Hiša Franko na 21. mesto med najboljšimi na svetu

Znova ogromen skok edine slovenske prestavnice na elitni lestvici 50 najboljših restavracij na svetu. Z 38. mesta so se prebili na 21. mesto.
Fotografija: Hiša Franko je leta 2019 zasedala 38., leto pred tem pa 48. mesto odmevne lestvice. FOTO: World's 50 Best Restaurants
Odpri galerijo
Hiša Franko je leta 2019 zasedala 38., leto pred tem pa 48. mesto odmevne lestvice. FOTO: World's 50 Best Restaurants

Gastronomska prestolnica sveta je letos brez dvoma Kopenhagen. Na lestvici World's 50 Best Restaurants 2021, ki so jo popoldne razglasili v flamskem Antwerpnu, sta vodilni mesta zasedli restavraciji Noma na prvem in Geranium na drugem mestu. Nova nordijska kulinarika je spet v napadu. Tudi naši edini predstavnici med svetovno elito gre vse bolje: Ana Roš se je prebila z 38. na neverjetno 21. mesto.
 

»Restavracija, v kateri je najbolje delati«


Za Nomo po nagrado ni prišel le kultni Rene Redzepi, ampak živopisen in velik del ekipe, s šefom restavracije Petrom Kreinerjem, tu pa je bil tudi eden od današnjih solastnikov, znameniti pomivalec posode Ali Sonko.

image_alt
Nov uspeh za Ano Roš in Hišo Franko: Godna za tri zvezdice


Redzepi je nagrado očitno nekoliko pričakoval: »Vem, da je tole videti sumljivo...« je rekel in potegnil iz žepa govor. Sprehodil se je skozi zgodovino te restavracije, ki že od leta 2003, ko jo je ustanovil – star je bil 25 let -, vodi politiko progresivne, včasih tudi provokativne kulinarike, hkrati pa skrbi tudi za spremljajoče vidike tega posla. Kot je rekla ena od članov ekipe na odru: »Ne vem, če smo najboljša restavracija na svetu, vem pa da smo restavracija, v kateri je najbolje delati.«

Vodilno mesto po izboru najboljših 50 restavracij na svetu je pripadlo restavraciji Noma. FOTO: World's 50 Best
Vodilno mesto po izboru najboljših 50 restavracij na svetu je pripadlo restavraciji Noma. FOTO: World's 50 Best


Noma, ki je v osemnajstih letih zamenjala lokacijo, je že bila na prvem mestu lestvice Worlds50best, prvič leta 2010, in tedaj, je povedal Redzepi, so jim pregoreli telefoni, večkrat se je sesula stran za rezervacije, kajti, kot se je slikovito izrazil - ljudje so do tedaj mislili, da je v deželi Danski le nekaj gnilega. »Shakespeare,« je pojasnil metaforo.
 

Najboljša šefinja kuhinje Perujka


S to uvrstitvijo se Noma poslavlja od lestvice World's 50 Best Restaurants, še vedno najvplivnejše na svetu: kdor je enkrat prvi, mora prepusti možnost še drugim. Na tretje mesto, za Geraniumom chefa Rasmusa Kofoeda, se je uvrstil baskovski kralj žara Asador Etxebarri s chefom Victorjem Arguinzonizom. Do desetega mesta so razvrščeni še Central (4. mesto, Lima, chef Virgilio Martinez), Disfrutar (5., Barcelona), Frantzen (6., Stockholm, Björn Frantzen), Maido (7, Lima, Micuharu Cumura), Odette (8, Singapur, Julien Royer), Pujol (9., Ciudad de Mexico, Enrique Olvera) in The Chairman (10., Hong Kong, Danny Yip).

Ana Roš je s Hišo Franko ohranila izjemni dosežek iz lanskega leta: dve zvezdici. FOTO: STO
Ana Roš je s Hišo Franko ohranila izjemni dosežek iz lanskega leta: dve zvezdici. FOTO: STO
Za najboljšo šefinjo kuhinje so razglasili Perujko Pio Leon, ki je sicer svojo pot začela graditi v kuhinji svojega partnerja Martineza, v Centralu, pred tremi leti pa se je odločila v limskem predelu Barranco odpreti še svojo, Kjolle, v kateri ima možnost, da se njen glas še bolj jasno sliši, pravi.
 

Ana Roš izkoristila čas pandemije


Naša Ana Roš, ki jo je pred leti med pravo gastronomsko elito – ob nastopu v seriji Chef's Table – odločilno izstrelil prav ta naslov, je s Hišo Franko zelo izboljšala uvrstitev: leta 2019 je bila 38., leto pred tem 48. Čas pandemije, ki ga mnoge restavracije niso preživela, je znala izkoristiti in je celo izboljšala vtis, ki ga je pustila na okrog tisoč ljudeh iz sveta gastronomije, ki glasujejo in določajo uvrstitev na tej lestvici.

Preberite še:

Komentarji: