TV namigi: Nadarjeni, Ukradene hčere in Tarča

Na Fox se vrača serija Nadarjeni, na HBO premiera dokumentarca o šolarkah, ki jih je ugrabil Boko Haram, v Tarči o beguncih.
Fotografija: Nadarjeni (The Gifted). Foto Fox
Odpri galerijo
Nadarjeni (The Gifted). Foto Fox

Četrtek, 25. oktobra


Nadarjeni: Fox ob 22.00 (Premiera)



The Gifted. ZDA, 2018. 2. sezona. 1/13. Igrajo: Stephen Moyer, Amy Acker, Emma Dumont, Sean Teale. TV-serija. 45 minut.
Serija, ki sta jo skupaj ustvarila Fox in Marvel, je povezana z vesoljem Mož X, v ospredju pa je družina Strucker, ki se znajde na begu, potem ko starši ugotovijo, da imajo otroci sposobnosti mutantov. 

Druga sezona se začne po eksploziji postaje v Atlanti. Podzemna mreža mutantov išče svoje prijatelje in sorodnike, ki so zapustili notranji krog, da bi jih rešila pred vladnimi lovci. A povrhu se zdaj soočajo še z drugimi ekstremističnimi skupinami, tako človeškimi kot mutantskimi.

Nova sezona Nadarjenih se na načelni ravni ukvarja s tem, ali bodo mutanti izbrali pot miru ali maščevanja, revolucijo ali nekaj vmes? Odlika serije, da svoje teme zna pobarvati z odtenki sivine, je v drugi sezoni še bolj poudarjena. 
 

Ukradene hčere: Ugrabljenke Boko Harama: HBO ob 22.10 (Premiera)


Ukradene hčere: Ugrabljenke Boko Harama. Foto Hbo
Ukradene hčere: Ugrabljenke Boko Harama. Foto Hbo


Stolen Daughters: Kidnapped by Boko Haram. ZDA, 2018. Režija: Karen Edwards, Gemma Atwal. Dokumentarni film. 75 minut.
Sedmega maja letos je minilo natanko eno leto, odkar so izpustili 82 izmed 276 nigerijskih deklet, ki so jih pripadniki nasilne islamske organizacije Boko Haram ugrabili iz šole v Chiboku na severu Nigerije. Ugrabljene deklice so tri leta skrivali v širnem gozdu Sambisa.

Dokumentarec Karen Edwards in Gemme Atwal prikazuje ujetništvo in življenja ugrabljenih deklic v zadnjem letu. S posebnim dovoljenjem dostopa do osvobojenih deklet, ki so jih po izpustitvi odpeljali v skrivno vladno varno hišo v prestolnici Abuja, avtorici dokumentarca predstavita, kako se dekleta privajajo na življenje po travmatičnem dogodku, medtem ko se jih nigerijska vlada trudi vnovič vključiti v družbo.


Tarča, Globus, Točka preloma: TVS 1 ob 20.00


Slovenija, 2018. Vodijo: Erika Žnidaršič, Mojca Širok, Janja Koren. Aktualno-informativna oddaja.​
V Tarči o razmerah na tako imenovani balkanski poti prebežnikov. Kakšne so razmere pred prihajajočo zimo v Bihaću in Veliki Kladuši, kaj se dogaja na naši meji in kako je z integracijo beguncev pri nas?

Donald Trump. Foto Jonathan Ernst/Reuters
Donald Trump. Foto Jonathan Ernst/Reuters


V Globusu o Ameriki pred kongresnimi volitvami; kako močno podporo ima predsednik Trump in ali bodo njegovi nasprotniki ponovili napako in ga znova podcenjevali?

V Točki preloma o lastniških spremembah v slovenskem hotelirstvu. Zakaj namerava država oblikovati turistični holding? Gost bo minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Pa tudi o razmahu 3 D tiskanja v Sloveniji.

Komentarji: