Danes se bodo na Floridi poslovili od matere Melanie Trump

Zasebno bogoslužje za 78-letno pokojno Amalijo bo na Floridi. Sodišče je zavrnilo prošnjo Donalda Trumpa za preložitev začetka sodnega procesa.
Fotografija: Amalija Knavs je umrla v 79. letu starosti. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Amalija Knavs je umrla v 79. letu starosti. FOTO: AFP

Amalijo Knavs, mater nekdanje prve dame Melanie Trump, ki je umrla 9. januarja v Miamiju, bodo pokopali danes v cerkvi nedaleč od družinskega posestva Mar-a-Lago. Zasebno bogoslužje za 78-letno pokojnico bo v škofovski cerkvi Bethesda-by-the-Sea, kongregaciji, ki jo nekdanji predsednik Donald Trump včasih obiskuje. Tam sta se z Melanio leta 2005 tudi poročila.

image_alt
Umrla mati ameriške prve dame slovenskega rodu Melanie Trump

Leta 2022 so bivšo Trumpovo ženo Ivano Trump pokopali na zemljišču njegovega kluba za golf v Bedminstru v državi New Jersey. Kritiki opozarjajo, da je njegov klub s tem, da je razglašen tudi za pokopališče, dobil davčne olajšave.

Od Amalije Knavs se bodo sicer poslovili tudi v Sloveniji; v cerkvi Svetega Lovrenca na Raki, kjer je živela njena družina, bodo ob 16. uri najprej njej v spomin zadoneli zvonovi, ob 17. uri pa bo sveta maša.

Zavrnili Trumpovo prošnjo

Nekdanji predsednik je zaradi pogreba Amalije Knavs prosil za preložitev sojenja proti E. Jean Carroll, ki se je začelo 16. januarja, da bi se lahko udeležil slovesnosti v slovo od svoje tašče. A sodnik Lewis A. Kaplan je zahtevo zavrnil. Trump ga je nato v žgoči razpravi na svoji platformi Truth Social opisal kot »slabo osebo in še slabšega sodnika«. Zapisal je, da mora na pogreb, da bi potolažil svojo ženo Melanio po smrti njene mame.

Viktor in Amalija Knavs. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Viktor in Amalija Knavs. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

V času Trumpovega predsednikovanja je mati prve dame skupaj z očetom Viktorjem Knavsom živela v New Yorku in se občasno pojavila v Beli hiši. Amalija Knavs je bila na slovesnosti leta 2018, kjer je prva dama prvič predstavila svojo kampanjo za ozaveščanje javnosti Be Best (Bodi najboljši) za pomoč otrokom, navaja AP.

Starši Melanie Trump so dobili ameriško državljanstvo leta 2018, torej za časa Trumpovega mandata. Njun odvetnik je takrat dejal, da sta za državljanstvo zaprosila sama in nista bila deležna posebne obravnave. 

Starši so Melanio in njeno starejšo sestro vzgajali v Sevnici, njena mati je bila tekstilna delavka in gospodinja, njen mož pa je delal kot šofer, preden je postal trgovec z avtomobili. Nekdanja prva dama (53) je srednjo šolo obiskovala v Ljubljani, ko se je začela ukvarjati z manekenstvom, pa se je preimenovala v Melanio Knauss. Leta 1996 se je preselila v New York, kjer je dve leti kasneje srečala Trumpa.

Preberite še:

Komentarji: