SDH z novim članom uprave že prihodnji teden

Vrednost NLB bo ocenjeval londonski PricewaterhouseCoopers.
Fotografija: Foto Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Foto Blaž Samec/Delo

Slovenski državni holding (SDH) bi lahko že prihodnji teden dobil novega začasnega člana uprave, ki ga bo imenovalo sodišče. Nadzorni svet je namreč včeraj sklenil, koga bo za to funkcijo predlagal, če bo jutri Andrej Bertoncelj imenovan za finančnega ministra. Koga niso razkrili, neuradno pa je slišati, da bi to lahko postal Denis Mancevič, ki včeraj ni bil dosegljiv. V igri za to funkcijo se je omenjala tudi šefica pravne službe SDH Marjeta Zevnik.

Nadzorni svet, ki ga vodi Damjan Belič, bo predlog na sodišče vložil še ta teden, sodišče pa bi lahko o zadevi odločilo že v nekaj dneh. Za takšno rešitev so se nadzorniki odločili, ker nihče od njih ni hotel začasno sesti v upravo SDH, po Bertoncljevem odhodu pa bi uprava postala neoperativna, saj bi v njej ostala le predsednica uprave Lidia Glavina.

SDH bo sicer že jutri objavil mednarodni razpis za člana uprave. Zakon o SDH namreč predvideva izbiro člana uprave bodisi prek javnega razpisa bodisi prek kadrovske agencije. Pričakovati je, da bo postopek izbora trajal dva do tri mesece. Član, ki bo v upravo imenovan prek sodišča pri tem ne bo imel nobene prednosti, ampak se prav tako moral prijaviti na razpis.

Uprava v dvočlanski zasedbi bo, kot kaže, odločala tudi o  postopku privatizacije NLB prek javne ponudbe delnic.Nadzorniki SDH so prav v ta namen danes potrdili tudi cenilca, ki naj bi opravil novelacijo vrednosti banke. To bo, kot smo v Delu že razkrili, londonski PricewaterhouseCoopers. Razpon cene naj bi bil po neuradnih informacijah objavljen zadnji teden oktobra, sama transakcija pa naj bi bila končana sredi novembra.

Nadzorniki so potrdili tudi pravnega svetovalca za Abanko.

Komentarji: