Čiščenje se nadaljuje, primeri črevesno nalezljivih bolezni tudi v Mengšu

Nekatere ceste in mostovi so po državi še vedno zaprti, ponekod imajo težave z vodooskrbo. V Lučah spet vodovod.
Fotografija: Za poplavami so ostali kupi uničenega pohištva in ruge opreme. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Za poplavami so ostali kupi uničenega pohištva in ruge opreme. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Na območjih, ki jih je prejšnji konec tedna prizadela katastrofalna ujma, se tudi danes nadaljuje čiščenje domov, cest in infrastrukture ter sanacija nastale škode. Nekatere ceste in mostovi so po državi še vedno zaprti, ponekod imajo težave z vodooskrbo.

image_alt
Medved: Povsem uničenih ali neprimernih za bivanje približno 400 hiš

Prebivalcem in pristojnim službam tudi danes pomagajo številni prostovoljci. V civilni zaščiti ob tem opozarjajo na nujnost organiziranega prihoda na teren in po vnaprejšnjem dogovoru. Posamezniki, ki želijo pomagati, naj se pred odhodom na posamezne lokacije vpišejo v aplikacijo Uprave RS za zaščito in reševanje: https://poplave2023.urszr.si/.

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo vse prebivalce na prizadetih območjih prosijo, naj z muljem ravnajo na pravilen način, da ne bi prišlo do onesnaženja, ustrezno naj se tudi zaščitijo, mulj pa odložijo na mesta, kjer se zbirajo odpadki.

K previdnosti so včeraj pozvali tudi pri Prostovoljnem gasilskem društvu Mengeš, kjer so v zadnjem času zaznali več okužb. »Ker gre za resen izziv, vas opozarjamo, da je osebna higiena po stiku s poplavljenimi območji (z blatom, nanešenimi odpadki in ostalim) ključnega pomena,« so zapisali.

image_alt
V poplavah so se ponekod razlile tudi nevarne kemikalije

Kot je povedal predsednik društva Sandi Jaklič, so posledice okužbe predvsem bruhanje in driska. V takih primerih ljudi takoj napotijo na urgenco. Nekaj primerov so imeli tudi med gasilci, čeprav, kot je dodal, tam časa za bolezni nimajo. Ves čas opozarjajo na osnovne higienske ukrepe, kot je razkuževanje rok. V zaprtih prostorih, kakršne so kleti, je priporočljiva tudi uporaba zaščitnih mask. 

Čiščenje v Mengšu. FOTO: Dejan Javornik/Delo
Čiščenje v Mengšu. FOTO: Dejan Javornik/Delo

Posledice poplav in potek obnove prizadetih območij si bo na območju občine Litija ogledala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Na Prevaljah je bilo medtem za danes napovedano odprtje montažnega mostu čez Mežo, a naj bi ga po zadnjih informacijah za promet odprli v ponedeljek dopoldne. Most od petka postavljajo pripadniki Zvezne agencije za tehnično pomoč, ki jih je za odpravo posledic poplav v Slovenijo napotila Nemčija v okviru mehanizma civilne zaščite EU.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ista ekipa bo postavila še en most čez Mežo pri bencinskem servisu na Prevaljah. Dela na temeljni plošči za ta most že tečejo, v ponedeljek pa bodo most pripeljali iz Nemčije. V ponedeljek bodo stekla tudi dela na vodovodu Prevalje-Mežica, je dejal prevaljski župan Matic Tasič.

V Lučah spet vodovod, a prekuhavanje vode še obvezno

V Lučah so v soboto zvečer rešili težave z vodovodom, zaradi katerega so bila gospodinjstva brez vode za pitje in higienske potrebe. Prebivalci Luč so zdaj ponovno priklopljeni na javni vodovod, je pa iz preventivnih razlogov še vedno v veljavi ukrep glede prekuhavanja vode, je povedal župan Luč Klavdij Strmčnik.

»V Komunalnem podjetju Mozirje so včeraj popoldan oziroma proti večeru našli napako na eni od večjih vodovodnih cevi in jo odpravili. V Lučah in v delu zaselka Krnica, skupaj gre za približno 150 gospodinjstev, so zdaj znova priklopljeni na vodovod,« je povedal Strmčnik in dodal, da vodo za pitje vsem občanom še vedno razdeljujejo v tamkajšnjem štabu civilne zaščite.

Normalne cestne prevoznosti v občini še ni, prav tako po regionalni cesti še ni mogoče priti od Luč do Ljubnega. Hiše, ki so nedostopne po cestnih povezavah, oskrbujejo s helikopterji. »Trenutno moramo na tri lokacije dostavljati hrano in gorivo za agregate s helikopterji, in sicer na Konjski vrh, Podvolovljek in v zaselek Krnica,« je navedel Strmčnik.

Zagotovil je, da imajo elektriko praktično vsa gospodinjstva, niso pa vsa priklopljena na omrežje, temveč se oskrbujejo z agregati.

Preberite še:

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Komentarji: