So proračunske številke prenapihnjene?

Ljubljanske mestne svetnice in svetniki so veseli napovedanega povečanja sredstev za naložbe v stanovanja, vrtce, osnovne šole in kulturo.
Fotografija: Seja mestnega sveta je potekala delno na daljavo. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Odpri galerijo
Seja mestnega sveta je potekala delno na daljavo. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Ljubljanski mestni svetniki so včeraj potrdili rebalans letošnjega proračuna, ki je s 439 milijoni evrov za dobrih 34 milijonov višji od sprejetega, ter osnutka proračunov za prihodnji dve leti. Po besedah vodje občinskega oddelka za finance in računovodstvo Saše Bistan se bo občina v vseh proračunskih letih zadolžila za po 20 milijonov evrov, pri čemer bo letos odplačala 14,2 milijona, v prihodnjih dveh letih pa po 14,5 milijona evrov. Nekatera posojila namerava občina, ki je bila ob koncu lanskega leta zadolžena za slabih sto milijonov evrov, v teh letih tudi dokončno poplačati.

Svetnice in svetniki so z navdušenjem sprejeli napovedano povečanje sredstev za naložbe v stanovanja, vrtce, osnovne šole in kulturo.
Mojco Škrinjar (SDS) je razžalostilo, da je Ljubljana izgubila boj za naziv Evropska prestolnica kulture 2025, pri čemer se je vprašala, ali ni vzrok za neuspešno kandidaturo morda propadajoč Plečnikov stadion. Župan Zoran Janković ji je odvrnil, naj o tem vpraša ministra za kulturo Vaska Simonitija.

Vodja svetniškega kluba Levica Milan Jakopovič se je zavzel za povečanje sredstev za socialne projekte, s pomočjo katerih bi v občini blažili posledice epidemije covida-19, ki bodo, kot je opozoril, dolgotrajne in težke. Izpostavil je zlasti brezdomce in starejše. Jožefa Horvata (NSi) so zmotile »prenapihnjene« številke, zlasti na področju prodaje nepremičnin, tako je prepričan, da bo potreben nov rebalans.

Mestni svetniki so poleg tega spremenili odlok o urejanju prometa, s katerim so med drugim ob dvomih nekaterih svetnikov o primernosti uvedli 80-evrske globe za voznike – povprečno štiristo jih je vsak mesec, ki v javnih parkirnih hišah ne plačujejo parkirnine. Svetniki so potrdili tudi osnutek odloka o spremembah poimenovanja ulic, parkov in trga.

Preberite še:

Komentarji: