo je v začetku tega meseca objavil Bloomberg. Ta kaže, da kar 12 od 20 vprašanih investitorjev in strategov meni, da se bo razprodaja na razvijajočih trgih nadaljevala tudi v drugi polovici leta, le pet pa, da smo že dosegli dno. Anketiranci so prepričani, da bodo na razvijajoče trge najbolj vplivali hitrost prihodnjega zviševanja obrestne mere Feda, zaostrovanje trgovinskih konfliktov in obeti kitajske gospodarske rasti. Bolj kot kitajske delnice so jim všeč delniški trgi Indije, Poljske, Rusije in Južne Koreje.

Številni pričakujejo, da se bo ekonomska slika na Kitajskem poslabšala, monetarna politika kitajske centralne banke pa bo postala bolj stimulativna, kar bo negativno vplivalo na vrednost kitajskega juana. Že v zadnjih mesecih smo bili lahko priča devalvaciji juana, ki je od začetka junija glede na ameriški dolar izgubil že več kot pet odstotkov vrednosti. To je lahko tudi tiho orožje Kitajske v trgovinski vojni z ZDA, saj devalvacija juana zmanjša vpliv dodatnih ameriških carin na trgovinsko bilanco z ZDA.

Kljub vsemu priložnost


Povsem drugače pa trg dojemajo strategi investicijske banke Goldman Sachs ter upravljalcev premoženja Franklin Templeton in BlackRock. Menijo, da imajo globalna gospodarska rast, ugodna vrednotenja delnic in rastoči dobički podjetij precej močnejši vpliv od možnega stopnjevanja trgovinske vojne ter rastočih obrestnih mer v ZDA. Strateg BofAML Ritesh Samadhiya pravi, da pesimizem vlagateljev v času gospodarske rasti ne bi smel spodbuditi zmanjšanja izpostavljenosti do razvijajočih trgov, ampak njeno povečanje. Razlika med donosnostjo indeksa razvijajočih trgov glede na ameriški indeks S&P 500 je že skoraj 17-odstotna, največja po finančni krizi leta 2008.

Čeprav se večina analitikov strinja, da napovedovanje dna na delniških trgih ni preprosto, podatki kažejo, da so v zadnjih treh desetletjih delnice razvijajočih trgov po strmih padcih v naslednjih 12 mesecih v povprečju zrasle za kar 32 odstotkov. Trenutno je to dobra vstopna priložnost za vlagatelje, naklonjene tveganju.

Komentarji: