V avtomobilih stanujejo in jih jedo

Nenavadna težava: glodalci v avtomobilih niso nobena novost, zdaj se z njimi zabavajo še kune.
Fotografija: Odkar so na svetu avtomobili, jih miši nenehno uporabljajo. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Odkar so na svetu avtomobili, jih miši nenehno uporabljajo. FOTO: Shutterstock

Glodalci in druge živali, ki grizejo izolacijo električne napeljave, lahko povzročijo požar. Ne samo v avtomobilih, tudi v hišah. Zadnja leta se po vsej Evropi nad avtomobili navdušuje kuna belica, ki se, kakor še mnogo drugih zveri, zelo uspešno naseljuje v mestih. Kako se obraniti pred njo?

Če je res, kar navajajo zavarovalnice, živali samo v Nemčiji na leto zagrešijo čez 200.000 poškodb avtomobilov, kar menda pomeni več kot 60 milijonov evrov škode. Zavarovalnice, tudi naše, ponujajo za takšne primere delno kasko zavarovanje. Kar čisto nič ne zmanjšuje sitnosti zaradi neuporabnosti in popravila avtomobila.

Kuna belica ni glodalec, a mala zver je izvrstno urbaniziran oportunist. FOTO: Wikimedia
Kuna belica ni glodalec, a mala zver je izvrstno urbaniziran oportunist. FOTO: Wikimedia


Ne samo ljudje, tudi živali imajo rade udobje in obilje, le mobilnost jih manj navdušuje. Rade so naseljevale že kočije, si z njihovo opremo postiljale in jih jedle: mol­ji (volna), glodalci (polnila sedežev, usnje), črvi (les), celo ptiči in netopirji radi gnezdijo v dlje časa nepremičnih vozilih.
 

Živali so se prilagodile


Sodobni avtomobili naravnih materialov skoraj ne vsebujejo več, niti ne prezimujejo več dvig­njeni na podstavke, premikajo se pogosteje. Ampak živali so se prilagodile tudi temu. Dosti jih je, ki v avtomobilih ne prebivajo, temveč jih samo obiskujejo. Čeprav nekatera navodila lastnikom – še posebno za ZDA – poudarjajo, da so vozila narejena iz neužitnih materialov in jih ne smemo žvečiti ali celo pogoltniti, to ni čisto res. Kajti mogoče je najti podatke, da lahko izolacije kot ceneno polnilo vsebujejo sojo in druge rastlinske sestavine. Ne bi čudilo, če bi se kdo spomnil uporabljati kostno moko, zelo poceni je ... Dober tek, ljube živali! V Nemčiji menda že deset let raziskujejo materiale za izolacijo kablov, cevi in obloge, da bi našli varne pred škodljivci.

Pa ne gre vedno za prehrano, glodalci preprosto morajo glodati primerne materiale, da vzdržujejo znosno dolžino svojih stalno rastočih sekalcev. Vse manjše živali v avtomobilih z lahkoto najdejo vrsto za gnezdenje ugodnih kotičkov in mnogo za njihovo oblogo primernih materialov. Nekatere, posebno mladiči – tudi mladi mucki in psički –, pa delajo škodo iz samega veselja.

Repelenti so lahko ultrazvočni, električni ali kemični, za eno ali več vrst škodljivcev. FOTO: Proizvajalci
Repelenti so lahko ultrazvočni, električni ali kemični, za eno ali več vrst škodljivcev. FOTO: Proizvajalci


V nemški reviji Autobild je bralec vprašal, ali bi pod pokrov motorja natresene pasje dlake odgnale kune. Odgovorili so mu, da so kune na vonje civilizacije že navajene in da bo bolje delovalo odvračalo v obliki prilagojenega električnega pastirja. Kako ga namestiš, da se mu škodljivci ne morejo izogniti? Kar se dlak tiče: opažam, da se ptički mačk sicer bojijo, kosme njihove spomladi izčesane ali odpadle podlanke pa navdušeno zbirajo za postiljanje gnezd.


Avtomobil redno uporabljajte in ga čistite


Nekaj vprašanj smo poslali Nacio­nalnemu laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, kjer izvajajo tudi deratizacijo. Če se obrnete nanje, lahko izvedejo deratizacijo ožjega in širšega območja okrog avtomobilov. A le, če gre za glodalce, kuna belica je po mnenju NLZOH namreč zaščitena in v pristojnosti lovcev. Nimajo sicer izkušenj, a predlagajo uporabo pršil za impregnacijo kablov in izolacije, ki materiale otrdijo in jih tako naredijo za škodljivce nezanimive. Imamo pomislek: trda kabelska izolacija najbrž postane bolj lomljiva? Navajajo še en »ljudski glas«: obešanje straniščnih osvežil, katerih vonj menda odganja glodalce in kune.

Torej smo vprašali še na Lovsko zvezo Slovenije, kaj morejo oni storiti, če se v avtomobil, parkiran sredi Ljubljane, zaleze kuna. Najprej so povedali, da kuna belica ni zaščitena (le med lovopustom) živalska vrsta, ampak da so mestna območja nelovne površine. Da bi se bilo mogoče pametno obrniti na MKGP (ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano) oziroma njihov inšpektorat. Ni izključeno, da bi naznanjena kuna ali celo avtomobil prej poginila od starosti kot dočakala kakšen uradni poseg ... Bo že boljši nasvet lovcev, da naj v avtomobil postavimo ultrazvočni odvračalnik kun.

Repelenti so lahko ultrazvočni, električni ali kemični, za eno ali več vrst škodljivcev. FOTO: Proizvajalci
Repelenti so lahko ultrazvočni, električni ali kemični, za eno ali več vrst škodljivcev. FOTO: Proizvajalci


To napravo predlagajo tudi v ljubljanski ambulanti za male živali Animavet. Obstajajo kemični repelenti na osnovi urina večjih zveri (volk, medved), ki jih najdete na spletu. Da ne stopimo z dežja pod kap in nam potem avtomobil smrdi po medvedih? Lahko preberete tudi mnenja, da so se živali že privadile na ultrazvočne motilnike in da delujejo le še tisti, ki zvok oddajajo intervalno. Želeli smo izvedeti še kaj o kunah: ali jih je mogoče udomačiti? Kuna je zver in je ni dovoljeno imeti za domačo žival. Le izjemoma, s posebnim dovoljenjem, če ni sposobna življenja v naravi. Ali je za človeka nevarna, če bi se je hote ali nehote dotaknil? Seveda se žival brani in opraska ali ugrizne. Rane se pogosto zagnojijo, mogoč je tudi prenos bolezni, kot sta steklina in bolezen mačje praske. Ostane le še »eko« način: omogočanje patruljiranja psov in mačk okrog avtomobilov. Škodljivci se ne bodo približevali ali pa bodo slej ko prej prišli na plano. Tedaj pa hop ... Pri Animavetu menijo, da niti to ni čisto zanesljivo.

Kombinirajte več ukrepov, avtomobil redno uporabljajte in ga čistite. Mogoče bo delovalo.

Več iz te teme:

Komentarji: