V najlepšem kotičku Poljanske doline

Gradbena dela na Tavčarjevem dvorcu na Visokem so začeli leta 2012, maja bo zaživela kavarna, obiskovalci pa bodo odslej dobrodošli vse leto.

Objavljeno
20. april 2019 10.16
Posodobljeno
20. april 2019 10.16
Z ureditvijo kavarne se obnovitvena dela v dvorcu Visoko še ne bodo končala ... FOTO: Tomi Lombar/Delo
Spodobi se, da ob stoletnici nastanka Visoške kronike Tavčarjev dvorec na Visokem v Poljanski dolini odpre vrata obnovljen, prijaznejši, vsebinsko polnejši. In to ne zgolj poleti, kot je veljalo doslej, temveč vse leto, saj se bodo obiskovalci, ki jih je iz leta v leto več, lahko ustavili ob (toplem) napitku v novi kavarni, ki bo začela obratovati sredi maja.

image
Gradbena dela so pri koncu, kavarna bo zaživela sredi maja. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Statično vitalen in v dobri kondiciji, vsebinsko pa prazen. Takšen je bil dvorec pred desetletjem, pred začetkom obnovitvenih del leta 2011. Občina Gorenja vas - Poljane se je namensko odločila za temeljito, vendar postopno prenovo, ki še ni končana, je pa ravno jeseni in na prehodu v letošnje leto doživela najpomembnejši in najzahtevnejši korak, vreden več kot tretjino do zdaj skoraj milijonske investicije, 350.000 evrov. »Odkopali in statično utrdili smo temelje, poskrbeli smo za hidroizolacijo in odvodnjavanje, položili tlake in uredili talno ogrevanje po celotni kleti, poleg tega smo se lotili ureditve kavarne v pritličju, kjer je bila nekoč gostilna. Naš cilj je sprejeti in postreči za avtobus gostov naenkrat. Postaviti moramo še točilni pult in urediti dvigalo med kletjo in nadstropjem,« je zadnje posege opisal župan Milan Čadež in dodal, da je bilo delo zadnjih mesecev logična nadgradnja storjenega v zadnjih letih.

Dve obletnici v treh letih


Občina Gorenja vas - Poljane je neločljivo povezana z Ivanom Tavčarjem (1851–1923), po njem se ali so se imenovali lokalni društva, objekti, prireditve, v zadnjem obdobju pa je oziroma bo zaznamovala pomembni obletnici: predlanskim je minilo sto let od nastanka povesti Cvetje v jeseni, ki je leta 1917 izhajala v podlistku Ljubljanskega zvona, letos pa bo ta častitljivi jubilej doživel zgodovinski roman Visoška kronika. »Do novembrskega občinskega praznovanja bo dogajanje res pestro, od predavanja zgodovinarja Igorja Grdine o življenju v času nastanka romana, majskega pohoda skozi Zalo z odigranimi prizori iz Visoške kronike, gostovanja SNG Drame do uprizoritve kronike v poljanskem narečju, pohoda Cvetje v jeseni na Blegoš in klekljanja motivov iz romana. Tudi otroci v šoli bodo reševali naloge na to temo,« našteje župan Milan Čadež.


Kako se je zamisel o prenovi dvorca sploh porodila? »Ob 160. obletnici Tavčarjevega rojstva smo s tedanjim podžupanom in predsednikom kulturnega društva nesli cvetje na grob, nato pa smo se usedli na stopnišče dvorca in se zamislili. Čudovit poletni dan je bil, dvorec pa prazen. Takrat sem se zaklel, da je treba nekaj ukreniti, tudi če s čisto počasnimi koraki, saj je sprehajalcev tu okrog veliko, in tako se je premaknilo. Stroji so zabrneli leto pozneje,« je župan zavrtel časovni stroj v leto 2011.

350.000


evrov je bila vredna jesenska investicija, v sedmih letih so v obnovo dvorca vložili že skoraj milijon


Od leta 2012 do lani so – večinoma z lastnimi viri in donacijami, precej del je opravil ljubljanski restavratorski center – uredili letni vrt, vhodno vežo, restavrirali nekdanjo škofovo, zdaj poročno sobo, kuhinjo in črno kuhinjo, se lotili celovite obnove kozolca, ki so mu zamenjali ostrešje in strešno kritino, ter popravili vhodne stopnice. Leta 2013 so na dvorcu uvedli dobro sprejet poročni protokol Poroka na Visokem in leto pozneje dodali še možnost poroke na prostem z Ivanom Tavčarjem, ki ga še vedno odlično igra Janez Pelipenko, v glavni vlogi protokolarja. Primerno kuliso v prostorih dvorca med drugim ustvarijo slike iz Tavčarjeve rojstne hiše v Poljanah, objekt je odličen tudi za priložnostne razstave, kakršna je bila predlanska klekljarska ob stoletnici Cvetja v jeseni.


Vinoteka v kleti


Dela se z odprtjem kavarne prihodnji mesec ne bodo končala, urediti bo treba še klet, ki bo v znamenju rodbine Kalan, na katero so v Gorenji vasi ravno tako upravičeno ponosni. Kalanovi so sloveli po odličnem gospodarjenju in trgovanju z vinom, zato bodo kletni prostori, sploh del pod poročno dvorano, namenjeni vinoteki in morda tudi pivnici. Za zdaj je to zgolj želja, uresničitev pa bo odvisna tudi od dodatnih sredstev in uspešnosti na razpisih. Po majskem odprtju kavarne na občini načrtujejo, da bodo že letos, zanesljivo pa prihodnje leto, na široko odprli vrata dvorca skozi vse leto, pri čemer se bodo še resneje lotili promocije, saj dvorec s številnimi dobro obiskanimi prireditvami pomeni dodano vrednost turistične ponudbe v Poljanski dolini. Sploh letos, ko se bodo dogodki ob stoletnici zgodovinskega romana Visoška kronika kar vrstili.

image
Predlanski stoletnici Tavčarjevega Cvetja v jeseni se letos pridružuje še ena, jubilej Visoške kronike. FOTO: Wikipedija


»Tavčarjev dvorec je izhodišče za izlete po čudovitih pohodniških in kolesarskih poteh v dolini ali po Rupnikovi liniji, ob katerih želimo obiskovalcem pokazati naše posebnosti in zanimivosti,« poudarja župan Čadež in ne skriva zadovoljstva, da je objekt postal spomenik državnega pomena. »Pristojni na ministrstvu za kulturo so torej prepoznali naše delo in vložena sredstva, kar je za nas veliko priznanje, obenem imamo zdaj tudi večjo možnost pridobivanja državnih sredstev,« dodaja Čadež. Tavčarjev dvorec je bil sicer vrsto let v solastništvu treh občin s Škofjeloškega, a je Gorenja vas - Poljane že leta 2009 najprej odkupila delež od Žirov in leta 2016 še od Škofje Loke, tako da je zdaj stoodstotna lastnica obeh objektov in pripadajočih zemljišč v najlepšem kotičku Poljanske doline, tudi sosednje Debeljakove domačije.

image
Da bi bil ambient čim bolj podoben tistemu iz Tavčarjevih časov ... FOTO: Občina Gorenja vas-Poljane