Kljub pomladanskim temperaturam zelena luč za pokal Vitranc

Nadzorniki mednarodne smučarske zveze so prižgali zeleno luč za izvedbo tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju za pokal Vitranc prihodnji konec tedna.
Fotografija: Žan Krajec bo tudi letos glavni adut pred domačimi navijači. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Žan Krajec bo tudi letos glavni adut pred domačimi navijači. FOTO: Matej Družnik

Mednarodna smučarska in deskarska zveza (Fis) je danes po opravljeni snežni kontroli prižgala zeleno luč za izvedbo dveh tekem v veleslalomu in slalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev 9. in 10. marca na poligonu Podkoren v Kranjski Gori.

Stanje na terenu je preverjal pomočnik direktorja tekmovanj za hitre discipline pri moških Raimund Plancker, ki je po obveznem pregledu ocenil, da je tekmovalna proga v Podkorenu dovolj kakovostno pripravljena za izvedbo še enega tekmovanja za pokal Vitranc.

Odločitev ni bila lahka. Zima letos ni bila nič kaj radodarna z naravnim snegom. V Kranjski Gori so se tako morali zanašati predvsem na pomoč snežnih topov. Debelina dovolj utrjene snežne podlage kot tudi širina same tekmovalne proge je vremenskim razmeram navkljub zadostila pogojem in merilom mednarodne smučarske zveze.

Prvi test za pripravo proge sta bili tekmi svetovnega pokala alpskih smučark za Zlato lisico 6. in 7. januarja. Kljub težkim razmeram so organizatorji pripravili odlično tekmovalno progo, ki je zdržala dve veleslalomski in nato še dve slalomski vožnji.

»Za nami je, glede na letošnjo zimo, vremenske razmere, skoraj nič snega in visoke temperature precej neprespanih noči. Razmere spremljamo zadnji mesec, ko smo pričakovali, da bomo lahko naredili dodatne količine snega. To se ni zgodilo, tako da smo morali s snegom, ki ga imamo, pripraviti progo do te mere, da upamo, da bo lahko tekma na najvišji ravni,« je danes v ciljni areni poligona dejal predsednik organizacijskega komiteja Pokala Vitranc Grega Benedik.

»Ni obilice snega. Dnevno s teptalci skušamo ohranjati progo, je čas zimskih počitnic, tako da proge še ne moremo zapreti. Vsak dan delamo na progi, skušamo zagotoviti zadostno količino snega. Upam, da bomo ta sneg lahko s soljo tudi utrdili,« je izzive priprave proge v razmerah odjuge opisal Benedik.

Alpski smučarji, ki so trenutno na drugi strani Atlantika v Aspnu, kjer bodo konec tedna tri tekme z dvema veleslalomoma in slalomom, se bodo na pokalu Vitranc merili za zadnja kompleta točk za svetovni pokal pred finalom sezone v Saalbachu v Avstriji od 16. do 24. marca.

Glavni slovenski adut na domači strmini bo Žan Kranjec, ki v veleslalomu sodi v sam vrh, v slalomu pa Slovence čaka zahteven vnovičen lov izgubljenega stika s konkurenco.

Preberite še:

Komentarji: