Obdolženi tihotapljenja mamil zavračajo očitke

Sojenje naj bi se začelo novembra.
Fotografija: V okviru preiskave so policisti zasegli skupaj 875 kilogramov prepovedanih drog: 216 kilogramov hašiša, 38 kilogramov kokaina, 45 kilogramov heroina, 123 kilogramov amfetamina in 443 kilogramov konoplje. FOTO: Špela Ankele/Delo
Odpri galerijo
V okviru preiskave so policisti zasegli skupaj 875 kilogramov prepovedanih drog: 216 kilogramov hašiša, 38 kilogramov kokaina, 45 kilogramov heroina, 123 kilogramov amfetamina in 443 kilogramov konoplje. FOTO: Špela Ankele/Delo

Celje – Na celjskem okrožnem sodišču je potekal drugi predobravnavni narok za domnevne člane ene največjih mednarodnih kriminalnih združb v Evropi, ki so ji pred letom in pol v zaključni akciji zasegli skupaj 875 kilogramov prepovedanih drog. Kivdo sta zanikala še dva obdolžena, potem ko so prejšnji teden tako storili že štirje obdolženi.

Do 7. junija bosta potekala še dva naroka, obtožnica pa je vložena proti 19 osebam. Večina jih je na prostosti, celjsko višje sodišče jim je namreč aprila letos odpravilo pripor, ker Okrožno sodišče v Celju predobravnavnih narokov ni uspelo izvesti vse od novembra 2016. Tudi tokrat je obramba obdolžencev navajala, da so dokazi iz spisa pridobljeni nezakonito ter da naj bi bile obdolžencem kršene človekove in ustavne pravice.


Zahteva po izločitvi sodnice


Na prvem predobravnavnem naroku je zagovornica enega izmed obdolženih, Nina Fijavž Sirc zahtevala izločitev sodnice Ingrid Lešnik, ki je predlog zavrnila, saj je ocenila, da gre zgolj za zavlačevanje postopka.

Tožilec specializiranega tožilstva Izidor Rojs je zavrnil očitke o nezakonitem pridobivanju dokazov. Ocenil je tudi, da obramba zanemarja dejstvo, da so združbi tekom predkazenskega postopka zasegli 875 kilogramov prepovedanih drog.

Sodnica je datum morebitnega začetka sojenja razpisala za drugo polovico novembra.

Po kriminalistični preiskavi novembra 2016 so koprski kriminalisti razkrili, da je omenjena združba vključevala 28 oseb. Delovala naj bi od septembra 2014 do novembra 2016 na območju 11 držav. Specializirano državno tožilstvo je intenzivno sodelovalo s tožilstvi več drugih držav, tako neposredno kot prek Eurojusta in Europola.


Med obdolženimi 13 slovenskih državljanov


Droge so po ugotovitvi policije povečini natovarjali v Španiji, na Nizozemskem in v Italiji, namenjene pa so bile v Nemčijo, Švico, Norveško, Finsko in Švedsko. Slovenski policisti so zato navezali stik in sodelovali tudi s kolegi iz omenjenih držav. Med obdolženimi je 13 slovenskih državljanov iz več krajev po Sloveniji, dva nizozemska, trije bosanski državljani ter en državljan Srbije.

Na celjsko okrožno sodišče so koprski kriminalisti podali kazenske ovadbe zoper skupno 19 osumljenih, med katerimi je bil eden še mladoleten, sumijo pa jih storitve 14 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami v hudodelski združbi.