Ne prizna krivde za umor

Začelo se je sojenje Marku Matiću, obdolženemu za dvojni umor v Krkavčah, ki se je pripetil lani avgusta.
Fotografija: Marko Matić je danes sedel pred sodnika. FOTO Nataša Čepar
Odpri galerijo
Marko Matić je danes sedel pred sodnika. FOTO Nataša Čepar

»Ne priznam krivde po obtožnici. Edino obžalujem dogodek,« je dejal 71-letni Marko Matić, obdolžen za dvojni umor v Krkavčah, na današnjem predobravnalnem naroku. Obtožnica ga bremeni, da je avgusta lani na grozovit in zahrbten način umoril polsestro Milko Grbac in svaka Angela. Matićev odvetnik Branko Gvozdić pa je v imenu svojega varovanca danes pred sodiščem zatrdil, da je šlo za silobran.

Ko so policisti 4. avgusta lani, na dan umora, prihiteli na kraj dogodka, so v mlaki krvi našli 83-letnega Angelka Grbca, ki je takrat še kazal znake življenja, a je ob prihodu reševalcev zdravnica lahko le še potrdila, da je poškodbam podlegel. V kuhinji so naleteli na 75-letno žensko prav tako v mlaki krvi, pokojnikovo ženo, ki so jo takoj odpeljali na zdravljenje v izolsko bolnišnico, kjer pa je čez slab mesec prav tako umrla.

Motiv za umor je bil po nekaterih sklepanjih premoženjske narave. Zakonca Grbac sta se menda odločila svojo kmetijo prepisati na Markovega sina Ivico, če bo ta do smrti skrbel za njiju. Pred leti naj bi jima bil tudi obljubil, da jima bo pomagal, ko ne bosta več pri močeh, a so se, ko sta mu res prepisala vse svoje premoženje, menda začele težave. Stopnjevale so se do te mere, da je vse skupaj privedlo do pravdanja na sodišču – in v zvezi s tem pravdni postopek še teče, le da pokojnika zastopata njuni hčeri.

Marka Matića so na koprsko sodišče pripeljali iz pripora. FOTO Moni Černe
Marka Matića so na koprsko sodišče pripeljali iz pripora. FOTO Moni Černe


Odvetnik Gvozdić je pojasnil, da je umorjena imela doma strelno orožje, s katerim je menda v preteklosti že grozila eni od vaščank v Krkavčah, vasici nad dolino Dragonje. Šlo naj bi za revolver, ki ga je menda hranila v spalnici. Obdolženi Matić je domnevno to vedel, in ko se je usodnega dne oglasil pri svojih žrtvah, da bi posredoval zaradi groženj njegovemu sinu Ivici – ki naj bi jih bil deležen od prijatelja pokojnikov Marjana Deluka –, se je po odvetnikovih navedbah zbal za svoje življenje. Med umorom, ki ga je domnevno izvršil z mačeto, pa se mu je menda omračil um.