Pravnomočni konec duhovnikove sodne kalvarije

Višje sodišče je potrdilo oprostilno sodbo za Franca Klopčiča, obtoženega spolnega napada na deklico.
Fotografija: Franc Klopčič se je moral po izbruhu afere umakniti iz pastorale. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Franc Klopčič se je moral po izbruhu afere umakniti iz pastorale. FOTO: Marko Feist

Iz Slovenske škofovske konference (SŠK) so sporočili, da je konec dolgoletne mučne sodne zgodbe duhovnika Franca Klopčiča, obtoženega kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Višje sodišče je namreč s sodbo, sprejeto pred enim mesecem, zavrglo pritožbo tožilstva in potrdilo oprostilno sodbo prve stopnje, ki je tako postala pravnomočna.

Spomnimo, Klopčič je v župniji Preska služboval od leta 1999, po izbruhu afere pa se je moral umakniti iz pastorale. Preganjali so ga namreč zaradi spolnega napada na otroka, ki naj bi ga zagrešil med septembrom 2004 in marcem 2005. V sobi župnišča naj bi deklico, ki ji je bilo osem ali devet let, pobožal po licu. Nato naj bi jo poljubil, ji slekel hlače, se slekel še sam, se ulegel nanjo ... Ter ji zabičal, da o vsem skupaj ne sme niti črhniti.

Klopčič je pozneje povedal, da je za vse skupaj prvič slišal šele leta 2012, ko ga je obiskal kriminalist ter ga seznanil z dejstvom, da je osumljenec. Šele tedaj naj bi ga prijavilo dekle, ki se ji je neki fant približal, »kot se moški približa ženski«, kar naj bi v njeni glavi sprožilo spomine na skoraj desetletje star dogodek.

image_alt
Dovolj je pometanja pod preprogo, Cerkev je bolna

»Tega nisem storil, moja vest je mirna. V to zgodbo sem potisnjen,« je med drugim dejal župnik. S pismom se je tedaj oglasil tudi faranom: »Sporočam vam, da sem pahnjen v stisko krive ovadbe pedofilije. Te očitke odločno zavračam in vam sporočam, da sem glede tega čist kot solza.«

Klopčiču so začeli soditi za zaprtimi vrati in marca 2017 je sodišče izreklo oprostilno sodbo. V postopku je Klopčiča pregledala izvedenka psihiatrije in pri njem ni našla pedofilskih nagnjenj. Sodnica je pojasnila, da sodišče verjame oškodovanki, »ki je dogodek opisala, kot se je zgodil v njenih sanjah«, vendar naj bi bilo v njenem pričevanju veliko vrzeli in povezav z njenimi sanjami in družinskimi težavami.

Obtožba je bila nekonsistentna

Sodišče sicer ni dvomilo, da je te sanje povzročila neka travmatična izkušnja, a nihče, niti dekličina mati, v tistem času ni opazil, da bi bila objokana, vznemirjena ali da bi bilo kar koli narobe z njenim vedenjem. »Obtožba je bila nekonsistentna, dokazni postopek ni pokazal, kdaj, kje in kako naj bi se sploh zgodilo. Za sodišče je bilo najpomembnejše razčiščevanje vprašanja, komu verjeti in ali se je kaznivo dejanje sploh zgodilo,« je v obrazložitvi sodbe takrat dejala sodnica. V prid obrambi naj bi bila tudi mnenja različnih izvedencev in pričanja zdravnikov, ki so se ukvarjali z oškodovanko.

image_alt
Vprašajmo se, kako varni so otroci v cerkvi

Toda junija 2018 so oprostilno sodbo na glavo obrnili ljubljanski višji sodniki, ki so Klopčiča kar sami spoznali za krivega in ga obsodili na štiri leta zapora. Ker pa je višje sodišče sodbo spremenilo v škodo obdolženega, ne da bi opravilo obravnavo, se je lahko Klopčič pritožil na vrhovno sodišče, to pa je obsodilno sodbo februarja 2019 razveljavilo in vrnilo višjim sodnikom v novo odločanje pred spremenjeni senat. Ta je sklenil, da bodo morali Klopčiču še enkrat soditi na okrožnem sodišču v Ljubljani.

»Glede na to, da sem bil oproščen že leta 2017, sem pričakoval, da bo tudi v tem postopku tako. Že desetletje sem pahnjen v ta sodni postopek. Naporno je in vesel sem, da je konec. Upajmo, da je res konec,« je maja lani vidno olajšan dejal Klopčič, ko je bil ponovno oproščen na prvi stopnji. Tožilstvo se je znova pritožilo, a je torej, kot so sporočili iz SŠK, višje sodišče pritožbo zavrglo in potrdilo pravnomočnost oprostilne sodbe.

Preberite še: