Na Cerkljanskem odstrelili volčjega mladiča

S tem so kvoto za odstrel izpolnili, a si jo bodo prizadevali povečati.
Fotografija: Na Cerkljanskem so odstrelili volka. FOTO: Marko Gasser/Facebook
Odpri galerijo
Na Cerkljanskem so odstrelili volka. FOTO: Marko Gasser/Facebook

Lovec Boštjan Čemažar je včeraj zvečer na območju Gorenjih Novakov, kjer se je v zadnjih mesecih zgodilo več napadov volka na drobnico, odstrelil volka. Volk je bil po Čemažarjevih pojasnilih uplenjen nekaj minut čez osmo zvečer v bližini ene od kmetij, kjer se je nedavno zgodil pokol živine. »Najprej sem zagledal srno, nato so za njo prišli še trije volkovi,« je za Delo povedal Čemažar.

Ocenjuje, da je šlo za mladiče, ki se že učijo sami loviti. Kvota za odstrel je tako na tem območju zdaj izpolnjena, a si bodo v Civilni iniciativi Cerkno prizadevali, da jo na ministrstvu za okolje in prostor povečajo. Iz društva Dinaricum so sporočili, da navedbe, da naj bi monitoring na tem območju pokazal zadrževanje treh tropov volkov, niso točne. 

»Pretekli teden je potekal popis teritorialnih volkov z izzivanjem tuljenja na območju Pokljuke, Jelovice in Cerkljanskega. 27. avgusta smo na območju Jelovice zaznali en odziv odraslih volkov z mladiči ter še en odziv enega odraslega volka. 28. avgusta pa smo na območju Cerkljanskega zaznali en odziv odraslih volkov z mladiči. Iz tega lahko sklepamo, da se na tem območju zadržujeta dva volčja tropa,« so bili jasni.Čemažar, pobudnik civilne iniciative in član Lovske družine Porezen - Cerkno, ter ostali lovci na Cerkljanskem namreč vztrajajo, da je na tem območju volkov veliko več, kot trdijo na ministrstvu, zato želijo razširitev interventnega zakona. Prav tako trdijo, da je bil volk na to območje umetno naseljen, saj ga v preteklosti nikoli ni bilo, sploh pa ne v tako velikem številu. 

Napadi volkov na Cerkljanskem so bili v zadnjem času precej pogosti. Zveri niso napadle le drobnice, pač pa tudi govedo in konje. Tik preden je Čemažar ustrelil volka, naj bi se v Gorenjih Novakih v soboto zvečer zgodil nov napad na domače živali, šlo naj bi za dva konja. Čemažar je povedal, da bodo morali enega konja zaradi hudih poškodb najverjetneje evtanazirati.

Pobudniki civilne iniciative so zbrali okrog 3000 podpisov, od države pa zahtevajo, da sistemsko uredi zakonodajo in prepreči nadaljnje podobne primere umetne naselitve volka oziroma posledično pogostih napadov na rejne živali. Zahtevajo še, da se ministrstvo za okolje in prostor zave ne le ekonomskih posledic napadov volkov, pač pa tudi nevarnosti, ki jih živali predstavljajo za ljudi in drobnico. 

Za odstrel je predvidenih 11 volkov. FOTO: Blaž Samec/Delo
Za odstrel je predvidenih 11 volkov. FOTO: Blaž Samec/Delo


Kmete na Cerkljanskem je pred kratkim sicer obiskal minister za okolje Simon Zajc in poskušal nekoliko pomiriti razgrete strasti, a jih je po izjavi, da se bodo morali na tem območju naučiti sobivati z zvermi, še dodatno razplamtel. V državi je po podatkih Zavoda za gozdove okoli 88 volkov (oziroma od 86 do 91 s 95-odstotnim intervalom zaupanja). Težave z njimi se vsaj na Cerkljanskem čedalje bolj stopnjujejo. V letih 2017/18 je bilo ustreljenih 11 volkov (še pred sodnim zadržanjem odloka o odvzemu volka in medveda iz narave).

Interventni zakon sicer omogoča odstrelitev 175 medvedov in 11 volkov, a se zaustavi, če se ustreli pet odraslih žival. Območje Cerkljanske sprva ni bilo zajeto v omenjeni zakon, vendar so na vztrajanje kmetov na Agenciji RS za okolje dovoljenje nato razširili in za to območje predvideli odstrel enega volka. 

Do zdaj so v Sloveniji po zakonu odstrelili več deset medvedov, ne pa tudi volka, zaradi česar so potem po pogovorih z deležniki pristojni nekoliko prilagodili tudi sicer stroga pravila glede odstrela volka in razširili lovna območja, poroča STA.


Lov na volka na Kočevskem, Notranjskem in Primorskem


Pred nekaj več kot tednom dni so iz lovske zveze sporočili, da lovci v okviru interventnega zakona aktivno izvajajo lov na volka v Kočevskem, Notranjskem in Primorskem lovskem območju. Sedem volkov se lovi na podlagi interventnega zakona, en volk pa na podlagi odločbe, so takrat povedali.

Dovoljenje, ki ga je izdal Arso, velja do 31. decembra letos za lovišča Sorica, Železniki, Selca, Porezen, Otavnik, Jelenk, Jelovica - Ribno, Kropa, Poljane, Gorenja vas in Sovodenj ter v delu lovišč Stara Fužina, Nomenj - Gorjuše in Bohinjska Bistrica, ki so zunaj območja Triglavskega narodnega parka.

Preberite še:

Komentarji: