Nadaljevalo se bo za ta čas pretoplo vreme

Zima, ki se izteka, je bila zelo topla. Uvrstila se bo prav na vrh oziroma med vsaj tri najtoplejše zime v zgodovini meritev, je povedal Brane Gregorčič.
Fotografija: V ljubljanskem botaničnem vrtu se bo danes začel že 9. festival zvončkov. Do nedelje bo potekala prodajna razstava zvončkov, pripravljajo tudi vodene oglede vrta ter različne delavnice in predavanja. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
V ljubljanskem botaničnem vrtu se bo danes začel že 9. festival zvončkov. Do nedelje bo potekala prodajna razstava zvončkov, pripravljajo tudi vodene oglede vrta ter različne delavnice in predavanja. FOTO: Jure Eržen/Delo

Z marcem vstopamo v meteorološko pomlad, ki bo sledila nadpovprečno topli zimi. Kot je za STA pojasnil meteorolog Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso), podatki za zdaj nakazujejo nadaljevanje za ta čas pretoplega vremena, ni pa izključena ohladitev sredi prihodnjega tedna.

»Zima, ki se izteka, je bila zelo topla. Uvrstila se bo prav na vrh oziroma med vsaj tri najtoplejše zime v zgodovini meritev. Ni nujno, da se bo toplo obdobje nadaljevalo še prihodnje tri mesece, ni pa to niti izključeno,« je pojasnil meteorolog.

Možnost ohladitve od sredine prihodnjega tedna

Trenutne napovedi po njegovih besedah kažejo, da bo vsaj v začetku meteorološke pomladi vreme še naprej precej oblačno in za ta čas pretoplo. »Se pa nakazuje možnost ohladitve nekje od sredine prihodnjega tedna naprej, tako da so napovedi še zelo spremenljive in s tem nezanesljive,« je dodal.

Verjetnost, da bo pomlad tako kot meteorološka zima nadpovprečno topla, je precej večja, kot da bo hladna. »V zadnjih 12 mesecih smo imeli že veliko rekordno toplih mesecev. Zelo topla sta bila september in oktober, letošnji februar bo verjetno najtoplejši februar v zgodovini meritev. Tako so tudi verjetnosti za razvoj vremena v pomladi bolj v smer nadpovprečno toplega vremena,« je še povedal Gregorčič.

Snega še ni mogoče izključiti

Kakšne pošiljke snega kljub temu ni mogoče povsem izključiti. »Tudi če so daljša topla obdobja, jih lahko prekinejo vsaj krajši prodori hladnega zraka, tako kot se je to zgodilo letos januarja, ko je bil en konec tedna zelo zimski s precej svežega snega,« je pojasnil meteorolog.

Lahko bo tudi pozeba. »Glede na to, da je zdaj bilo daljše toplo obdobje in da ga ne bo prav hitro konec, se bo verjetno narava prebudila precej zgodaj, potem pa je lahko povečana nevarnost za kakšno pomladansko pozebo konec marca ali v prvi polovici aprila, če prodre hladnejši zrak od severa. Tega zdaj še ni možno napovedati,« je dodal Gregorčič.

image_alt
Zaradi zvončkov je Slovenija najbolj vroča točka Evrope

V ljubljanskem botaničnem vrtu pa se bo danes začel že 9. festival zvončkov. Do nedelje bo potekala prodajna razstava zvončkov, pripravljajo tudi vodene oglede vrta ter različne delavnice in predavanja.

Preberite še: