Zdravstveni dom Bežigrad bo eden najmodernejših

Zahtevna prenova: Rušenje ambulant za predšolske otroke in mladino po načrtih, novi prizidek bo odprt do 1. septembra 2019
Fotografija: Prenova in dozidava ZD Bežigrad teče po načrtih, odprtje pa je predvideno za 1. september 2019. FOTO: Janez Petkovšek
Odpri galerijo
Prenova in dozidava ZD Bežigrad teče po načrtih, odprtje pa je predvideno za 1. september 2019. FOTO: Janez Petkovšek

Ljubljana – Starih ambulant za otroke in mladino v Zdravstvenem domu Bežigrad kmalu ne bo več. Delavci podjetja Makro 5 gradnje jih te dni namreč pospešeno odstranjujejo. Na njihovem mestu pa bodo kasneje zgradili nov prizidek s podzemno garažo. Prenova, ki se je začela aprila s selitvijo ambulant v Črnuče, na Metelkovo in v druge enote doma, bo predvidoma končana do 1. septembra 2019.

Kot je videti na fotografiji, bodo gradbinci poletni čas, ko v bližnji bežigrajski gimnaziji ni pouka, veliko ljudi iz soseščine pa je na dopustih, izkoristili za najhrupnejša in najbolj prašna dela. Potrpeti pa bodo morali zaposleni in odrasli pacienti, ki bodo med gradnjo prihajali v glavno stavbo bežigrajske enote, saj bo ta odprta tudi med gradnjo.

Bo pa po koncu prenove to eden najbolje urejenih zdravstvenih domov v Ljubljani. V prvi fazi, ki so jo končali pred tremi leti, so tako za 1,2 milijona evrov izvedli energetsko sanacijo objekta, ga statično sanirali in dokončali obnovo drugega nadstropja. Zdaj pa je na vrsti še 6,2 milijona evrov vredna gradnja novega prizidka ob Peričevi ulici in podzemne garaže.

Delo bo izjemno zahtevno, saj bo treba najprej zaščititi temelje obstoječega objekta, izvesti nosilno konstrukcijo na strehi zdravstvenega doma za prestavitev strojne opreme na novo konstrukcijo, zgraditi del kleti in urediti nove tehnične prostore, poskrbeti za elektrokabelsko kanalizacijo in transformatorsko postajo. Po zgraditvi podzemne garaže za zaposlene pa bo sledila še gradnja novega prizidka.


Spremembe

Prenova in dozidava ZD Bežigrad teče po načrtih, odprtje pa je predvideno za 1. september 2019. FOTO: Janez Petkovšek
Prenova in dozidava ZD Bežigrad teče po načrtih, odprtje pa je predvideno za 1. september 2019. FOTO: Janez Petkovšek

Po novem bo glavni vhod v bežigrajsko enoto v Peričevi ulici med prizidkom in obstoječim delom zdravstvenega doma, s kletno etažo pa bo povezan z manjšo klančino. Pred vhodom bodo uredili površino za dostavo bolnikov. V pritličju bo lekarna, tako da bo javni del lekarne vzdolž ulice, servisni del pa ob gospodarskem dvorišču. Vhod v lekarno bo iz avle ZD in izpod nadstreška ob Peričevi, kjer je predviden tudi lekomat. V prvem nadstropju bo predšolski dispanzer z ločenima zunanjima vhodoma za zdrave in bolne. Urejen bo tudi vhod v izolacijsko sobo. V drugem nadstropju bo šolski dispanzer, v tretjem učne ambulante, v strešni etaži pa tehnični prostori. V kleti bodo tehnični in servisni prostori in 33 parkirnih mest za zaposlene. Po dokumentaciji jih je sicer predvidenih 37 za avte, 3 za enosledna vozila in 100 za kolesa (del tudi na prostem).


Dostop za invalide


Vsi prostori v objektu bodo prek klančin in dvigal (zunanje bodo celo ogrevane) vsepovsod dostopni gibalno oviranim. V novem prizidku sta predvideni tudi dve novi dvigali, ki bosta povezali vse etaže prizidka. V ZD Bežigrad sicer delo trenutno opravlja 217 zaposlenih, od tega 65 zdravnikov in zobozdravnikov, še dve družinski zdravnici pa opredeljujeta nove paciente.

Komentarji: