Služil s cigaretami in pralnimi praški

Policisti so razkrinkali kriminalno združbo četverice iz Celja, ki je tihotapila beloruske cigarete. Osumljenec ostal brez dveh avtomobilov.
Fotografija: Cenene praške je pakiral v embalažo znanih blagovnih znamk. FOTO: PU Celje
Odpri galerijo
Cenene praške je pakiral v embalažo znanih blagovnih znamk. FOTO: PU Celje

V pripor je preiskovalni sodnik poslal 51-letnika s Celjskega, ki se je s pomočjo treh pajdašev ukvarjal s tihotapljenjem cigaret. Služil pa je tudi tako, da je cenen pralni prašek pakiral v ponarejeno embalažo znanih blagovnih znamk in ga prodajal kot originalnega.

Celjski policisti so se pohvalili z razbitjem »izjemno dobro organizirane mednarodne kriminalne združbe«, ki se je ukvarjala s tihotapstvom cigaret. V njej so bili štirje Slovenci, stari med 25 in 51 let, doma s Celjskega. Kakor je pojasnila Milena Trbulin, tiskovna predstavnica policijske uprave Celje, so pri četverici opravili tudi hišne preiskave, 51-letniku pa so »zaradi očitnega nesorazmerja med obsegom premoženja in dohodki zasegli in zavarovali premoženje v višini okoli 100.000 evrov«. Gre za vozili Mercedes-Benz GLA 250 4matic, letnik 2019, in BMW 540 D Xdrive, letnik 2019. Sumijo, da gre za premoženje nezakonitega izvora.»V preiskavi, ki je potekala od lanskega septembra, je bilo ugotov­ljeno, da je kriminalna združba v sodelovanju z za zdaj še neznanimi sostorilci iz Litve organizirala tihotapstvo cigaret beloruske tobačne znamke iz Ruske federacije na carinsko območje Evropske unije,« je ozadje pojasnila Trbulinova. Tobačne izdelke so najpogosteje s tovornimi ladjami pripeljali do pristanišč v Belgiji in na Nizozemskem, kjer so tovor naložili na vozila slovenskih prevoznikov in ga pripeljali v Slovenijo.

Osumljenci so po njenih besedah pri nas legalno ustanovili štiri podjetja, organizirali prekladanje tovora, izpolnjevali novo tovorno dokumentacijo (CMR). Ko so tako prikrili dejanski izvor blaga, so cigarete, skrite med drugim tovorom, odpeljali na ciljno destinacijo v Veliko Britanijo. V času preiskave je policiji uspelo izvesti pet večjih zasegov cigaret. Tako so marca lani na mejnem prehodu iz Ukrajine na Madžarsko zasegli 74.713 škatlic cigaret, letošnjega junija na mejnem prehodu Dover v Veliki Britaniji 3,2 milijona kosov cigaret, maja letos na mejnem prehodu Dunkerque v Franciji 1,277 tone cigaret, junija na mejnem prehodu Dover v Veliki Britaniji 2,86 milijona kosov cigaret, aprila pa 3,5 milijona kosov cigaret, namenjenih v Slovenijo.
 

Zaslužili bi šest milijonov evrov


Policisti ocenjujejo, da bi tržna vrednost zaseženih tobačnih izdelkov pri prodaji na ilegalnem trgu Velike Britanije znašala okoli šest milijonov evrov. »Za namen učinkovitejšega zbiranja dokaznih dejstev o kaznivem dejanju je bila ustanovljena specializirana preiskovalna skupina Specializiranega državnega tožilstva, Finančne uprave RS, Urada za preprečevanje pranja denarja in policije,« je še povedala Trbulinova in dodala, da je v preiskavi na podlagi evropskih preiskovalnih nalogov potekalo intenzivno mednarodno sodelovanje z varnostnimi organi Velike Britanije, Litve, Francije, Madžarske, Eurojustom in Europolom.

Policisti so med hišno preiskavo pri 51-letniku zasegli še dobrih pet ton pralnih sredstev, ki jih je osum­ljeni pakiral v ponarejeno embalažo znanih blagovnih znamk in nato prodajal kot originalni pralni prašek. Tudi tu gre za kaznivo dejanje, in sicer preslepitev kupcev. »Občane ob tej priložnosti opozarjamo, naj ne nasedajo ljudem, ki izdelke prodajajo po cenah, nižjih od dejanske vrednosti, saj je velika verjetnost, da gre za ponarejene izdelke sumljivega izvora,« je še dodala Trbulinova.

Preberite še: